Last news in Fakti

30 Септември, 2015 10:26 2 552 5

За деветата кожа на данъкоплатеца

  • милен ганев-
  • данък уикенд-
  • данъчния рай
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вестта за готвения от финансовото министерство т.нар. данък „Уикенд“ при ползването на служебни коли и GSM-и за лични нужди в почивните дни хвърли в смут целокупната работеща класа. Без оглед на работодатели и служители. Изумена остана и неработещата класа. Без оглед на регистрирани или не в бюрата по труда. Зяпнаха от почуда и тези от пенсионерите, които пожелаха да научат подробностите. Някои погрешно помислиха, че ще облагат читателите на едноименния седмичник. След минути всички изброени забравиха за това. С изключение на работодателите. Но председателят им Кирил Домусчиев прие кротко идеята.

Ясно е, че пари в държавата няма. Въпреки шампионския отчет, според който сме лидери по икономически растеж сред страните в Европейския съюз за първото тримесечие на тази година. Да, ако имаш осем пирона и намериш още един на тротоара – растежът е осезаем. Ако пък имаш осем кожи, все ще се намери и девета за сваляне. Нищо, че минаваме за данъчен рай и това профилактично ни се напомня по график, а бройката на разрешителните режими се топи като захарен памук на припек. Ех, скучно и бедно Монако. Цяла година живееш за два часа Формула 1. Ние тука пилим гуми при непрекъснат производствен цикъл. Сега и писти ще строим за законни гонки, че младеж без хоби не може. Ще вземе да се отдаде на порока. Откриваме луксозни стадиони в села без табели за начало и край. Да не говорим за футболни отбори. Знае ли човек - възможно е точно от такова място да дойде следващият Сергей Бубка. За толкова години бродене из планини и полета така и не срещнах скачащ овчар. Не жалете парите – те са по програмата за развитие на селските райони. Европари са. Един вид, не са наши в нашенския смисъл. Има и чешки, и белгийски, та могат да се наместят без угризения за ексцентрични хрумвания от типа „на свинче-звънче“. Една еретична мисъл пробяга през главата ми. Тези проекти съвсем случайно ли съвпадат с хобитата на премиера? Глупости, просто не съм пил кафе. Угризения ли казахме? Това пък какво беше.

Чудя се, как финансовият министър Владислав Горанов не се е сетил да обложи с данък и притежателите на хербарии. Може би и това предстои скоро. Обосновката е лесна – „с цел узаконяване и синхронизиране съхранението на растителни отпадъци в етажната собственост, предлагам…“. Със съответните таблици за такси „венчелистче“, „чашелистче“, „стрък“, „стебло“ и „корен“. Притежателите на хербарии са кротки и незлобливи хора. И протестът им вероятно ще е тих. Най-много да изсипят сбирките си от изсъхнали растения в един общ протестен листопад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост7

    0 0 Отговор
    Хора ,управляващи Чавка ви е изпила мозъка съвсем ,както се казва по Български.Виждате ли ,даже вече няма и коментарии на вашите простотии.Ще стане така ,че няма да остане народ на който да си прилагате експериментите.Както каза една бивша дама политик,това е целта да няма социална политика и да си въртите делаверите на спокойствие.Бизнеса го задушавате освен че спирате държавата събота и неделя да диша.Даже вече не е и смешно.Все повече и повече увеличавате сивата икономика.Да ви дам идея за Данък Дишане или Данък Живот в БГ.Нямам думи.
  • 2 Deutschland

    0 0 Отговор
    В Германия ползването на служебни активи за лични цели и нужди се остойностява и влиза в годишния облагаем доход... що са прайм на ударени.. това е нормална практика по света..

    Коментиран от #4

  • 3 масив атак

    0 0 Отговор
    Вместо да търсят начини да заработи икономиката и да се повишат доходите некадърните и мързеливи тулупи са му набарали на баницата мекото.
    Вдигат данъка и готово, ако вече мнооого са го вдигнали измислят чисто нов.
    Колко време ще тупат брашняния чувал не знам. Явно от института за социална търпимост са им казали, че още може.
    Ше я карат така, докато хората не вдигнат на бунт и не почне да се пролива кръв.
    Ако някой иска да разбазика България, сега е момента. Ще станем втора Украйна.
    Мисля, че все още има българи, патриоти, които да защитят родината от унищожението, на което е подложена.
  • 4 българин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Deutschland":

    Ах, и германеца ти!
    Ще не си стоиш в Германия и не се изказваш неподготвен?
    Имаш ли си на идея, че повечето фирми, едвам свързват двата края и се налага да работят събота и неделя!
    Как ще докажеш, че не е пътувал някой по работа, кво като е неделя.
    Айде стига глупости.
    В Германия има обаче ергенски данък!

    Коментиран от #5

  • 5 Булгаришер Ауслендер

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Не е точно ергенски данък, а си те водят като данъчен клас 1 и плащаш много повече данъци от семейните. Но пък си прав за едно - по-добре в Германия, отколкото в България. Животът е триста пъти по-спокоен, езикът отдавна не ми е проблем, а нещата са преценени така, че промените в законите са премислени и редки.