28 Февруари, 2016 08:00 5 880 21

Турската граница под контрола на ИД

  • турската-
  • граница-
  • контрола-
  • ид

ИД – как групировката се превърна в държава?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задушевните разговори на високопоставени турски военни с един от главатарите на Ислямска държава Мустафа Демир, който преминава в документите на прокуратурата като „главен организатор на доставките на взривни вещества в Турция“, станаха достояние на обществото.

В материалите по делото за Ислямска държава, което се разглежда в 3-ти наказателен съд в Анкара, се съдържат записи на много телефонни разговори на „отговорника на Ислямска държава за турската на граница“ Мустафа Демир (кодово име Абу Али) с високопоставени военни, които служат на границата и който, според документите на прокуратурата, се счита за организатор на доставките на взривни вещества в Турция. Името на Демир се споменава и във връзка с неговите тесни контакти с Илхами Бали, дал заповедта за организирането на терористичен акт в Анкара.

Скандалът се разрази в хода на разследването, започнало след като в прокуратурата постъпи обръщение на шест граждани, чийто роднини се присъединиха към Ислямска държава. Беше взето решение да се сложат под наблюдение 19 заподозрени. Прокурорът Дерда Гьокмен възбуди дело срещу 27 души. Сред заподозрените са Илхами Бали и Мустафа Демир, който влиза в ръководния състав на Ислямска държава и в момента се намира в Сирия. Въз основа на „разкрито в хода на наблюдението друго престъпление“ Гьокмен инициира друго разследване, но по решение за „несъответствие по компетентност“ материалите по делото бяха пратени във военната прокуратура на командването на 5-та танкова бригада в Газиентеп (бел.р. - град в южната централна част на Турция, административен център на  -едноименният вилает Газиантеп).

Разговори не е имало

За отправените  във военната прокуратура записи на телефонните разговори, част от които бяха публикувани в „Джумхуриет” без да се споменават имена, главната прокуратура в Анкара предположи, че “военните са контактували не с членове на Ислямска държава”, а с контрабандисти и това е престъпление в рамките на “контрабандистката” дейност. Още повече, че документите, до които „Джумхуриет“ получи достъп, показват, че в делото има много записи на телефонни разговори на военните с Мустафа Демир. А съдържанието на беседите, които според главната прокуратура свидетелстват за контрабанда, показва, че военните, носещи служба на границата, са действали съвместно с Ислямска държава. Според тези записи става видно, че Демир не само е контактувал с високопоставени военни, но се е срещал с тях на границата лице в лице. Следствените документи също така показаха, че Демир е получавал пари под формата на зeкят (бел.р. - зекят, закат или заках е ислямската задължителна милостиня, един от петте стълба на исляма. Тя е механизъм за предотвратяване на бедността в мюсюлманските държави, прехвърляйки средства от по-заможните към по-бедните) от контрабандистите на границата и е сътрудничел с офицерите по въпросите за преминаването на границата. 

Доказателствата са получени случайно

На 26 февруари 2015 г. отделът за борба с тероризма (ТЕМ) в Анкара предал на главната прокуратура 43-ри страничен запис на 27 разговора. В текста отделът за борба с тероризма изразявал необходимостта тези доказателства да се считат за „случайно получени“. Освен това имало и такива забележки: „Ние установихме, че човекът на записите на име..., контактувал с намиращия се под следствие Демир, служи в личния състав на Горната гранична застава“. Сред военните, водили преговори с Демир са капитан, сержант, лейтенант, високопоставен военен персонал.

В текста, изпратен на 17 ноември 2014 г. от главната прокуратура на Анкара в наказателния съд на Анкара с искане да се установи наблюдение и подслушване, се съобщава за иззети в Газиантепе 10 автомата „Калашников“, 2800 патрона за автомат „Калашников“, 12 килограма тротил, 40 гранати, 40 детонатора... Също така се съобщава: „Известно е, че работата е свършил Илхам Бали, а доставката в нашата страна е организирал Мустафа Демир (кодово име - Абу Фарук – Абу Али), който от името на Ислямска държава се занимава с логистиката и подбора на кадрите, заедно със своя помощник Илхам Бали (кодово име Абу Бакр).
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 4 Отговор
    Не е вярно.Руска пропаганда. Деса-Стоян ще ви обясни.
  • 2 Марио Ангелов

    2 3 Отговор
    Путин ги и свързал! ; )))
  • 3 Бай Коста

    3 2 Отговор
    Като гледам, тук здраво работи синдромът на щрауса. Вече самите турци се възмущават от връзките на Ердо и военните с ИД, САЩ се разграничават от отрочето си, но тукашните туркофили блъскат минуси на първия и на Ангелов.
    Предварително благодаря на Кириак Стефчов и чорбаджи Юрдан за реакциите на написаното от мен.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Монго

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Коста":

    Не си го взимай навътре. Тези дела ги върше едно краварско тролче-Десислава Димитрова, сега е Стоян Георгиев. Когато се появи във форума преди година и половина събираше по над 70-80 минуса. Аз бях единствения, който и пишеше +, така за да си има. Деса да го пътвърди или отрече. Сега умните хора избягаха или вече ни и обръщат внимание а и форума стана прокраварски, ма нека, лошо няма. Та Деса се подвизава още и в някои форуми-Блиц и др., явно е на заплащане. Нека да папа момата...момъка или каквото е там.

    Коментиран от #8

  • 5 макя му и прасе - цел шопар ти ка'ам

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Коста":

    Бай Коста,

    Повечето туркофили тук, както се изразяваш, едва ли са чели "Под игото", така че Киряк Стефчов ще им е точно толкова познат, колкото Ханко Брат. Но пък на троловете не им и трябва, те си раздават минуси.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "макя му и прасе - цел шопар ти ка'ам":

    Не е истина колко прост народ се е навъдил. Поне за твоя пост тия които са цвъкнали минуси явно яко ги гризе съвестта. Психологически проблем преминаващ в психиатричен.
  • 7 tost

    2 2 Отговор
    Путин ясно го каза кой защитава и финансира Ислямска държва,дори и сега фесовете бомбардират сирийската армия и кюрдите,и по този начин осигуряват „чадър“ над ИД.САЩ,ЕС и Нато си мълчат а Ердоган каза:„„Медиите не трябва да имат неограничена свобода“““.Естествено нашите мюслита ни убеждават колко зле бяхме със СССР и колко добре си бяхме 500г. под турско робство.

    Коментиран от #9

  • 8 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    умни хора с твоя акъл няма бе анонимнии!!!тва че ви хванаха тъпия номер с фиктивното гласуване не ви прави много.що не му разказа на баи коста как ме плашеше със саморазправа ,а като ти казах къде да ме намериш ,че спря да пишеш няколко месеца?
    нека обаче да обсъдим случката .съда разследва няколко военни дето са прибирали пари от даеш за да могат ислямистите да вкарват в турция взрив с който в последствие убиха маса невинни цивилни.тва ти и компанията го приемате за легитимна турска подкрепа за ислямска държава,значи нашите митничари които са не по-малко корумпирани и пропускат срещу заплащане всичко дето идва и минава през тях могат да ни докарат и на нас лошото име рче сме подръжници на идил?

    Коментиран от #10, #14

  • 9 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "tost":

    ердоган наистина каза че медиите не трябва да имат свобода,но в смисъл че не трябва да разгласяват поверителна информация,но турския съд не прие ердогановата позиция и освободи журналиста направил разследването.турски офицери вземали пари да пропускат терористи и сега ги разследват .подобна ситуация би могла да се случи навсякъде включително и в любимата ти путинландия,както се е и случвало!

    Коментиран от #11

  • 10 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Деске ма, рожбо, златна, камътна, ненагледна, спри с фантазиите. Какво си ми казала- зала "Дианабат", ми вътре рожбо има 20-30 човека, нали ти казах да носиш букет за срещата ни, няма да те познавам по бенката на дупето ти. Що не гушна китката? Какви месеци не съм писал тука, аз не мога седмица без да ти се нарадвам пиле.
  • 11 тОЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    " в смисъл че не трябва да разгласяват поверителна информация"
    Десоу, що не кажеш каква беше тази информация? За връзките на Турция с ИД, за бизнеса на синковеца с петрол от ИД (в Италия вече го разследват). Това ли е секретната, поверителна информация? Трол краварски, това ли те карат да пишеш от Козяк? Спомни си каква е съдбата на Киряк Стевчовците.

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "тОЙ":

    я кажи ти бе нетроле за секретната информация която ти обаче знаеш!!!!разкажи ни пак да се посмеем и не си сменяи ника не ти помага !та чакам да ми покажеш секретната информация.тва дето го е публикувал журналиста и тва дето твърдиш ти не съответства ни най- малко.

    Коментиран от #13

  • 13 Той

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    http://www.hurriyet.com.tr/can-dundar-ve-erdem-gul-kararinda-gozler-g
    erekceye-cevrildi-40060995
    Да ти го преведа ли троле краварски или от Козяк 16 ще ти кажат какво пише. И това са "хаберлер" от официози. Смехурко такъв.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Ооо, тролче, бъди така добър и ми кажи и на мен къде да те намеря!

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "кроко":

    ти кажи къде аз да те намеря плъх нещастен.много ви е лесно анонимно като гости тук да плашите гаргите заедно с другия смешнико-убиец с рошавата глава ,дето не се е събличал по физическо но се прави на голям бабаит.питаи го него къде да ме намериш,нали сте комбина ,но ако толкова те влече може да дадеш координати.
  • 16 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Той":

    ха,ха,ха.....хо,хо хо...ще ми превежда от турски!!!!!ох мамоооо,нали аз бях чалмата бе смешнико,а се оказа че ти си мил дуп.то с ибрика,а?то кви турци си имаме само еи,ти и доган сте опасна порода турци от руски произход или по-скоро от съветски!
  • 17 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Той":

    преведи го хаиде да видим кви разкрития си направил от турските медии:)!предполагам като онези със смешните карти ,но даваи превеждаи от матерния си език!
  • 18 Той

    1 0 Отговор
    Деси съвсем си изтрещяла. За превода ще ме помолиш учтиво, не ми е матерен език. Няма да се правиш не велика, че ти помня първите аватари със снимката-леко чуплива кестенява коса до раменете, забрави ли? В тази статия пиши за двамата журналисти задържани от турското контраразезнаване МИТ за публикация, че под прикритието на хуманитарни пратки в Сирия отива оръжие за ИД и умерената опозиция. Журналиста, който разкри връзките на сина на ЕрдоОан (така се произнася) с ИД е още в затвора. Това по повод на твоя пост в ,който се правиш на говорителка на ЕрдоОан и обясняваш какво искал той да каже. Никакви секретни, мекретни неща не съм споменавал та да ги искаш от мен. Ето ти част от твоя пост-" в смисъл че не трябва да разгласяват поверителна информация". Така, че ти нещо губиш връзка с реалния свят. И картите, които ти предоставих, но останаха за теб мъгла са правени не от мен а от ИД, умерената и асадистите. От всички страни, разбра ли душко.

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Той":

    анонимен демек тои или както се наричаш в различните си интерпретации към теб съм повече от учтив предвид особата ти ,но е доста интересно да знаеш турски :))),тук е пълно с българи дето се правят на руснаци и ти като турчин дето се правиш на българин не би ме учудил .другото си е твоя интерпретация ,турция подкрепя умерените и тва със сигурност не се рекламира,а умерените отдавна са скачени с краините което също е ясно за всички,което от своя страна е обект на турското контраразузнаване .в българия биха постъпили по същия начин в сащ или европа също,а в любимата ти русия мерките щеше да са много по-краини.и не мешаи баби и жаби този случаи и скандала със сина на ердоган са различни неща!

    Коментиран от #20

  • 20 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    :):):) Деси, душко виж си втората дума от поста-демек :):):)
  • 21 Монго

    0 0 Отговор
    http://www.janes.com/article/58544/analysis-bulgarian-ammo-features-heavily-in-syrian-weapons-seizures
    Наши муниции в Сирия.