Last news in Fakti

23 Ноември, 2015 16:54 12 294 12

В Иран Путин търси спасение за Асад и „Газпром“

  • иран-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • газопровод-
  • путин-
  • рухани
В Иран Путин търси спасение за Асад и „Газпром“ - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в Иран, съобщава Интерфакс. Той ще вземе участие в газовия форум, на който се събират държавните глави на държавите, които контролират над 70% от световните запаси на газ. В понеделник и вторник Иран, Русия, Катар, Оман, Алжир, ОАЕ, Боливия, Венецуела, Нигерия, Екваториална Гвинея и Тринидад и Тобаго ще се опитат да начертаят основните правила. Руският делови в. „Коммерсант“ очаква да се начертае бъдещето на сегмента, което да удовлетворява всички.

Международните газови пазари претърпяха драстични промени през последните 10 години.

Модернизирането на технологията за хидравлично разбиване направи изучаването на шистовите газови находища икономически изгодни и почти за едно денонощие превърна САЩ в най-големия газов производител в света. Шистовата революция съвпадна с разширяването на международната търговия на втечнен газ, което направи газовите доставки по-ликвидни, а пазарите особено в Западна Европа по-конкурентни.

Рязкото понижение на американския внос на газ доведе до пренасищане на пазара в другите части на света. Големи износители на втечнен газ като Катар, Тринидад, Индонезия и Малайзия започнаха да пренасочват доставките си към Европа и Източна Азия.

На разпределителните центрове в Западна Европа цените паднаха.

Литва първа в Европа ще внася втечнен газ от САЩ. Доставките ще започнат от февруари 2016 г. Те ще стават чрез терминала „Независимост", който от 2015 г. работи в Клайпеда. В момента норвежката „Статойл" е единствената, която доставя газ на терминала.

След започналото затопляне на отношенията между Техеран и Вашингтон,

Русия започна активно да ухажва Иран

в сферата на икономиката, търговията и енергетиката. За последно Путин беше в Техеран през 2007 г., когато присъства на срещата на страните от Каспийския регион, припомня ради „Свободна Европа“.

Русия и Иран започнаха да размразяват стари сделки в областта на отбраната, които заради международното ембарго не можеха да се реализират като доставката на ракетите С300. Часове преди да кацне в Техеран Владимир Путин подписа указ, който дава зелена светлина за износ на руска ядрена технология за Иран.

Заедно с Путин в Техеран са и ръководителите на "Газпром" и "Роснефт" Алексей Милер и Игор Сечин. Те ще се опитат да получат гаранции, че Техеран няма възражда проекта „Набуко“ за износ на газ през Турция за Стария континент. Амбициите на Техеран могат сериозно да нанесат удар на „Турски поток“, чието изграждане буксува през последната година.

Анализатори посочват, че Владимир Путин ще проведе разговори за ситуацията в Сирия и бъдещето на Башар Асад.

В Иран Путин търси спасение за Асад и „Газпром“

Свалянето му от власт ще

отвори пътя за изграждането на газови трасета от Средния изток към Турция и Европа.

През Сирия минава най-краткия маршрут за износ на синьо гориво от Катар до Турция, а оттам за Европа.

Катар доставя на световния пазар около 77 млн. т. годишно втечнен природен газ. Това се равнява на 106 млрд. куб.м. Близо една трета от този обем се доставя за Европа.

Експертите припомнят, че Катар притежава едни от най-големите в света запаси от синьо гориво. Те се оценяват на близо 25 трлн. куб. м, припомня Газета.ру.

Ако се изгради трасе до Турция, то ще е с дължина от 1,8 хил. км. Действащият в момента газопровод Северен поток е дълъг 1,224 хил. км., но тук не се включват тръбите, по които идва от Сибир руското синьо гориво.

Британската ВР оценява запасите на Иран от газ като най-големите в света –

около 34 трлн. куб. м. Страната притежава около 18% от световните запаси.

В средата на септември в. „Уолстрийт джърнъл“ писа, че най-големите европейски енергийни компании като германските RWE AG и E.On, френските Total и Engie, британската ВР, британо-холандската Royal Dutch Shell, норвежката Statoil и испанската Repsol са готови да инвестират в иранския газов сектор.

В Иран Путин търси спасение за Асад и „Газпром“

Само въпрос на време е да се заговори за възраждането на „Набуко“. Към проекта интерес проявява и Азербайджан, който по този начин иска да разнообрази своя износ на синьо гориво, голяма част от което минава през Русия.

Експертите обаче посочват, че докато Иран започне да изнася по-забележителни количества суров петрол, ще мине доста време. Първоначално трябва да бъдат пуснати в експлоатация затворените инсталации и петролопроводи.

През последните седмици делегации от Германия и Франция посетиха Иран в опит да получат изгодни контракти от петролната индустрия.

В този ред на събитията Иран е домакин на форум, с който ще посочи и своите амбиции за връщането му като играч на световния енергиен пазар, коментира в. „Гардиан“.

През 2001 г. беше договорено създаване на Форума на страните, износители на природен газ (The Gas Exporting Countries Forum – GECF), но едва през 2008 г. на срещата в Москва беше вдъхнат живот на организацията, която си поставя да бъде един вид „газов ОПЕК“. В Катар е и централата на организацията. Наблюдателите в нея са Казахстан, Ирак, Холандия и Норвегия, припомнят от ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иии

    0 0 Отговор
    евтин газ и петрол за всички,но не и за БГ.
    МАФИЯ не дава и глътка въздух за бизнеса. Проклети .....
  • 2 Big game

    0 0 Отговор
    Аман от пръчкови статии като тази. Забравете, че Катар ще изнася газ до Европа по тръба. Втечненият газ винаги ще е с 30% по-скъп от транзитираният по газопроводи. Иран разглежда САЩ като смъртен враг. Русия му е необходим съюзник, защото аятоласите добре си спомнят какво направиха американците със Садам.

    Коментиран от #3

  • 3 валериян

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Big game":

    Аятоласите са прозападани припомни си как дойдоха на власт.Иран контри.Тя за това стана война в Сирия заради едни находища и едни тръбопроводи .
  • 4 до Автора

    0 0 Отговор
    А сега автора след като разясни какво търси Путин в Иран да ни разясни какво търси Обама там.Ще бъде много интересно разяснението по този въпрос.

    Коментиран от #6

  • 5 олмо

    0 0 Отговор
    Той ще вземе участие в газовия форум, на който се събират държавните глави на държавите, които контролират над 70% от световните запаси на газ. Модернизирането на технологията за хидравлично разбиване направи изучаването на шистовите газови находища икономически изгодни и почти за едно денонощие превърна САЩ в най-големия газов производител в света

    Коментиран от #7

  • 6 дедо стефчо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "до Автора":

    не четеш правилно .....
  • 7 дедо стефчо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "олмо":

    олмо, престани с номера ала кгб...виж как започва анализа..Руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в Иран, съобщава Интерфакс. Той ще вземе участие в газовия форум, на който се събират държавните глави на държавите, които контролират над 70% от световните запаси на газ. В понеделник и вторник Иран, Русия, Катар, Оман, Алжир, ОАЕ, Боливия, Венецуела, Нигерия, Екваториална Гвинея и Тринидад и Тобаго ще се опитат да начертаят основните правила. Руският делови в. „Коммерсант“ очаква да се начертае бъдещето на сегмента, което да удовлетворява всички.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Киро

    0 0 Отговор
    Копейките се изпона.раа от шубе!

    Аууу, ушанките няма да са монополист вече и цената ще е пазарна! Колко страшно, а, копейки?!
  • 10 911

    0 0 Отговор
    А бе тоя писач жерналист като казва каква велика шистова революция започнала в САЩ, що не каже и следващото, че до момента половината от американските шистови компанни фалираха при тази цена,а банките отписват милиарди кредити. Всъщност на Уолстрийт се питат за кого е изгодна ниската цена днес на петрола-на Русия ли която добива конв.пертол за себестнойност 5 долара на барел или на САЩ които добиват щистов петлрол за себестойност -между 45 и 60 долара за барел.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "911":

    АХАХАХА, Русия добивала петрол на 5 долара себестойност АХАХАХАХА

    Най-евтиния добит петрол е на Суадитска Арабия - около 15 долара/барел!
    Руския добив е около 40 долара, копейка. В момента печалбата на ушанките е смешна! Шистовия петрол е към 50-60 долара.
    А при газът изчислението е съвсем различно, а фалирали шистови газаджии няма, нещо са ти объркали разведката!
  • 12 FR V

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "911":

    Ти да не си от съветската икономическа школа?!
    Като ти чета измишльотините стигам до този извод.В цената на руския нефт 5 долара са само разходите свързани с корупцията в страната и още 5 долара от ниското технологично ниво на нефтодобивната им промишленост.
    Руските тролове никога не сте блестяли с интелект.
    Според твоята прогресивна мисъл американците добиват петрола за 55-60 долара и го продават за 50.Може би това е причината да са най-голямия производител в момента !