Last news in Fakti

22 Юли, 2015 14:05 3 214 5

Промените в Закона за референдумите са позорни

  • иво сиромахов-
  • промени-
  • закона-
  • референдум-
  • позорни

Решението, което взе вчера НС, 400 хил. граждани да могат да инициират задължителен референдум, е същото както решението, с което намалиха партийните субсидии от 12 лв. на 11 лв., заяви Иво Сиромахов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението, което взе вчера Народното събрание, 400 хил. граждани да могат да инициират задължителен референдум, е същото както решението, с което намалиха партийните субсидии от 12 лв. на 11 лв. „Това е позорно решение“, заяви за Факти.бг Иво Сиромахов, по повод приетите вчера от депутатите промени в Закона за референдумите.

Винаги е добре да се провежда референдум, заяви Сиромахов относно това, че допитването ще се проведе  заедно с местния вот. „Колкото повече допитвания до народа, толкова повече демокрация ще има“, смята той.

На въпрос, искането на президента Росен Плевнелиев за смесена избирателна система, ще доведе ли до еднопартийно управление, както твърди лидера на ДПС Лютви Местан, Иво Сиромахов заяви:

„Има държави, в които мажоритарната система работи много добре. Нека да се види дали там има еднопартийна система и тогава да се правят всякакви изказвания. Аз лично съм привърженик на изцяло мажоритарната система, а не на смесената, която предлага г-н Плевнелиев.“

Депутатите обаче нямат интерес да се правят референдуми по какъвто и да е въпрос, заяви Сиромахов, попитан измъкнаха ли се политиците от това да променят въпроса на президента относно мажоритарната система, който е неясен. „Те винаги ще се опитват да бламират всеки един опит за допитване до народа“, категоричен е Сиромахов.

Факти.бг припомня, че вчера депутатите свалиха прага за свикване на референдум от 500 000 на 400 000 подписа. Това стана на извънредно заседание с приемането на промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Така депутатите дадоха "зелена светлина", референдумът с трите въпроса на президентът Росен Плевнелиев, да се проведе заедно с местните избори.

Трите въпроса на Плевнелиев са да има ли мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване.

От АБВ пожелаха прага за свикване на референдум да се намали дори на 300 000 подписа, а от Патриотичния фронт - 350 000, но това не беше прието от Народното събрание

В последния момент и без никакви аргументи обаче, ГЕРБ се отказа от идеята си за намаляване прага за валидност на референдумите и беше запазено изискването допитването да е валидно, ако на него са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори.

Така на практика управляващите бетонираха сегашното положение, което силно затруднява провеждането на валиден референдум и обезсмисля инициирането им. 

Депутатите не поискаха и промяна на твърде неясния въпрос на президента Росен Плевнелиев - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?". Във въпроса не се уточнява каква точно да бъде частта от депутатите, които ще бъдат избрани мажоритарно.

Представителите на Гражданска инициатива „100 процента мажоритарен избор в два тура“ Иван Сотиров и Боян Атанасов наскоро внесоха в Народното събрание искане, за точно и ясно формулиране на предложения от Президента въпрос за референдум относно мажоритарния вот, като от него отпаднат думите "част от".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Ако ни позволят да участваме по-активно в управлението - ще им развалим работите, като оправим нашите такива.
  • 2 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    А така,стригане,доене и дране му се полага на тоя
    народ,референдуми му се приискали,я слагайте
    праг от 10 милиона подписа за да има референдум.
  • 3 Григорий Цамблак

    0 0 Отговор
    Господин Сиромахов , разбира се че имате право на мнение но едно е право на мнение друго е да го изразяваш в националния ефир в прайм таима! Нямате представа каква жалко-смешна картинка сте цялата ред. колегия воглаве с Дългия когато говорите на политически теми!Пълно единодушие (овчедушие) Ако ви стиска пуснете една отворена линия за обратна връзка -хората ще ви разпердушинят!

    Коментиран от #4

  • 4 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Григорий Цамблак":

    Григорий Цамблак смешен си ти, а по-точно нагъл ! Две държави в Европа просперират- Исландия и Швейцария. И двете са отхвърлили имитацията на демокрация --"парламентарното" управление! Референдумна република - това е пътят България да не изчезне.Иначе вие политиците ще я затриете. От всички партии- без една-две зараждащи се!!! Единодушно почти всички парламентаристи в момента работят срещу народа си!

    Коментиран от #5

  • 5 Григорий Цамблак

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "реформатор на деформаторите":

    "Две държави в Европа просперират" А, две най -вероятно една или нито една? Да господин реформатор на реформаторите напълно съм съгласен с теб! Прав си! За какъв просперитет може да се говори в една Франция да кажем или Великобритания или в краен случай Германия а защо не Полша Чехия ...... ?


    От друга страна високо ценя научния ти принос към теорията на държавно управление!"Референдумна република " е много интересно нещо ,доста ми прилича на бананова република както ги наричат в Африка а в Азия са народно демократични ...!Като гледам Гърците също са повлияни от тоя последен крясък на политическата мода и какво от това?