Last news in Fakti

6 Октомври, 2015 15:21 2 011 7

София може да се превърне в европейска ски-столица

  • христо пимпирев-
  • софия-
  • превърне-
  • европейска-
  • ски-столица

Престъпление е даденостите на планината да не се използват както е било преди 20 г, заяви проф. Христо Пимпирев

София може да се превърне в европейска ски-столица - 1
Снимки: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

София може да се превърне в европейска ски-столица и е престъпление Витоша да не се използва за ски-спорт. Това заяви за Факти.бг проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт. Според него е необходимо просто да се възобновят старите ски-съоръжения, защото е престъпление даденостите на планината да не се използват както е било преди 20 години.

Проф. Пимпирев апелира институциите да вземат отношение по въпроса, защото такава уникална природа, в близост до европейска столица, трябва да се използва подобаващо. "Витоша е белият дроб на София", заяви той.

Проф. Христо Пимпирев, имате идея София да се превърне в европейска ски-столица, как може да стане това?

Идеята дойде от това, че София е избрана да бъде европейска столица на спорта през 2018 г. В спорта влизат и зимните дисциплини, а ските са един от най-атрактивните и полезни такива. Чрез ските имаме и директен досег с природата, защото те не се практикуват в някоя зала или закрито помещение.

Тази идея се роди заедно с проф. Боян Биолчев и д-р Николай Божинов, председател на фондация "Български спорт". Подехме я чисто и просто от гражданска позиция, защото ни боли когато гледаме как за Витоша просто не се прави нищо. Планината е една естествена даденост, която е съвсем близо до София, само на 10 км. от нея. С такава прекрасна планина близо до столицата си не могат да се похвалят много страни от цял свят.

Престъпление е Витоша да не се използва за ски-спорт. Първо една година пистите бяха затворени и второ, имаше зими с много хубав сняг, а до нея не можеше изобщо да се стигне. На всички ни се късаше сърцето, когато я виждахме побеляла, а даже и лифтовете не работеха. От няколко години, работи само кабинковият лифт и пистата „Витошко лале“, която е последната направена писта в планината.

Пистата „Стената“, която е една от първите въобще писти за ски-спорт в България, а може би и на Балканския полуостров, не се използва вече близо 10 г. На нея ски са карали нашите родители и много майстори, които са прославили страната ни по света, а в момента тя въобще не се използва. Ние не искаме София да стане европейска столица на ските по подобие на Гренобъл или на огромните алпийски курорти, които ги има във Франция, Италия и т.н. Просто искаме това, което имахме само до преди 20 г. и имаме в момента като даденост, да се използва.

Лифтовете на „Стената“ и прочутите лифтове на „Спас“, „Заека“ и т.н., са ски-съоръжения, които преди работеха. Там е необходимо просто да се сменят съоръженията с нови и да се използват същите просеки. Екологията в района няма да се наруши, защото още от преди години там си е имало лифтове. Просто те трябва да заработят. Лифта „Романски“, с който милиони софиянци са се качвали в планината и са практикували ски, в момента стои като един паметник на безхаберието с едни грозни стълбове и жици. На неговото място трябва да се сложи нов и модерен лифт, каквито има по всички курорти, не само в чужбина, но и у нас. С такива бяха подменени и лифтовете в Боровец и Пампорово.

София, с тези си дадености, трябва да даде възможност на жителите си, които са около 1,5 милиона, да спортуват през зимата. Само до преди 20 г. хората се редяха на опашки по автобусните спирки, за да могат да се качат в планината, а в момента, освен всичко друго, Витоша не става дори и за туризъм, защото маркировката на пътеките не е подновявана с години. Това е абсолютно безхаберие и престъпление. Министерство на туризма, на спорта и т.н. трябва да вземат отношение по въпроса, защото такава уникална природа, в близост до европейска столица, трябва да се използва подобаващо.

Как това би могло да се случи и да стане факт?

Аз не съм човекът, който ще строи лифтове или ще развива ски-спорта у нас. Аз съм просто един гражданин, който е скиор и който до преди около 20 г. можеше за 1 час да стигне до Витоша, за да покара ски, а сега не. Тук трябва да се заемат отговорните институции, защото Витоша е белият дроб на нашата столица. Планината е занемарена и грозна. Когато се качиш на прочутата хижа „Алеко“, за която всеки българин милее, около нея виждаш само едни проядени от корояди борове. Те поне трябва да се отсекат. Някои от самозваните еколози обаче казват, че „природата си знаела работата“. Да, но короядите се прехвърлят и на здравите борове и става грозна картинка. Същото е ако имаме епидемия от някаква заразна болест да си кажем, че природата си знае работата и да не отделим болните от здравите. Правим непонятни неща и аз просто изявявам гражданската си позиция, а не нещо друго.

Апелирате съответните институции да предприемат необходимото...

Разбира се. Ние като граждани на този град трябва да алармираме и да кажем: „Витоша е в безобразно състояние. Заемете се с нея, защото тя ни трябва, на нас софиянците.“ Ако си мълчим това положение ще продължи. Разбира се, може и да не караме ски, както е било преди 200 години. Преди 200 години не сме карали и автомобили, но в такъв случай, мълчейки, да се върнем и към пещерите. Да, можем и без Витоша, но тя все пак е белият дроб на нашата столица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 234

    1 0 Отговор
    Браво! Един човек, който казва това, което много други мислят, но нямат подобно поле за изява - медийно.
    Дано и други да подкрепят идеята.
    Сега ще ревнат някакви "еколози", които много държат да стоим да се тровим в града, вместо да може да се стигне до чистия въздух в планината.
  • 2 тошибиян

    0 1 Отговор
    а бг кога ше се превърне в държава
  • 3 Аз

    1 1 Отговор
    Ей тоа ква е джибра батеее..
  • 4 Мартин

    1 0 Отговор
    Витоша е уникална с близостта си до столицата на България, но няма как да стане европейска ски столица, защото това значи да се отнемат туристи от леля Цеца ДС Секса, която владее Пампорово, а тя заедно със своя "зелен" приятел - Иво Прокопиев няма да го позволят!
  • 5 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Е, няма да стане. Достатъчно е да поддържа релакса на софиянци, да и се радваме понякога ние, дето живеем по-далече. Малка е планината, голяма е столицата, малко са старите съоръжения, дори да заработят, къс е сезонът, голяма е съпротивата на различни кръгове.
    В Австрия над всяко прилично алпийско село стърчат повече лифтове, отколкото над София. До всеки лифт има огромен паркинг и никой не събира пари за него. Достатъчно е, че плащаш билет.
    Дали ви звучи познато?
  • 6 Атанаска Васкова

    0 0 Отговор
    г-н Професора е умен, но наивен. ВИТОША СКИ АД и ЮЛЕН са на един и същ собственик, който умишлено затри Витоша за да му върви скапаното блато- Банско. Там си разиграва коня, както иска и дрере като бей от хотели,гардероби,училища и заведения.
  • 7 диан

    1 0 Отговор
    да бе като рекламите
    може да спечелите 100 000
    но може и да не може:)