Last news in Fakti

23 Юли, 2015 12:28 2 942 0

Портрет на Вапцаров

  • вапцаров-
  • мая вапцарова-
  • портрет

Земята пише историята, а звездите хранят идеите на духа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мая Вапцарова любезно предостави на Факти.бг словото, което произнесе днес пред курсантите от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" Варна.

Факти.бг първи публикува и новото стихотворение на племенницата на великия поет, който беше разстрелян в този ден преди 73 години.

Осъзнавам че днес 23 юли всички ние се докосваме до енергията на онази „бликаща младост, която раздрусва светът,” която с марш и удар на крак събужда заспалата земя,  застанала пред нас със жестокият въпрос: „Е какво ще ни дадеш историо?” И този въпрос се повтаря вече 73 години.

А отговор? Отговор все още липсва. Ние мълчим и чакаме. Вероятно така са питали и Ботев, и Левски и Вапцаров и хилядите на ваша възраст. Питайте, питайте, с този удар на крак вие карате дори мъртвите, да тръгнат с вас да ви помагат.

Сигурна съм, че Вашите преподаватели вече са ви запознали с чувството за Родина, и с познанието за онова което винаги и е било необходимо - за да я има. Но сега  се изправяте пред най-важното изпитание.

Осъзнайте своето „място в живота и напразно не се давайте”. То не е нито в майчините скути, нито в прегръдката на любимата, нито на дъното на морето, нито по върховете на планините и властта.

България я е имало от най дълбока древност и ще я има и в бъдеще, защото никога не я е напускало чувството за социална справедливост. Нищо че е изтрита от някои световни карти.

Земята пише историята, а звездите хранят идеите на духа. Не търсете големият залък. Ваши преподаватели вече са ви го поднесли.

Сега е важно да се научите, да не падате никога на колене, а още по важно е да накарате и нас!

Портрет на Вапцаров

Висок ръст
Слаб и кестеняв.
Очите тъмни.
Може би усмихнат.
Замислен.
Малко вироглав.
Поет.
Тъй външността му
в досиетата описват.
Черти особени – у него липсват.
А белег за величие  - няма.
Какво безличие е обикновенната
                            „човешка драма”
Характера му – знам ли-
Бездна неразкрита.
Човек - една велика личност.
Кой смее из душата му да скита?

Дълбаем днес за теб слова
и мъдрим многословия.
Ужасно е, когато чрез смъртта
споделяш своето условие.
Трагична е човешката съдба.
и всички тези доказателства и дати.
Дали за теб това не са –
                              куршуми,
от слова изляти.

Мая Вапцарова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА