3 Ноември, 2015 21:32, обновена 3 Ноември, 2015 22:30 3 774 9

МВР не чу профсъюзите, застрашена е националната сигурност

  • николай радулов-
  • протест-
  • полицаи-
  • мвр-
  • профсъюзи-
  • бюджет

Никой не желае да чуе профсъюзите, заяви експертът по национална сигурност

МВР не чу профсъюзите, застрашена е националната сигурност - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никой не желае да чуе профсъюзите. При ситуация, когато имаме изключително тежка криминална обстановка в страната, когато всеки ден влизат над 100 души и то предимно афганистанци през границите, т.е. хора, които по един или друг начин са свързани с канали на наркотици и с престъпност, когато се очаква 300 000 души мигрантска вълна, да тръгне към България, ти да довеждаш до полицейски протести и до масово напускане, това застрашава националната сигурност. Аз съм много сериозно обезпокоен, заяви пред Факти.бг Николай Радулов. Бившият главен секретар на МВР при вътрешния министър Богомил Бонев и експерт по национална сигурност заяви на фона на протестите, че Министерството на вътрешните работи е изпуснало положението.

Според Радулов това спонтанно излизане на улиците е трябвало да се очаква и заяви, че ръководството на МВР като че ли не знае какво управлява.

Какъв е Вашият коментар за днешния протест, основателни ли са исканията на полицаите?

Ставаше дума протеста да започне утре, предполагам, че профсъюзните лидери имат по-подготвена концепция какво искат. Днешните спонтанно възникнали протести са със сравнително повърхностно поднесени искания. Но хората са прави, защото това, което искат, им се полага. Те са започнали работа при условия за 20 допълнителни работни заплати. Тези, които имат 20-годишен стаж, когато са ги навършили и когато са стигнали до години за пенсиониране, сега да променяш условията, е меко казано неприлично.

Лятото си говорихме за това какво искат полицаите, те искат не само това, а промените да се обсъждат с тях, има профсъюзи, да не става всичко на тъмно. Тогавашните протести някак си се загубиха, тогава говореха за обстановката на границата, че хората там не могат да се справят с работата, защото не са екипирани, камионите не работят, нямат нужните облекла, нямат къде да се подслонят като вали. И сега всичко това някак си отмина и се забрави, но тогава профсъюзите ги предупредиха - тези неща се натрупват. Вие не обръщате внимание, ще стане така, че ще избухне спонтанно негодувание и много трудно ще бъде успокоено. Ето това се случва всъщност. Това високомерие на това ръководство, министърката ми изглежда, че не знае какво да прави, не че е високомерна, тя е възпитана и кротка жена, но като че ли тази длъжност не е за нея. Аз не виждам обаче професионалното ръководство какво прави да реши някои от възникналите проблеми.

В крайна сметка профсъюзите правиха няколко опита последните седмици да се срещнат и да разговарят и всеки път хората казват, че влизаме вътре, не говорим по нищо конкретно, след това те правят изявление пред медиите, че сме се разбрали и че сме съгласни с всичко, т.е. има нежелание да се отчита мнението на служителите, начините и подходите, по които могат да станат промените. Повярвайте - ми профсъюзите имат своя концепция по това как могат да станат тези промени, но никой не желае да ги чуе. Не става дума само за тези 20 заплати, дали ще са 20 или ще са 10, става дума, че със закона не се съобразява никой. Закон, който се приема със задна дата не е закон. Пълното пренебрежение към законите води до всичко това, което става в страната ни. Тук е изключително тежка и неблагодарна ролята на финансовия министър. При ситуация, когато имаме изключително тежка криминална обстановка в страната, когато всеки ден влизат над 100 души и то предимно афганистанци през границите, т.е. хора, които по един или друг начин са свързани с канали на наркотици и с престъпност, когато се очаква 300 000 души мигрантска вълна, да тръгне към България, ти да довеждаш до полицейски протести и до масово напускане, това застрашава националната сигурност. Аз съм много сериозно обезпокоен.

Може ли все пак да се стигне до решение между власт и полицаи, от което и двете страни да са удовлетворени?

Аз мисля, че това няма как да не стане, тъй като министър-председателят утре ще действа като арбитър. Въпреки че аз мисля, че като човек, който излиза от тези среди, той би трябвало да не позволи да се достигне до такъв протест. Мисля, че ще има някакво решение, но защо трябваше да се докара до там ситуацията – полицаите да излязат на улицата. От няколко протеста още от 2008 г., когато беше първият голям протест, непрекъснато се опитва да се внуши на гражданите, че това са хора, които не работят, които взимат подкупи, които мислят само за пари. Има и такива хора сред тях, както и във всяка една професия, но повечето от тези хора се опитват да работят, а не могат, защото няма средства за консумативи.

Институтът по криминалистика е почти фалирал, не може да прави експертизите, няма средства за комуникации, всичко е остаряло, обещава се, че 20 от камионите на Гранична полиция ще бъдат оправени по европейски програми, но това ще стане след няколко години, а то кризата е сега, т.е. има едно пълно изпускане на положението от професионалното и политическо ръководство на МВР и имам чувството, че тези хора не са за там и не знаят какво управляват. Това спонтанно излизане на улиците, според мен, трябваше да се очаква – още лятото ги предупредиха полицаите. Ако не вземете мерки ще го докарате до реални протести и като че ли никой не искаше да ги чуе.  Няколко депутати отидоха до тази палатка, където бяха показани мизерните условия, при които работят хората на границата и с това се свърши. Една – две политически партии направиха политически изказвания да си повдигнат рейтингите, но всъщност това не промени нищо за полицаите. Тези полицаи се скъсаха да работят на границата, където не достигат 1200 души, във вътрешността няма полицаи или висят около парламента толкова години стана, половината им време минава по охранителни акции. Няма кой да пази обикновените хора от нарастващата престъпност и за това днес трябваше да мисли политическото и професионалното ръководство.  А дали ще са 20 или 10 тези заплати трябваше да се стигне до някакъв разумен компромис с профсъюзните ръководства и самите служители. Те сега ще се обърнат към министър-председателя, защото мислят, че той най-лесно би могъл да ги разбере, но не е там начина, по който се решават тези неща, за това има министри. Някои от тях като трябва да се взимат решения се крият в миша дупка. Ами тогава да не поемат ръководни постове.

Осъзнава ли се проблема с бежанската криза?

Аз мисля, че страшно много хора нелегални минават границата и нелегално преминават страната, като се опитват да отидат в Централна Европа. Последните няколко месеца освен че се правят опити да се затвори границата, непрекъснато се извършват полицейски операции вътре в страната, включително и в центъра на София и се залавят големи групи нелегални. Това говори за изострена криза, за изпускане на контролираната регистрация. И при положение, че всички специалисти от ЕС, експерти, от специализирани организации като Фронтекс очакват огромни мигрантски вълни, мисля, че има много голяма опасност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адвокат

    0 2 Отговор
    Да, исканията на полицайте са основателни.
  • 2 Jack Lantern

    0 1 Отговор
    Полицейските протести са най-малкото, което може да се направи в този случай. Просто трябва няколко достойни генерала в армията и полицията да предприемат съответните действия. Останалото е ясно.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Да ама не. Наглите като не им харесва да напускат. Само нова структура ще реши проблема с корупцията.
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Да ама не. Наглите като не им харесва да напускат. Само нова структура ще реши проблема с корупцията.
  • 5 НЕОБМИСЛЕНО

    1 0 Отговор
    НА РАБОТЕЩИТЕ В СИСТЕМАТА НА МВР и НА ТЕХНИТЕ СИНДИКАТИ ИСКАМ ДА ЗАДАМ 3 ВЪПРОСА: Защо протестите, които започнаха затварят възлови пътни артерии, така че хората да закъсняват за работа или да не могат да се приберат на сокойствие в къщи, след тежък работен ден? ЗАЩО НЕ ОТИДЕТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА, ТА ПОНЕ НЯКОЙ ДА ВИ ЧУЕ? КАКВО СА ВИ ВИНОВНИ МИРНИТЕ ГРАЖДАНИ? Тая стачка обаче си личи, че е типично българска работа, основаваща се на следните принцпи: "Я че си запалим къщата, та да изгории на Вуте плевнята", "Най-мразим да мислим" и "Кога ми се приработи, седам и чекам да ми мине".
  • 6 Хегемон

    0 0 Отговор
    Ясно е, че хората са недоволни от работата на сектор сигурност видно от негативните оценки във всички форуми. Ясно е, че 25 г. се наливат едни големи пари само за заплати и раздуване на щатове в сектора. Работещите в сектора се назначават по роднински признак без всякакъв критерий за професионални качества. Резултатът ниска ефективност огромни разходи за бюджета.Това не може да продължава!!! Не може 70% от служителите да получават големи заплати а да не работят, придобивки (20 заплати при напускане, неплащане на осигуровки, от 30-50 дни платен г. отпуск, почивки, евтина храна и др.). Около 10-15 % от служителите реално си изработват заплатите и ги заслужават останалите плетат интриги и се занимават с други дейности с които се обогатяват.
    Крайно време е нещо да се направи. От някъде трябва да се започне. Трябва да се създаде конкурентна среда в целия сектор така както е на пазара на труда. Начинанието на управляващите да им приравнят придобивките и заплатите към реалния сектор е повече от правилно!!!!!!!!
  • 7 Решението

    0 0 Отговор
    Правилно ! Какво може да се очаква от корумпирани и оядени дебеловрати тумбаци ? Да съдействат за реформиране на статуквото ли ? Каква наивност! Те са обучени единствено да лапат от данъците на изнемогващите трудови хорица и да защитават интересите на ДС мафиотските им босове ! Като не им харесва, да вървят на трудовата борса ! А подстрекателите им трябва да бъдат съдени за погазване на законността и за държавна измяна !
  • 8 РАДУЛОВ Е ЛЪЖЕЦ

    0 0 Отговор
    РАДУЛОВ НИКОГА НЕ Е БИЛ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР...ТОВА Е ЕДНАТА МУ ЛЪЖА.ВТОРОТО Е ЧЕ ТОЙ Е УВОЛНЕН ЗА КОРУПЦИЯ ОТ МВР.БЕШЕ СВЪРЗАН С МАЙКЪЛ ЧОРНИ.НИКОГА РАДУЛОВ НЕ Е БИЛ ПОЛИЦАЙ ТОЙ Е ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.И НАЙ ГОЛЯМАТА МУ ЛЪЖА Е ЧЕ Е ЕКСПЕРТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ.НИЩО НЕ РАЗБИРА А САМО ПОВТАРЯ ЕДНО И СЪЩО...БЛЯ БЛЯ...
  • 9 Глупостите на Ники

    0 0 Отговор
    Ники стига моля те с глупостите ти....Само простотии и безмислици....И стига се прави на ГЛ. Секретар...беше секретарче...
    Все пак те знаем ...не си пред студентките да блябосваш и да ги натискаш за секс...