Last news in Fakti

5 Ноември, 2015 14:51 1 657 2

ЕК песимистична за България през 2016 г.

  • левове-
  • бюджет-
  • ек

В същото време комисията очаква отслабване на публичните инвестиции през 2016-а година с оглед на забавяне на осъществяването на проекти

По-слаб икономически растеж и по-висок бюджетен дефицит за България през 2016 година спрямо параметрите, заложените в проектобюджета на нашата страна за 2016-а година очакват от Европейската комисия.

Изводите са поместени в есенния доклад на ЕК. Брюксел очаква и по-голям от прогнозите на българското министерство на финансите бюджетен дефицит за следващата година. Според ЕК бюджетният баланс на нашата страна ще бъде на дефицит от 2,7% от БВП през 2016-а година при заложен от финансовото министерство в проектобюджа за следващата година дефицит в размер на 2 процентни пункта. За 2017-а година ЕК очаква запазване на бюджетния дефицит на България в размер на 2,7% от БВП спрямо средносрочна прогноза на министерството на финансите за сиване на дефицита до 1,4% от БВП.

С оглед на прогнозирания все още значим бюджетен дефицит за тази и за следващите две години, ЕК очаква повишение на публичния дълг на България от 27% от БВП през 2014-а година до 33,6% от БВП през 2017-а година.

Растежът на българската икономика ще се забави през следващата година до 1,5% след повишение с 1,7% през настоящата година, преди да се ускори до 2% през 2017-а година. Прогнозата на комисията е доста по-песимистична, отколкото заложения от министерството на финансите в проектобюджета за 2016 година растеж на БВП с 2,1%, както и под актуалната средносрочна прогноза на министерството за ускоряване на растежа в нашата страна до 2,5% през 2017-а година.

В същото време комисията очаква отслабване на публичните инвестиции през 2016-а година с оглед на забавяне на осъществяването на проекти, които са съфинансирани от Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курец

    0 0 Отговор
    Некадърни управници успяха да съсипят България!

    Коментиран от #2

  • 2 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Курец":

    Да така е,но по-голямата част от народа не го вижда това.
    Живеят си в някакво привидно благополучие и си мислят
    че всичко им е наред,без да подозират какво ги очаква.
    С тия тикви начело знаещи само да ни рекетират с нови
    данъци и такси и намаление на доходите.