Last news in Fakti

16 Юни, 2015 19:14 2 542 12

Три причини кукловодите да разиграват етническата карта

  • петър кичашки-
  • причини-
  • кукловодите-
  • разиграват-
  • етническата карта
Три причини кукловодите да разиграват етническата карта - 1
Снимка: TV7
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случаят в столичния квартал „Орландовци“ е огледално копие на случилото се в Гърмен, а двете заедно пък сякаш повтарят Катуница от 2011 г. Всичко това е зле прикрит и съшит с бели конци сценарии с оглед на местните избори, коментира Петър Кичашки, Институт за модерна политика. Какво получават кукловодите от разиграването на една такава неубедителна пиеса?

Първо, по този начин се отвлича вниманието на обществото. С други думи насъскването на етноси един срещу друг е доказалата се като най-ефикасна диверсионна тактика в родната политическа действителност. Това правителство е безпомощно и се е оплело като пиле в кълчища. В този смисъл властта имаше отчаяна нужда да отвлече хорското внимание. И успя – вече никой не говори за здравната реформа, съдебната реформа, пенсионната реформа, образователната реформа и другите про-форми. Вече всички говорят за „Орландовци“.

Второ, когато създаваш етнически конфликт, ти разделяш обществото и го капсуловаш на групи, които са лесни за манипулация. От една страна българите си казват колко са лоши ромите, с което се разгаря обща емоция, която е лесно да бъде подклаждана и насочвана. От друга страна ромите се капсулират и допълнително самоизолират, с което стават по-податливи на внушения и манипулация.

Трето, създавайки лагери в обществото, ти даваш предпоставки за оформяне на разделителна линия – „ние“ срещу „те“, „добрите“ срещу „лошите“. А кои са „добрите“ и кои „лошите“ зависи от това на коя страна на барикадата си – ако си българин, ромите са лоши, а ти добър, а ако си ром – обратното. Оформянето на черно-бял свят без нюанси е благодатна почва за извличане на политически дивиденти.

Истината е, че този нескопосан сценарии ни се претопля системно преди местни избори. С оглед на това, че през 2011 г., когато ни сервираха Катуница, на власт бяха същите хора, които са на власт и сега, можем да предположим, че ако сценаристите през 2011 съвпадат с днешните, то те по всяка вероятност са самите управляващи. И докато това, което разиграват, им помага в краткосрочен план, то в дългосрочен е като сярна киселина за цялото ни общество.

Много лесно се случва. Инспирираш някакъв глупашки битов скандал, като това кой, къде и как бил слушал музика, че и каква. След това пристигат агитките. Дайте да се изясним – има такава категория ъндърграунд „активисти“, които минават под различни имена според случая. Представят ни ги за родолюбци, патриоти и „истински българи“, докато те всъщност са си най-обикновени членове на криминалния контингент – хулигани, ултраси и откровени фашизоиди. Хора с  присъди и досиета по-дебели от Библията. Когато тези „герои“, които и едно кафе не пият без някой да им даде пет лева, се появят на сцената, това трябва да е сигнална лампа за всеки здравомислещ човек, че тук нещо не е наред.

Разбира се, далеч съм от мисълта, че такива няма и сред ромите. Истината е, че както има „добри“ и „лоши“ българи, така има и „добри“ и „лоши“ роми. Нито едните са ангели небесни, нито другите. Защото да си добър човек, не е ентическа характеристика. Както не приемам всички роми да са наричани крадци, така не приемам и всички почитатели на футбола да са наричани расисти. Да си крадец или да си расист е социална характеристика, не етническа.

Проблемът се корени в това, че дълго време държавата е стояла безхаберна и е позволила да се натрупа огромно усещане и у двете страни за тежка и непреодолима несправедливост. Българите смятат, че ромите не ги преследва правосъдието, когато крадат, ромите смятат, че българите не ги преследва правосъдието, когато бият роми. И за насаждането на това е виновна властта, която целенасочено изпусна нещата от контрол през последните 25 години. В този смисъл – не търсете проблем в „Орландовци“. Търсете го в „Банкя“.

И докато бедни българи и бедни роми се борят помежду си, една крастава каста от задкулисни диригенти ще продължа да става все по-богата. Вместо да протестирате един срещу друг и да им се връзвате на театралните сюжети, вземете и застанете рамо до рамо и протестирайте пред Министерски съвет. Защото изборите ще минат и ще си заминат, българи и роми пак ще живеят заедно, пак ще си казват „Здрасти“ на улицата и пак ще трябва да намерят начин да се разбират. А кукловодите... тях ще ги гледате само по телевизията и то като дойдат избори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС .70% ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ СА НА ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И СА ВИНОВНИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Най-важното нещо са парите. При което положение странно защо Кишачки пропуска да забележи, че циганите живеят и имат деца благодарение на социалните , здравни и енергийни помощи от българите. Грабежите на покъщнина и продукция като източник на блага не ги броим в случая. И когато, освен че "крадеш" парите на някой посредством данъчната и осигурителната система, почнеш и да го пребиваш от бой, вече става прекалено. Вече сме под циганско робство, нали.
  • 3 123

    0 0 Отговор
    Нагло!Няма роми, има нагли м...ли.25 години политици с наши пари ги развъждат, за да имат електорат.А ние имаме право да плащаме сметките, и да мрем.Според вас ако някой негодува от циганите е расист, хулиган, и тн.Тоя Петър Кичашки и компания замазват положението- избори идват, не трябва да се бият избиратели.Но рано или късно всички ще минете под ножа, българинът вече няма какво да губи, всяка година затъваме все по-здраво.
  • 4 Не се палете господа

    0 0 Отговор
    Няма нужда! И Кичашки е прав и вие, които сте се изказали - също. Просто в момента се вплетоха двете истини в една. Важното според мен е, че българския народ (това всъщност е провинцията), отдавна живее в страх и тормоз от орди цигани - това първо. Второто е, че "столичани", твърде заети в цуцането на провинцията и в правенето на пари, живеят в заблудата, че циганизацията на страната няма да стигне до тях. Грешите, уважаеми! Народът е казал - когато мечката играе в двора на комшията, ще дойде и у вас. Може да звучи грозно, но колкото по-рано ви нападнат циганите, толкова по-добре за БГ, защото все още има някакъв шанс за ограничаване на този процес и за спасяване (без да преувеличавам) на народа и страната. Т.е. има шанс управниците да реагират. Защото другият сценарий е този, който беше описал някакъв чужденец (май американец, защото тяхното виждане по принцип за бъдещето на света е такова): България след 50 г. ще представлява 5 големи града с що-годе нормални условия за живот , придвижването между които ще е много трудно, защото движещият се трябва някак да се опази от орди гладни скотове, които ще дебнат край пътищата за плячка... Как ви звучи, уважаеми софиянци? На вас може и да ви се струва невероятно, но идете в някои от селата, в които вече от 100 деца в училище, 94 са циглаци! Нали се сещате, че когато измрат българите в провинцията и циганите няма да има от кого да крадат, кого да убиват и насилват там, неизбежно ще се прехвърлят при вас. Ако не при вас, то при децата ви... Честито!
  • 5 пак аз

    0 0 Отговор
    Констатациите са верни ама изводите не особено. Написалия статията добре ни връща до 2011 ама защо пропуска 2013, когато точно по същия сценарий, само че не срещу м....лите ами срещу ЕРП-тата бе свалено същото онова правителство. Та някъде другаде са кукловодите и сценаристите! Не че батя ви Гойко не се възползва от развитието на действието в сценария ама друг го е писал тоя сценарий. Само че написалия статията няма топки да стигне до истината. Много по-лесно е да вхърли малко прах в очите на публиката и хоп - готово ... работата свършена и 30-те сребърника взети!
  • 6 възмутен

    0 0 Отговор
    НЕ МОГА ДА разбера тази статия в полза на кого е .
    Навярно че през посочените години пак имаше ексцесии но както тази са връх на сладоледа но нищо не се казва за примера който дават които са призвани да се борят с престъпноста са на протест пред парламента и МВР.
    Със своите действия подстрекават и подпомагат безредиците.
  • 7 блабла

    0 0 Отговор
    ......този Пешо пълни глупости пише,тоя въобще виждал ли е циганин на живо?.....циганите са мързеливи,неграмотни ( защото са мързеливи) и винаги искат да живеят на гърба на другите......за това и крадат......в лъжите си нямат равни,затова има и лаф,който не е от вчера "лъже като дърт циганин"...... има и изключения,но те са колкото да се преброят на пръсти...дори и Азис си го каза, че вярва на българите......Те са като кърлежи,впили се в държавата, разчитайки само на социални помощи и детски надбавки.......а нито плаща осигуровки, нито ток, вода и т.н........тези неща господа българи ние всички им ги плащаме......докога????
    Я вижте в Франция, Англия и т.н..........поучете се малко и тогава пак говорете.....
  • 8 Четиридесет и две

    0 0 Отговор
    А какво да прави обществото, г-н Кичашки. Общество, послушно плащашо данъци, осигуровки, сметки и кредити. Общество, кротко звънящо на 112 и търпеливо чакащо да дойде полиция или линейка. Заспало, тъпо и лениво общество .....
    Може би пък трябва малко да се озвери - днес циганите ( за мен "ром" е само питие ), пък утре - "кукловодите". Ами ако всички просто спрем да плащаме всякакви сметки, данъци? Ако изтеглим всичките си пари от банките? Кой ще храни и едните и другите, че и вас, г-н Кичашки?
  • 9 Драган

    0 0 Отговор
    По същество нищо ново не казва Кичашки, само се повтарят едни тези до втръсване! Ами, като знаете, че е така и имате доказателства, какво чакате и не заведете дела в съда, за да вкарате отговорните лица в затвора?! Къде са осъдителните присъди?

    Споменава наш Кичашки футболните агитки, расисти и фашизоиди - те причина ли са за конфликтите в квартала или следствие? Забележете, нещата започват след насилие от страна на м.лите, не от българска страна!

    М.лите се заканват, че ще колят българи, изсипват се с брадви, мотики и тръби, и като им се отговори с бой, се появяват разни псевдозащитници на етническия мир, които обясняват, че вината е у някой друг. У кого е вината?! Трябва ли лицата, заплашващи със смърт да лежат в затвора? Трябва! Е, кога?!

    Важно е да се установи, кой точно и кого насъсква! Ако аз изляза на улицата и изкрещя "Ц.ните на сапун", поне 5 жалби ще бъдат светкавично подадени в местното РУП. Мога ли безпрепятствено да се разхождам с брадва по улицата?!

    Никой не се старае да поддържа законовия ред. Ако правилата важат, да важат за всички - край на пазарите за булки, край на многото деца, край на търговията с хора и педофилията!
  • 10 Ланце Лот

    0 0 Отговор
    Приемането на циганското биологично разплождане за сметка на бедните българи, като даденост е фундаменталната грешка на анализа. Поддържането на това статукво гарантира измиране на българите и саморазчистване на територията. Новият господар няма да търпи дехуманоиди, предвид лошият пример даден от измрелите българи. Как кастрират котки и кучета от хуманни съображения, а стимулират раждане на маси криминогенни нещастници./щастливи цигани/
  • 11 ттт

    0 0 Отговор
    Какви кукловоди бе авторе? Правителството не трябва ли да си върши работата, когато циганите безчинстват? Не трябва ли да прати 'на топло" всеки циганин, забременил малолетна? Циганите които дадоха тази нощ фалшив сигнал, че българите са тръгнали да нападат факултето, не трябваше ли да бъдат издирени и заловени?
  • 12 Манфисто

    0 0 Отговор
    Явно от тук присъстващите коментари (не искам да обидя никой) никой не се интересува от едно "златно находище" за България, а именно Българската история. Дами и Господа нека Ви припомня от къде са дошли циганите (културно му Роми), та тъкмо тези Роми които някои хора дръзват да защитават така дръзко, които храним са дошли с Турците през един етап от нашата история наречен Османско Иго. Тези които едно време са клали Вашите деди - сега ги храните. Разбира се това не го пише в официалните учебници по история (сами се сетете защо). Та тогава ми развивайте теории - кой крив и кой прав. Ама явно тези които ги защитават са имали слаб 2 по история и бърборят врели некипели!