5 Октомври, 2011 16:14 2 321 0

Кризата не удари кукления театър

  • куклен театър-
  • "златен делфин"-
  • варна
Кризата не удари кукления театър - 1
Фестивал "Златен делфин"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кризата не се отрази на кукления театър, интересът не стихва, заяви за Факти.бг Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър – Варна. В този вид изкуство навлизат все повече новаторски форми – изкуство на сенките, визуални ефекти, сценография, фигури, движения.

„Кукленият театър е много богато изкуство, което винаги е отворено за други изкуства. Визуалният театър стана част от изразните средства. Симбиозата между различните изкуства  все повече присъства в представленията, които се представят в България“, коментира Стойкова.

От друга страна се запазва и класическата форма на кукления театър.

Вера Стойкова каза още, че театрите са пълни, а интересът на публиката към изкуството с кукли не само не стихва, но се увеличава. „Хубаво е, че зрителите осъзнават необходимостта да водят децата си на куклен театър, да ги учат отрано да гледат изкуство“, допълни тя.

Светлата картина се допълва и от желанието на актьорите да работят, да творят. За успеха на българските трупи говорят не само пълните зали, но и международните награди: „Нашата школа е изключително добра, това е голямо богатство. Винаги взимаме едни от първите награди“.

Утре е финалът на международния куклен фестивал „Златен делфин“, който се провежда веднъж на три години. „Не сме имали празна зала“, похвали се Стойкова. Тази година международните трупи са повече от българските – има представители от САЩ, Япония, Холандия, Полша, Испания, Грузия, Украйна, Русия и други.

У нас има куклени театри във всички по-големи градове на страната. Свои проекти правят и частни трупи. „Има страхотна мрежа от куклени театри по цял свят, което говори, че това е не само старо и атрактивно, но и все по-модернизиращо се изкуство“, допълни ръководителят на варненския куклен театър. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА