Last news in Fakti

6 Януари, 2016 12:06 4 003 0

Референдумът ще размести политическите пластове

  • референдум-
  • шоуто на слави-
  • размести-
  • политически-
  • пластове

Всеки един гражданин научава кой е шефът на районното като му оберат къщата, заяви Тошко Йорданов

Референдумът ще размести политическите пластове - 1
Снимка: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще има размествания в политическите пластове, ако този референдум се проведе. Това заяви по bTV сценаристът Тошко Йорданов относно референдума за промяна на политическата система, организиран от Инициативен комитет от "Шоуто на Слави".

Припомняме, че до този момент са събрани 250 000 подписа, а крайният срок за събирането им е 10 февруари.

"Не е нормално в едно общество гражданите да се самоорганизират, за да си търсят правата. Ако сме правова държава, нещата трябва да са доста добре уредени, да има закони, които се спазват и ние да сме в по-голяма степен доволни от състоянието на нещата. Когато не сме, ние сме принудени да се самоорганизираме по някакви законови начини, което правим в момента“, заяви Йорданов.

Попитан дали ако предлаганите от тях точки бъдат приети, това ще доведе до измитането на гнилата политическа класа, Йорданов заяви:

"Ако подхождаме с нагласата, дали нещо ще се промени, то изобщо нищо няма да се промени и вероятно дори няма да опитаме да направим каквото и да било. Естествено, че ще има разместване на политическите пластове, ако този референдум се проведе, защото ще се смени начинът, по който се избират депутатите. В момента сме в една избирателна и политическа система, която върви и се самовъзпроизвежда. Ако сменим правилата, логично е в нея да влязат различни хора и по различен начин. Не знам дали ще стане по-добре. Със сигурност обаче, в момента е зле и няма как да стане по-зле“, заяви той.

"Ние сме мотивирани от следната логика. По-добре да потърсим начини да променим нещата към по-добро, отколкото да търсим причини нищо да не се случи“, заяви сценаристът Филип Станев.

„Нещата, които предлагаме, работят по-добре в много по-развити демократични държави“, подчерта Йорданов.

Двамата коментираха шестия въпрос, предложен от тях в референдума, който гласи: „Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“

Според Стоев голям проблем е това, че хората не познават шефовете на районните полицейски управления.

„Това според нас е проблем. Тук контра-тезата е от къде ще излязат тези хора, които ще се кандидатират за полицейски началници... Естествено, че те ще се появят от средите на МВР“, обясни той.

На въпрос дали хората имат достатъчно експертно мнение, за да преценят, кой става и кой не, Йорданов заяви:

„Какво означава достатъчно експертиза? По същата логика може да си зададем въпроса, имаме ли достатъчно експертно мнение, за да си избираме депутатите... Този, който е шеф на местното районно полицейско управление, се грижи в съответния район да няма престъпност и нещата да са наред. Когато имаш 3-4 кандидатури, тези кандидати ще трябва да те убедят като избирател, че ще свършат тази работа – с лицето, опита и нещата, които ще изпълнят. Ако не се изпълнят тези неща, след изтичане на мандата му, този човек няма да е вече на този пост. Докато в момента няма значение кой е там – нито го познаваме, нито върши работа. Всеки един гражданин научава кой е шефът на районното като му оберат къщата.„

„Забележете какво се случва в много части на България, особено в Северозападна България – има едно характерно насилие, което не е присъщо за държава - членка на Европейския съюз в 21 век. Изнасилват и убиват възрастни хора. Смисълът на това, което предлагаме ние е, човекът, който ще заяви желанието си да бъде полицейски шеф на съответното районно управление, ще трябва да обясни на тези хора и после да го докаже с действията си, че те ще живеят по-добре“, обясни Стоев.

„Ако той не си върши работа, няма да е на този пост след изтичане на мандата му“, подчерта Йорданов.

„Да не забравяме, че длъжността на един полицейски началник изисква спазване на закона“, посочи Стоев.

Попитан, ако законите се спазваха, защо изобщо да се променя нещо, Йорданов заяви:

„Не е така. Когато съдиите протестираха, преди Нова година, част от тях казаха в нашето студио, че законът е „калпав“. Това го казаха хора, които са в съдебната система. Ние не можем да кажем, че законът е полезен само при спазването му. Понякога един закон и да го спазваш е вреден. Аз не смятам, че избирателният закон в момента е полезен в този му вид“, подчерта Йорданов.

На въпрос ще има ли достатъчно представителност в парламента, ако броят на народните представители бъде намален на 120, Станоев заяви:

„В исторически план, броят на депутатите е променлива величина, а не свещена крава.“

„Трябва да се ограничат разходите и безсмисленото присъствие на депутати в парламента. Там са 240 души като около 180 от тях дори не са взимали думата. Това е безсмислена бройка и то без да броим разходите, които плащаме ние, от нашите данъци. Броят на партиите, които ще влезнат в парламента няма връзка с броя на депутатите. Броят на партиите може да бъде редуциран от мажоритарната избирателна система, а не от броя на депутатите в парламента“, заяви Йорданов.

„Най-исканото от хората е да изберат човек, на който му имат доверие. Ако мислим, че българският гражданин не може да избере собствения депутат, защо живеем в демокрация?! Тогава да си въведем някаква феодална монархия, да си направим аристокрация или да си внесем отвън, както е било след Освобождението и да престанем да се занимаваме с гражданското управление. Демокрацията е гражданско управление. Не може да се подхожда с това, че българският избирател е тъп, прост и не може да избира депутатите си. Ако е така, ние изобщо не трябва да живеем в демократична държава“, заяви Йорданов.

„При мажоритарния избор има нещо много важно. При него човек стои с лицето си зад това, което прави. Той не е част от някаква наредена партийна листа. Той конкретно ще поеме ангажимент към тези, които ще гласуват за него“, обясни Стоев.

„Знаете как стоят в момента изборите. Дори и да ти харесва някой от листата на съответна партия, те са подредени по реда, който е решила партийната централа. Един партиен лидер се появява в два избирателни района, дори и преференцията беше орязана в избирателния район...“, посочи още Йорданов.

Относно провелия се „вял“ референдум за електронното гласуване, Стоев заяви:

„Разбирате защо политическите партии реагират така на идеята за референдум и на този, който беше иницииран от президента, и на този, който предлагаме ние. Това на тях не им е удобно. Това разваля колибката им и цялата система, която са изградили и са се вплели като свински черва. Всяка една от тези точки, които предлагаме променя неща, които те не искат да бъдат променяни. Видимо, през последните близо 27 години не правят добро за народа си, а работят по-скоро против него.

Факти.бг припомня, че на 9 ноември представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ внесоха в Народното събрание Уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум за промяна на политическата система. Събирането на подписи стартира ден по-късно, като в срок от три месеца трябва да бъдат събрани и внесени в НС 400 000 реални подписа.

Подписката, която стартира Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“, няма нищо общо с тази, която стартира и бизнесменът Веселин Марешки.

Ето и шестте въпроса на референдума за промяна на политическата система организиран от шоуто:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Пунктове за събиране на подписи



Свързани новини