Last news in Fakti

21 Декември, 2016 07:46 5 890 18

Откъде ИД има толкова оръжие?

  • ид-
  • ислямска държава-
  • conflict armament research-
  • оръжие

Терористите явно имат собствени оръжейни фабрики

Откъде ИД има толкова оръжие? - 1
Снимка Архив АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Екипи на британската неправителствена организация Conflict Armament Research /САR/ придружаваха иракските войски по време на офанзивата им срещу терористичните милиции на т.нар. „Ислямска държава” /ИД/ в Мосул. Експертите от организацията се успели да разгледат 6 оръжейни фабрики на ислямистката групировка. Освен това са изготвили експертиза за качеството на намерени от тях бойни оръжия и боеприпаси, изоставени на бойното поле. През тази седмица /13.12.2016/ Conflict Armament Research публикува обхватен доклад.

По този повод Дойче Веле Ви предлага разговор с Джеймс Бийвън от САR:

Какъв вид оръжия се произвеждат във фабриките на ИД? В какви количества и с какво качество?

ИД произвежда основно снаряди с различен калибър. Най-вече 120-милиметрови гранати, както и най-малко два вида ракети. След като разгледахме фабриките и изоставените оръжия установихме, че ИД произвежда десетки хиляди бройки от въпросните видове оръжия. Качеството им е добро, явно се работи по установени стандарти. Открихме и документи с точните спецификации. Оръжията са прецизни и качеството на обработката е високо.

До каква степен ИД е зависима от собственото си оръжейно производство? И каква роля играе то във военната логистика на терористичните милиции?

ИД използва предимно конвенционални оръжия. Повечето командири на ИД са бивши офицери от иракската армия и иракските тайни служби. Затова те залагат повече на конвенционалните оръжия. Производството на снаряди например покрива нуждите на местната артилерия. Същото се отнася и за ракетите. ИД масирано използва ракети, включително и по времето, в което нашите екипи се намираха в Мосул.

На какво техническо ниво е производството на оръжия?

Ние говорим за „импровизирани оръжия” в смисъл, че ИД влага в производството им материали, които не са стандартизирани, и че не използва индустриално произведени взривни вещества, нито пък индустриално гориво за ракетите си. Независимо от факта, че оръжейните фабрики са оборудвани много семпло, те произвеждат големи количества оръжия и то с добро качество. Фабриките, които успяхме да разгледаме, бяха значително по-добре оборудвани от всички други оръжейни работилници на недържавни армии, които сме виждали. Ние посетихме оръжейни фабрики на ИД в Рамади, Тикрит и Фалуджа, както и в Мосул, където обемът на производството беше най-голям. Все пак Мосул е икономическият център на ИД. Там съществува голям производствен и инженерен потенциал, който ИД използва.

От доклада на САR става ясно, че ИД е получавала най-вече от Турция голям брой химически вещества, необходими за производство на ракетно гориво и взривове. Нима това е могло да остане незабелязано от тайните служби?

Турското правителство знае, че има проблем по този въпрос. То вече предприе някои стъпки — например започна да контролира продажбите на калиев нитрат и селитра на местния пазар. Калиевият нитрат и селитрата се използват в селското стопанство, те обаче могат да служат и за производството на взривни вещества. Факт е, че ИД дълго време се е снабдявала на свободния пазар в Турция с продукти и химически суровини. Нашите разследвания показват това много ясно. Границата между контролираните от ИД територии и Южна Турция дълго време беше твърде пропусклива, за разлика от границата между Турция и областите, контролирани от кюрдските милиции, която е херметически затворена.

Какви други информации успя да събере САR за оръжията на ИД в Мосул?

Първоначално ИД е заграбила големи количества оръжия и боеприпаси от иракската армия. Терористите са заграбили много оръжия и от сирийската армия. В последно време ИД използва все повече оръжия и боеприпаси, които си набавя от Северна Сирия. Тези оръжия са били финансирани от чужбина и доставени на сирийските бунтовници, преди да попаднат в ръцете на терористичните милиции. Ние установихме, освен това, че в момента ИД използва боеприпаси, произведени наскоро, през последните две-три години. Терористите изстрелват големи количества снаряди, но очевидно снабдяването продължава да функционира добре. Според мен ИД е добре снабдена с оръжия и боеприпаси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евродебил

    34 0 Отговор
    А, завод за Тойта имат ли!? Питам за един приятел. Може да излизат по-тънко от японските.
  • 2 Тост

    23 0 Отговор
    Не питай откъде ИД има толкова оръжие, а защо в християнска България нямаме никакво за самоотбрана от вътрешни и външни врагове и заплахи.
  • 3 Хасан

    20 0 Отговор
    Запада е двуличен.. Те снабдяват ИДИЛ с оръжие.. За справка гледайте филма WAR DOGS.. Те продават след това обвиняват друг.. Оръжията им са произведени в Германия,Швеция, Австрия, Англия и САЩ..и да нови ТОЙОТИ
  • 4 Поп

    9 3 Отговор
    То вече излезе, че снаряди им доставят от България !!!
  • 5 бббббб

    16 3 Отговор
    От нашите заводи чрез ЦРУ.
  • 6 инджинерина

    15 0 Отговор
    Дааа, те си го произвеждат ....., колко му е да направиш оръжие, лесна работа! :)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДО ВСИЧКИ ИНТЕРЕСУВАЩИ СЕ ОТ ИСТИНАТА

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    ГЛЕДАЙТЕ какъв скандал се разви в Германия--но минава тихичко защото вниманието е насочено към терористичния акт в Берлин....Но ще видите как точно в Германия обучават и заставят журналистите да лъжат.......https://youtu.be/RgV8ye0yXP0......разпостранете това видео...
  • 9 гошо

    10 3 Отговор
    видях си калашника от казармата в един дето държеше отрязана глава , познах го по номера
  • 10 стоян георгиевХ

    1 10 Отговор
    имаш ли пари оръжието не е проблем.нека не забравяме че ид е доста голяма страна като територия и население и всички в тази страна бачкат за да имат терористите оръжие.друг е въпроса че не е толкова много колкото статията го представя .става въпрос за армия от около 30-40 хиляди въоръжени основно с автомати .малко трофеина артилерия и тва е.
  • 11 Г(Е)РОБ

    10 0 Отговор
    Тъп въпрос! Че кои са най-големите производители и търговци на пушкала?! Само най-най-тъпите го не знаят!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    9 1 Отговор
    Цялата тази история мирише вуни смърди на мухлясало сирене , хамбургер, шоколад изпържено в бекон с яйца 👁
  • 15 Хасан

    5 2 Отговор
    Запада им го дава.. Идил е израелски проект и американците го приложима в действие.. Може ли Обама да казва че борбата с Идил ще продължи 20 години.. Защо ние трябва 20 години да сме в несигурност!! За да може 20 години да има поръчки за оръжейните заводи.. Руснака ще им види сметката
  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Пълни глупости
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    Е.аха м...та на толкоз народ заради петрола им сега си измислят глупости. Мислят че някой им вярва.
  • 18 смех

    1 0 Отговор
    афтуръ джурналайка е пълен профан! както и франсетете!! неможе хабсолутно неграмотни да произвеждат калибровано оръжие ! всичкото е внос -напр българското!!
    на тях им най варелни бомби, които уж ги хвърляли със самолети!!