24 Ноември, 2015 13:37 7 538 12

В сирийското небе самолетите са повече от облаците

  • русия-
  • турция-
  • сирия-
  • самолет-
  • облаци-
  • отношения-
  • сергей лавров-
  • дипломация

Руско-турските отношения в свредел?

В сирийското небе самолетите са повече от облаците - 1
Снимка: БТА/ XINHUA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Турция на 25 ноември трябваше да бъде голямото външнополитическо събитие за Турция. В ранните следобедни часове днес на 24 ноември тази визита виси във въздуха със страшна сила след като турски Ф-16 свали руски Су-24.

Важно е разбира се дали първите дипломати на Москва и Анкара ще се срещнат. Драматично ще стане ако не се срещнат. И независимо как ще се развият събитията, моментът е опасно критичен не само за тези две страни, които трудно скриват регионалното си съперничество в Черно море, Кавказ и... Сирия. Моментът е критичен за света като цяло, който се гърчи заради сирийския конфликт и терористична вълна, заляла Европа, като цунами край Фукушима.

Изобщо в сирийското небе слънце не може да се види. Там самолетите са повече от облаците. Те стават особено буреносни, когато планирана дипломатическа среща предхожда непланиран военен сблъсък, какъвто очевидно е свалянето на военен самолет.

Руско-турската дипломация изпада в свредел. Това е ситуация, за която пилотите казват, че от нея почти няма измъкване. Въпросът е самолетът да не се доближи до критичния ъгъл, когато вибрациите и завихрянията са големи. Руско-турските отношения са близо до критичния ъгъл. Те не вибрират, а се тресат. А завихрянията от тях могат да са с тежки последици за региона и света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рони

    2 0 Отговор
    Дано се разберат! Писна ми да чета за разрушения, убити дечица, стрелби и бомби...нека накрая се направи нещо градивно в този свят!

    Коментиран от #2

  • 2 Jack Bauer

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рони":

    Напълно съм съгласен, само че "световните лидери" се водят единствено от своята алчност и своите страхове. Лошото е че ние в крайна сметка "сърбаме попарата".
  • 3 БАТ мишо

    0 3 Отговор
    до рони

    не бой се в резултат на американо г.золизката ни политика ако не се разберат НЯМА ДА ЧЕТЕШ за убити хора и дечица А ЩЕ ГИ ГЛЕДАШ ПО БЪЛГАРСКИТЕ УЛИЦИ.....Ванга си каза 3 тата световна почва от сирия
  • 4 опсмопсус

    1 0 Отговор
    Кога и къде го е казала Ванга, като стане нещо и хоп веднага ту Нострадамус, ту Ванга или го пишело в библията!

    Коментиран от #5

  • 5 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "опсмопсус":

    ДНЕС ГЛЕДАХ ФИЛМА ЗА ВАНГА
    НО ГОВОРЯТ НА РУСКИ
    18 МИНУТИ
    ТОЧНО ЗА ВОЙНАТА ГОВОРИ
  • 6 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=sDmyn-GCGUs
  • 7 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ ОТ ТАМ ИДВА ВОЙНАТА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кадиров

    0 0 Отговор
    Според първия заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на Федерацията на Русия Франц Клинцевич инцидентът с руския самолет, свален в граничния район между Сирия и Турция, е провокация:
    „Ако говорим за провокация, очевидно неслучайно американците са доставили в Турция 4-5 самолета-прихващачи Ф-16. Това е било предварително подготвено, за да разполага Турция с такива възможности. Смятам, че за съжаление тази провокация се е готвела отдавна – изчаквал се е удобен момент", заяви Клинцевич.
  • 10 не бива така

    1 0 Отговор
    Това не трябваше да става. Дори и да имало нарушение ситуацията не е такава, че да свалиш самолета знаейки откъде идва и какво е правил. А може би точно затова са го свалили, понеже е удрял по "братята" от ИДИЛ, които доставят евтин петрол през Турция и тя си прибира комисионните.
    Не съм сигурен обаче, че заигравката с Русия ще е безплатна. Навярно няма да се стигне до ответни военни действия, но руснаците има с какво да притеснят Турция.
    Сега в небето над Сирия руските облаци ще са повече и по-внимателни, а турските облаци може да се разредят и кюрдите в Сирия да си отдъхнат малко от бомбите им.
    Не ми харесва светът от последните години. Друго си беше, когато хипитата бяха основните световни новини, ако и у нас да не можеше тогава да виреят. Беше по-спокойно и по-градивно.
    Сега мирише на голяма война. ГОСПОДИ, ДАНО ДА ГРЕША!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БГ

    0 0 Отговор
    Огромна глупост от страна на Турция. Особено ако е направена без знанието на НАТО (което е доста вероятно). Путин ще си отмъсти, по един или по друг начин. Руските туристе в Турция остават милиони долара годишно. Основен пазар на много от фирмите в Турция занимаващи се с търговия и обработка на метал е Русия - това ще е огромен удар за тях. Това е най - голямата глупост на Турската държава.