Last news in Fakti

6 Ноември, 2015 08:00 4 432 7

Бюджет 2016: Безпомощност в управляващи и опозиция

  • бюджет-
  • евро-
  • финанси-
  • дефицит

Прогнозата на комисията е доста по-песимистична, отколкото заложения от министерството на финансите в проектобюджета за 2016

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки бюджет е финансов план за това как правителството ще упражнява управленската си философия. От него трябва да видим колко държавата ще похарчи за всяка отделна политика, какви резултати иска да постигне с въпросните си политики и каква комбинация от текущи приходи и теглене на заеми ще избере, за да пречи най-малко на частния сектор.

Дебатите по бюджета отразяват истинското ниво на политическата класа в една държава. Дали правителството е способно да обвърже изземването на доход от частния сектор с онези разходи и мерки, които максимално стимулират натрупването на богатство в XXI-ви век, е

най-точният измерител за успеха на всеки кабинет.

А способността на опозицията да роди аргументирани и смислени критики, както и да предлага алтернативни идеи е ключова.

Най-големият проблем на бюджетната процедура е, че показва една и съща идейна безпомощност, както в управляващите, така и в опозицията, коментира политическият и финансов анализатор Стефан Андонов.

Както и се очакваше, веднага след местните избори беше публикуван проектобюджетът за следващата година, изготвен от Министерството на финансите.

Проектът, освен че актуализира тихомълком бюджета за 2015 г. в посока по-голям дефицит, почива на няколко изключително оптимистични допускания и подценява редица рискове, които биха могли да се материализират следващата година.

Накратко, проектобюджетът и придружаващата го средносрочна рамка залагат следните параметри за 2016 г.: касов дефицит в консолидирания бюджет от 2% от БВП (спрямо 3,3% през 2015 г.), икономически растеж от 2,1% (спрямо 2% през 2015 г.), ръст на приходите в консолидирания бюджет с 1,35 млрд. лева и ръст на консолидираните разходи с 271 млн. лева, обобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Оттам не пропускат да отбележат, че

актуализацията за 2015 г. се прокрадва „по терлици”

в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за 2016 г.. Негативна, защото вдига очаквания касов дефицит за 2015 г. от 3% първоначално (според сега действащия закон за бюджета) до 3,3% от БВП. И това при положение, че икономическият растеж тази година е по-висок от очаквания от правителството, събираемостта на приходите е далеч по-добра от планираната, а до август месец (последния, за който има данни) бюджетът е на излишък от 622 млн. лева. С други думи последните 4 месеца ще се харчи ударно, за да може годината да завърши с дефицит от 3,3% от БВП, отбелязват от ИПИ.

Като цяло единствено в приходната част на бюджета имаме добра новина – министерството на финансите успява да събере повече приходи, коментира в социалните медии Георги Ангелов от „Отворено общество“.

Според него България харчи двойно повече от средното в ЕС за вътрешен ред и сигурност, тройно повече от северните страни. При това, данните са от преди актуализациите на бюджета на МВР, т.е. реално е дори повече. Явно има нужда от реформа и по-висока ефективност.

Това, което и управляващи и опозиция опитват упорито избягват да коментират,

са скритите дефицити, които един ден ще надвиснат

за покриване на данъкоплатците. Дълговата спирала, за която предупреждава Румен Гечев няма шанс да причини криза от гръцки характер поне още 30 години, ако правителствата поддържат бюджетни дефицити близки до средните от последните пет години. Това е така, защото отношението на публичния дълг към брутния вътрешен продукт е по-ниско от 30%, а в Гърция проблемите започнаха, когато дългът надхвърли 150%.

В противен случай, фалитите на държавни фирми ще причинят ликвидни проблеми на бюджета дори и при ниско равнище на държавния дълг (може би дори в следващите пет години) и тогава не е много сигурно кого ще може да обвинява Мартинчо Димитров.

Азбучно правило е, че социална политика се провежда чрез разходната част на бюджета. Това означава, че ако държавата иска да помогне на уязвими обществени групи, тя трябва да набере средства, които след това да разпредели върху онези, които се нуждаят от тях. Заради либертарианските мантри за колкото може по-ниско преразпределение на богатство през бюджета обаче, адекватна политика по доходите не може да се провежда.

България през 2016 г. през погледа на ЕК

В своя есенен доклад Европейската комисия прогнозира по-слаб икономически растеж и по-висок бюджетен дефицит за България през 2016 година спрямо параметрите, заложените в проектобюджета на нашата страна за 2016-а година.

В същото време Европейската комисия очаква и по-голям от прогнозите на българското министерство на финансите бюджетен дефицит за следващата година. Според ЕК бюджетният баланс на нашата страна ще бъде на дефицит от 2,7% от БВП през 2016-а година при заложен от финансовото министерство в проектобюджа за следващата година дефицит в размер на 2 процентни пункта. За 2017-а година ЕК очаква запазване на бюджетния дефицит на България в размер на 2,7% от БВП спрямо средносрочна прогноза на министерството на финансите за сиване на дефицита до 1,4% от БВП.

С оглед на прогнозирания все още значим бюджетен дефицит за тази и за следващите две години, ЕК очаква повишение на публичния дълг на България от 27% от БВП през 2014-а година до 33,6% от БВП през 2017-а година.

Растежът на българската икономика ще се забави през следващата година до 1,5% след повишение с 1,7% през настоящата година, преди да се ускори до 2% през 2017-а година. Прогнозата на комисията е доста по-песимистична, отколкото заложения от министерството на финансите в проектобюджета за 2016 година растеж на БВП с 2,1%, както и под актуалната средносрочна прогноза на министерството за ускоряване на растежа в нашата страна до 2,5% през 2017-а година.

В същото време комисията очаква отслабване на публичните инвестиции през 2016-а година с оглед на забавяне на осъществяването на проекти, които са съфинансирани от Европейския съюз.

Комисията прогнозира подобрение на публичните финанси в България в средносрочен план. След бюджетен дефицит от цели 5,8% от БВП през 2014-а година, ЕК очаква свиване на дефицита до 2,8% през настоящата година благодарение на по-добри косвени данъчни приходи след предприети мерки за подобряване на събираемостта на данъците. Гледайки напред, ЕК обаче предполага само слабо свиване на бюджетния дефицит до 2,7% през 2016-а и запазване на същото ниво през 2017-а година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мисли

    3 1 Отговор
    Хора, не се връщайте в никакъв случай в България. Новите (деца на комунисти, „завършили” на Запад) и старите комунистически кланове са превзели буквално цялата държава. Там няма парламент и партии. ”Партиите” са различни кланове на комунисти. Правителството се олицетворява от държавна сигурност. Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт. Всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. емигрират! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява , като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол! Когато на власт са наркотрфиканти като Борисов, ефективно осъдени като Цветанов и офшорни перачи на пари като Плевнелиев, все такива "новини" ще има. Ало, Ваньо: ставка, разследване и съд за убийството на Чакъра и самоубийството на Мишо Бирата! Не забравяйте за екзекуцията на единствения свидетел в делото срещу Цвъ Цвъ......загинал в СЛУЧАЙНА автомобилна катастрофа :) :) Бойко Борисов има откраднати над 4 милиарда държавни пари, които е изнесъл по сметките си в Америка и Израел. Дъщеря му си живурка в Америка и кара бентлита с парите на лошият мат'рял. Бащицата тръгнал да регулира цените на сиренето и агнешкото. ВЪРНИ ПАРИТЕ. ОСТАВКА и ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА БОКО ТИКВАТА!!!
  • 2 бай

    3 1 Отговор
    Така-а! Проблемите не се решават, като бягаш от тях или като се правиш, че не ги виждаш. Решават се, като се изправиш лице в лице с тях. А какво правим ние? Бягаме от страната, а тези, които са останали, са си наврели главите отзад, че и те не искат да решат проблема. Ами няма кой да дойде и да оправи нещата вместо нас!!! За това стига празни приказки! Иска се акъл и работа. Лошото е, че тука има само глупави и мързеливи двуноги, свикнали да ги експлоатират цял живот и да мрънкат, че някой друг им е виновен. Никой не търси вината в себе си. Боко туй, Боко онуй...я млъквайте вече! Нещата са на зле от много по-отдавна - от Стефан Стамболов насам!!! Бойко е от няколко години. В никакъв случай не го защитавам, а обяснявам, че не ви е Бойко Борисов виновен за състоянието, в което сме. Ама като ви харесва - трайте си още!!!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 бай

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "бай":

    От след Стефан Стамболов - последния, дето е направил нещо добро и положително за държавата. От там на сетне...само г*вна...
  • 4 Тодор Тодоров

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "бай":

    Чудя се защо имаш седем минуса...май ще се окажеш прав в края на краищата, колкото и да не ми се искаше да е така. На българина винаги друг му е виновен, а когато бедата е голяма - никой не е виновен! Иначе сме винаги по-по-най! :) НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ! Само ние, ние траем, ние стоим и чакаме НЕЩО да се случи. Нещото сме ние и ние трябва да се случим!
  • 5 И ИИ

    0 0 Отговор
    И СЯ КО 2,5мил. БЪЛГАРИ РАБОТЯТ НАВЪН А 2мил. В БЪЛГАРИЯ ОТ КОЙТО 1мил. СА ЦИГАНИ.СТАВАМЕ ЦИГАНСКА ДЪРЖАВА,В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНАТ САМО ГЕРБЕРИ И ЦИГАНИ АМА ЦИГАНИТЕ ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ГЕРБЕРИТЕ И ЦИГАНИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ВЛАСТТА И ГЕРБЕРИТЕ ЩЕ ИЗБЯГАТ В ЧУЖБИНА И А НЯМА БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #6

  • 6 бай

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "И ИИ":

    Не! Не останаха българи. Но това не е само в България. Това е план за претопяване на всички нации. Погледнете в другите държави. Нациите са с отрицателен прираст. Населението се увеличава от имигранти - ислямски - правят по много деца. Това със сирийците за кво мислите, че е ?!! Не знам, от цялата планета, има ли други, освен евреите, които да се женят само помежду си ?! Отделно, дето са заробили цял свят с техните банки. Може много да се пише, ама каква файда? Трябва действия!
  • 7 кажи

    0 0 Отговор
    Я ТИКВАТА ДА КАЖЕ КАК В КАТАР ОТ БУРГАН БАНК ЦИОНИСТИТЕ И ЦРУ МУ ОТМЪКНАХА ПОД ФОРМАТА НА КОНФИСКАЦИЯ ЗА НЕДОКАЗАН ПРОИЗХОД 1,5 МИЛИАРДА ДОЛАРА И ЗАТОВА ЛИ ПОБЕЛЯ ТАКА ЯВНО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 6-7 МЕСЕЦА И ДА ЗНАЕ ЧЕ НЯМА ДА МУ ГИ ВЪРНАТ БЕЗ ДА ИМ ИЗПЪЛНИ НЯКОЕ ПЪКЛЕНО ЖЕЛАНИЕ А ЖУРНАЛЯТА ЗАЩО МЪЛЧАТ ПО ВЪПРОСА АКО НЯМАТ ИНФОРМАЦИЯ ПО СЛУЧАЯ ДА Я ПОИСКАТ ОТ БУРГАН БАНК КАТАР ТЕ ЩЕ ИМ Я ПРЕДОСТАВЯТ.