19 Ноември, 2015 14:48 3 664 15

Съюзната операция срещу ИД да е с кодовото име "Свети цар Тервел Български"

  • съюзната операция-
  • ид-
  • кодовото име-
  • "свети цар тервел български"

Това предлага директорът на НИМ Божидар Димитров

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече е ясно – съюзна операция срещу „Ислямска държава” ще има. Всъщност основите на съюза вече са положени – Франция и Русия вече заедно бомбят джихадистите. Скоро към тях ще се присъединят и САЩ и Великобритания. А може би и ние. С какви сили не е ясно. Май все още летят няколко СУ-25 и МИГ-21. А и една 69 стрелкова бригада, май имаме и 30-40 танка Т-72, коментира директорът на НИМ Божидар Димитров.

Но думата днес ми е за друго. Всяка операция от този род си има кодово име – „Пустинна буря” например. Тъй като тази операция е срещу „Халифат” – т.е. всесветска ислямска държава, време е чрез кодовото име на бъдещата операция да бъде „Свети цар Тервел Български” – победителят на първия Халифат.

За какво става дума. В 716 г., изпълнявайки волята на пророка Мохамед войските на Халифата нахлуват в Европа през двете и врати – Гибралския проток и Босфора. На запад, макар и с по-слаби сили, превземат цяла Испания и ще бъдат спрени едва в 734 г., във Франция при Поатие, 6000 французи ще разгромят 6000 арабски бойци.

На изток нещата са далеч по страшни. Тук е главният удар. Двеста хиляди араби – джихадисти с 5000 кораби десантират пред Константинопол и атакуват града – столица в тази епоха на християнска Европа. Изнурените му защитници отбиват поредната атака, знаейки, че за следващата вече нямат хора и сили. Отчаянието им става пълно, когато забелязват по хълмовете над Града гъстите редици на български конни полкове. Византия е в лоши отношения с България, преди пет години сме и воювали и те смятат, че българите идват да помагат на арабите.

В следващите минути обаче защитниците на Константинопол виждат, че българската конница тръгва в атака срещу арабите. Българите секат джихадистите като тръстика. От крепостните стени се разнася тържествуващ вик: „Христос Ника” /Христос побеждава/.

Какво става? Цар Тервел Български е християнин и в този случай побеждава християнската солидарност. Въпреки проблемите си с Византия, той решава да я спаси, защото си дава сметка, че така спасява християнството.

В разгърналите се сражения българите избиват 195 000 араби, само в последното сражение – 33 000.  Успяват да избягат само 5 000.

Цар Тервел Български е обявен за спасител на Европа и като такъв е бил тачен до ХVIII век. За него във Франция, Италия и Германия са създадени десетки драми, романи, поеми. Обявен е за светец и от Западната и от Източната църква под името „Свети цар Тривелий”. Образа му краси стотици възрожденски църкви.

Неизвестно защо „Свети цар Тривелий” е забравен и в Европа и у нас в края на ХIХ и ХХ век.

Време е да си спомним кой победи Първата ислямска държава и да кръстим операцията срещу последната с името „Свети цар Тервел Български”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    0 0 Отговор
    Тоз човек знае много за историята и от време на време успява да повдигне духа на българина, обаче много прогресивно започва да изкукуригва. Каква война ще водим бе? Нали като ни гръмнат двата летящи самолета, след това ще се разхождат из Бг както си искат джихадистите, защото вече няма да има кой да ни защитава на наша територия. Я по-добре да си стоим на задните части, когато се ритат атовете... А не е зле да види и какво казва нашия премиер по въпроса. Този път дори и той е проявил разум. А Б. Димитров, в желанието си да е все още актуален и атрактивен, започва да поддържа вредни за Бг каузи. Той Тервел за да избие толкова народ, май е имал доста голяма и добре обучена армия, а ние сега с какво ще водим война? С едни мацки, дето сутрин в 8 с кафенце в ръка отиват към родните казарми и едни момчета, които в 17 часа бързат като изоглавени със БМВ-тата - АУДИ-тата си да се приберат ?...

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Сульо

    0 0 Отговор
    Наистина професорът е много начетен по история, но защо се опитва да ни убеди в съществуването на т.нар. ислямизъм, когато всички знаем че във Вашингтон е щаб квартирата на терористите.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Даа, Бойко все да се научава на политика, спор няма - това по повод коментара на Да бе да. Иначе за Димитров, то е ясно, принципно е прав човекът, за историческия план (може би с изключение на числата), но за съвременната политика по-добре да си трае.
  • 4 мухаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе да":

    Ти май си изкукуригал или си евреин. По твоите думи ние трябва да седим и да гледаме как ни избиват. Ако те е страх, ми измисли нещо, не да плюеш само.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Божидаре , моля те мери си думите !

    Коментиран от #6

  • 6 adolf

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Айдеее и платените гости се появиха
  • 7 Gost

    1 0 Отговор
    Ако някой разпореди подобна атака от наша страна заслужава доживотен затвор!Ще кажеш,че точно нашата намеса ще реши проблема с джихадистите,когато решат големите сили ще прекратят случая и това е.
  • 8 Дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе да":

    Ами то и сега джихадистите се разхождат у нас като
    софиянец в борисовата градина.По Родопите е пълно с
    проповедници от Саудитска арабия,да не си помисли
    някой,че преподават предене на прежда.
  • 9 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    МНОГО НИ ТРЯБВА ЧЕ И ТУК ДА НИ ТРЯСНАТ ЕДНА БОМБА
    НЕ МИ ПУКА ЗА ФРАНСЕТАТА
  • 10 Измислих

    2 0 Отговор
    Да вземат неуките да не коментират неясни им материи - това първо. И второ - няма да е зле първо да си опазим народа ВЪТРЕ В БЪЛГАРИЯ, а не да ми се моткат разни амуджи из цялата страна безпроблемно, да си стегнем разузнаването, пък тогава да ходим по чуждите земи да воюваме. И за твое сведение нито съм изкукуригал, нито съм евреин, ами съм чист българин, който просто е виждал истинското лице на войната и със сигурност съм направил за Бг повече, отколкото ти си чел. Аман от недорасли празнодумци!
  • 11 Бай хой

    2 0 Отговор
    То в миналото е ясно че България е имала слравни периоди.

    А Божко я кажи как ще ни включат в борбата срещу тероризма и радикалният ислям като премиерът ни е приятел с "катарците", във МО е спуснат висш служител обучаван от имамите на саудитска арабия, а президента ни е неадекватен и служи на чужди интереси в ущърб на Българските?
  • 12 Наско

    1 0 Отговор
    Много хубава история!Браво!
  • 13 Буден

    0 0 Отговор
    Бате Божо ,взимай си редовно хапчетата!
  • 14 РАСО

    2 0 Отговор
    А бе Божко , Българите не примат ли християнството 100г. по късно при Борис .Цар Тервел не е ли бил хан Тервел.Дали хан Тервел не е предпочитал да има за в бъдеще за противници византийци отколкото фанатичните араби за което и ги унищощава .А дали е бил приет от византийците като Христов Спасител е друго нещо.СЛАВА НА ХАН ТЕРВЕЛ!!!!
  • 15 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    Да но тогава България е била една от великите сили в европа и сме имали най силната аримя в европаа сега за съжаление не сме нито едно от двете