14 Септември, 2015 16:17 3 353 12

Все по-прости, по-бедни и по-болни

  • все по-прости-
  • по-бедни-
  • по-болни
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В залисията покрай безкрайните, огромни и повтарящи се проблеми покрай нас, ние всичките пропускаме да видим и осъзнаем нещо, което е изключително важно за бъдещето на България, ако въобще има такова.

Това е трагедията с генофонда на нашето отечество, коментира пред "Лентата" акад. Петър Иванов, Демографски институт.

Преди време PISA обяви, че нашите ученици са най-неграмотните в Европа - цели 39,4%, значи двама от всеки пет, от деветокласниците могат само да сричат донякъде, нищо друго не могат.

Отличниците ни са пет пъти по-малко в сравнение със средния процент за Европа.

От друга страна, според данни на Евростат, ние сме най-бедната нация на Стария континент - 49% от българските граждани са заплашени от мизерия и социално изключване (exclusion).

По друга методика процентът е доста по-висок - 60%, значи трима от всеки пет тънат в мизерия.

Пак по официални данни на европейски институции ние сме и най-болната страна в Европа - шампиони сме по заболявания и смъртност при пет основни болести (инфаркт, рак, инсулт и др.) и сме с по-висок процент от средния за Европа при други 17 заболявания.

Тази комбинация: най-прости, най-бедни и най-болни - не е опасна само в актуален план, и не бива да ни тревожи само по отношение на настоящето, а трябва да провидим неимоверните злини, които тя предпоставя и за бъдещето на българската нация.

Нашият национален генофонд вече е непоправимо увреден. Всички по-интелигентни, здрави и нравствени младежи и девойки напуснаха завинаги циганизираната България, какво да правят тук при разните братя-бизнесмени, при бат' Сали Парламенто, при бъканите с агенти власти и институции и при бореца срещу корупцията Миглена Кунева-Пръмова.

Тези млади хора отнесоха навън и своите качествени поколения.

Известен е генетичният принцип "Придобитото се наследява".

Това означава, че поколенията на простите, бедните и болните също ще бъдат прости, бедни и болни, даже още по-прости, още по-бедни и още по-болни. Това е.

С една дума, България я очаква все по-злощастна и, като че ли неотменима, ако имаме предвид досегашния ни път наникъде, съдба като най-големия неудачник на Европа.

В този контекст намаляването ни и изчезването ни като нация със скорост 9 души на час (тук ние сме световни шампиони) изглежда закономерно и целесъобразно.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лерой

    0 0 Отговор
    Академика е напълно прав!Лошото е ,че няма да има кой да се вслуша в думите му!
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Българският опит е доказателство, че спасяването по единично е фатално за обществото като цяло.
  • 3 Веселин

    1 0 Отговор
    Сложете тази статия в началната страница на mobile.bg, стига сме гледали к..ви и футболисти.
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тия неща е излишно да ни се казват,щото си ги знаем отдавна.Категорично не съм съгласен обаче с автора който твърди,че едвали не "интелигентните,здравите и нравствени" хора са напуснале страната и тук остава само "лошия матриал".Ако беше така,Запада нямаше да има такова "прекрасно мнение" за българите,т.е. към чужбина се ориентират пропорционално хора от всички сфери на обществото.
  • 5 минувач

    0 0 Отговор
    С една дума ЗАГИВАМЕ ! Е няма ли поне малко светлина в тунела ? Или ни остана само надеждата ,, светът е широк и спасение дебне от всякъде '' !?
  • 6 Мотика

    0 0 Отговор
    Може и да е донякъде вярно, но едва ли си помагаме, като го повтаряме непрекъснато! И не всички избягахме, аз останах и не съжалявам. Виждам и нещо друго- някои започнаха да се връщат, и ще стават все повече, помнете ми думите!
  • 7 smolata

    0 0 Отговор
    Мойта теория: болни, бедни, заплашени неграмотни хора се контролират лесно и не изискват нищо. Всеки млад, грамотен, здрав и образован човек, със степен на финансова независимост не се бори за хляба си и за стотинки за лекарства, ами може да си позволи да преследва идеал или поне да порицава несправедливостта. В тази "виртуална" реалност няма място за нито един съвременен политик, а с други думи - не е угодна за нашите лидери. За това гонят (сигурен съм умишлено) образованите и кадърни хора от БГ, а тези, които все пак решат да останат са принудени да мизерстват с жълти стотинки. Не може един асистент в университета да взима 380лв. заплата, един учител 500лв, а младите лекари и други учени в сферата на медицината да започват за 700лв., а чисто - 550. Как този човек кажете ми тези хора ще гледат деца като със специалност вече са подминали 30-те год.? Как един млад учен може да има собствено жилище, как може да отиде на кино, как да си купи нови обувки. А това братя е елита на нашето общество....не е бат сали, не е ББ, не е ЦЦ, не е серго, не е азис или някоя от мутрите. Докато обаче все още има млади и образовани хора, които стоят тук, работят тук, страдат тук, но все пак го правят в името на нещо и то не защото не са ги взели на запад, а защото дървото е живо там, където са му корените, то братя българи, е жива и България, а това са геройте на най-новата българска история. Авторът на статията да се замисли върху това!!!!
  • 8 диан

    0 0 Отговор
    ами ако избягаме на запад?
    затова да не губим вяра има надежда
  • 9 пурко

    0 0 Отговор
    къде бяхме, къде сме сега
  • 10 тянко

    0 0 Отговор
    тъка е
    благодарение на комунягите и б...ците в парламента!!
    щото на тях това положениеим е удобно!!

    Коментиран от #11

  • 11 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "тянко":

    Така е благодарение на тъпия и прост народ дето си
    слага начело на държавата най-големия боклук дето го
    има наоколо.Ако народа не беше толкова прост и лековерен,
    измета дето е начело на нацията от 1989г насам нямаше да
    има шанс.Този наш продажен и безнравствен елит ако го
    предложиш на друг народ ще те убият с камъни.
  • 12 цеко

    0 0 Отговор
    благодарение на измисления преход и на фалшивата демокрация
    сме на това дередже всички знаем кои са виновниците
    но няма кой да ги накаже???