Last news in Fakti

9 Септември, 2011 12:11 6 005 0

Основателят на ИКЕА: Важно е лидерите да дават пример

  • икеа-
  • ингвар кампрад-
  • мебели
Основателят на ИКЕА: Важно е лидерите да дават пример - 1
ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Малко съм стиснат с парите, някакъв шведски шотландец. И какво от това? Ако започна да купувам луксозни стоки, това само ще привлече последователи. Важно е лидерите да дават пример“. Тези думи принадлежат на основателя на ИКЕА Ингвар Кампрад. Неговата пестеливост е пословична.

Ползва полети на ниско тарифни авиокомпании, кара „Волво“ на старо и е обзавел скромната си къща изцяло с модели на ИКЕА, подбрани от самия него.

С избеляло сако, тъмни докторски очила и протрити обувки, той изглежда като съвсем обикновен пенсионер, измъчен от свития си бюджет.

Той трудно може да бъде разпознат в метрото в Лондон или в автобуса.

Ингвар живее а в швейцарско селце край Лозана, все още се храни в евтини ресторанти и пазарува зарзават следобед, когато цените на пазарите спадат.

„Преценявам какви пари мога да похарча и мисля дали купувачите в “Икеа” могат да си го позволят. От време на време си купувам хубава риза и вратовръзка или похапвам хайвер, но дотам.”, признава Ингвар Кампард. Това не му пречи да изгради една успешна световна компания.

Ингвар Кампрад е роден на 30 март 1926 година в Смоланд в семейство на немски емигранти,

които идват в Швеция, за да търсят по-добър живот. Още от малък проявява страст към търговията. На 5 години продава кибрите на съседите си. На 7 вече обикаля с колелото околията, за да развива бизнеса. Тогава разбира, че печалбата ще бъде по-голяма, ако купува на едро от Стокхолм. В големия град му хрумва идеята за развитие на бизнеса си. Постепенно започва да търгува с части за велосипеди, моливи, коледни украшения и дори със семена и риба.

На 17 години Ингвард Кампрад е натрупал достатъчно опит и през 1943 г. се появява ИКЕА. Името на компанията идва от първите букви на имената му (ИК), Е е от Елмтарид – фамилната ферма, където е израснал, а А – от Агунарид – родното му село.

Идеята за сглобяемите мебели му хрумва, когато опитва да вкара маса в багажника на колата си. Негов приятел му казал, че е по-добре да махне краката.

През 1947 г. той решава да въведе мебели в продуктовата линия на фирмата. Използва местни производители и така поддържа ниски разходите. Тази стратегия му позволява да предлага висококачествени мебели на достъпни цени.

По това време обзавеждането е хит и през 1951 г. Кампрад решава да прекрати всички останали продуктови линии и да се съсредоточи само върху мебелите. През 1953 г. отваря врати първият магазин ИКЕА.

Пионер в мениджмънта, Ингвар открива първата си търговска зала, която се помещава в сградата на стара дърводелска работилница в Елмхулт. Кампрад вади доста сериозен коз срещу своите конкуренти – залага на обширен шоурум, в който позволява на хората да видят, докоснат и почувстват стоките, за да са сигурни, че купуват нещо наистина качествено и удобно.

Хитроумната организация на магазините предлага на клиентите "еднопосочно пътуване" и те са принудени да минат през всички зали, за да могат да излязат. Така пред погледа им минават и неща, които не са възнамерявали да купят, но които могат да ги привлекат.

Новаторският подход, модерните и необичайни на вид стоки за домакинството, стилният дизайн и достъпните цени, на които залага Кампрад, прочуват колекциите на ИКЕА по цял свят.

Шведът разчита изключително много на безплатните милиони каталози, които излизат всеки месец и на интернет сайта на империята, от който стоките могат да се поръчат по пощата или онлайн.

Любопитен факт е, че за първи път в своята история през 2010 г. шведската компания за мебели и оборудване разкри печалбите си.

В интервю пред в."Файненшъл таймс", главният изпълнителен директор Микаел Олсон каза, че през 2009г. компанията е спечелила 2,5 млрд. евро, което е с 11,3% повече от предходната 2008 година.

Олсон обяснява, че разкриването на финансовата информация идва в отговор на исканията на служители и доставчици за повече прозрачност.

ИКЕА е изцяло частна собственост, не е листвана на борсата и публикуваше само годишни данни за продажбите на веригата й от аутлет магазини.

Европа носи 79% от продажбите, Северна Америка – 15%, а Азия – само 6%.

На 20 септември ИКЕА ще отвори врати и в България чрез гръцкото си франчайз дружество Fourlis. Към момента веригата има над 300 магазина в 35 страни, като само през 2010 г. са отворени нови 12.

Твърди се, че повече хора са прочели каталога на ИКЕА, отколкото Библията, а един от всеки 10 европейци спи в легло на фирмата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА