Last news in Fakti

5 Януари, 2016 14:22 16 137 0

"Шоуто на Слави" събра 250 000 подписа за референдум

  • "шоуто на слави"-
  • слави трифонов-
  • събра-
  • подписа-
  • референдум

За събирането на подписи за референдума - остава месец до крайния срок, който е на 10 февруари

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

250 000 подписи са събрани до този момент за референдума за промяна на политическата система, организиран от Инициативен комитет от "Шоуто на Слави". Крайният срок за събиране на подписите е 10 февруари, съобщиха от шоуто.

„До момента сме събрали 250 000 подписа, което означава, че ни липсват 150 000“, заяви сценаристът Филип Станев от „Шоуто на Слави“. По закон, за да бъде иницииран референдум, трябва да бъдат събрани 400 000 подписа.

„За да заседава Народното събрание има достатъчно събрани подписи, но за да е задължително трябва да имаме 400 хил. подписа“, обясни сценаристът Тошко Йорданов. „Ако искаме нещо да променим, българите трябва да направим едно елементарно усилие и да отидем да се подпишем, ако изобщо ни интересува какво става в държавата“, призова Йорданов. „Ако не ни интересува или голяма част от българският народ не смята, че е важно да се чуе неговото мнение, в крайна сметка няма да има референдум“, допълни той.

„Много хора бъркат много неща. Това събиране на подписи е, за да се случи референдума. На самият референдум, българският гражданин ще прецени дали иска да отговори с „Да“ или с „Не“.“, обясни Йорданов като допълни: „Това, че сега събираме подписи не означава, че на въпросите, които предлагаме ще бъде отговорено с „Да“. Събирането на подписи означава едно единствено нещо. Важните въпроси, ако тези въпроси са важни за българският народ, да ги решим ние, а не депутатите. Ако смятаме, че депутатите ни са умни, честни, образовани, компетентни и да делегираме всички права на тях, както правим до момента, така да бъде. Ние в това шоу не смятаме, че е така. Смятаме, че те са некадърни, корумпирани и не работят за нашите интереси.“ По думите му законовия начин да се решават някои неща е чрез референдум. „Ако това не стане предполагам, че ще измислим нещо друго“, каза още Йорданов.

„Това не е референдума на Слави Трифонов и на сценаристите, това е референдум за всички български граждани. За всички български граждани, които не харесват начина, по който живеят сега – живота, правилата, по които го живеят и хората, които ги управляват“, подчерта Филип Станев.

„Още от времето на просвещението Монтескьо е казал, че всеки народ си заслужава съдбата. В случая, всички ние, българите, имаме уникалната възможност тази съдба да е в нашите ръце. Това е този референдум. Той не е нищо повече от пряка демокрация, най-истинската демокрация – гласуването на народа, на суверена“, каза още Станев.

„Правилно ли усещам, че сте малко ядосани?“, ги попита Слави Трифонов. Той изрази благодарност на хората, които събират подписите и изтъкна, че го правят без да получават парично възнаграждение за това. По думите на Слави, много големи вериги магазини са отказали да съдействат, вероятно от страх.

„Последно бяхме със Сашо Вълчев във Враца по празниците. Много граждани, които не са фирми, корпорации и предприятия изключително се страхуват от тези неща. Някои казват: „Как ще си дам ЕГН-то, тук има възможност да се злоупотреби с личните ми данни!“. Това сме го говорили вече веднъж. Съжалявам, че ще го кажа така, но е глупаво да го има този страх. ЕГН-то го има на бележките за тока, за кабелната телевизия, по време на избори се разлепят избирателните списъци на всички граждани, в които фигурира и ЕГН-то им. Ние с тези ЕГН-та няма да изтеглим кредити и да си купим печки и перални“, заяви Филип Станев.

По думите на Слави Трифонов, те не се борят с един неоснователен и невъзможен за преборване страх. „Ние правим нещо, за което смятаме като граждани, че имаме възможността и задължението, като морал, да инициираме. Хората, ако го одобрят и имат желание, този референдум ще се случи“, подчерта Слави Трифонов.

„Ние не смятаме, че трябва да стоим като овце и да правят с нас каквото си искат. Ако някой се чувства щастлив или се мисли за овца това е друг въпрос“, заяви Йорданов.

По думите му са събрани и подписи от чужбина, но българите в България са много по-активни. „Българите в чужбина са по-незаинтересовани“, заяви Йорданов. „Хората, които са доброволци в чужбина са много ентусиазирани, но техните и наши сънародници, които работят или живеят там, явно не толкова. Изглежда проблемите, които ги притискат там ги интересуват повече от това, което се случва в страната.“, допълни Йорданов.

Той сподели мнението на Слави Трифонов, че относно темата има медиен чадър. „Една голяма част от медиите и да не кажа почти всички, не са заинтригувани да коментират, че това се случва“, заяви Слави Трифонов.

„Убеден съм, че повечето граждани не са разбрали, че има подобна подписка за референдум. Да, медиите не ни помагат. Изобщо не го коментират“, заяви и Йорданов.

„250 000 души са заявили желанието си да съществува такъв референдум, което въобще не е малко в една държава като нашата“, подчерта Слави Трифонов.

„ДПС са в парламента с 300 000 гласа. Ние правим каквото можем. Има хора, които работят от сутрин до вечер и не винаги биха могли да отидат където трябва. Нека просто се свържат с нас и ние ще изпратим мобилна група, която да ги посети и да им занесе необходимата подписка. В крайна сметка, дали ще го има този референдум го решава българския народ“, заяви още Йорданов.

По думите на Филип Станев свободната воля е най-висшето достижение на демокрацията. Този референдум е възможност за свободната воля на гражданите. Ако някой не се чувства свободен, той може би има причини да е така, но за да извоюваш свободата си трябва да положиш някои елементарни усилия, подчерта Станев.

„Един референдум е своеобразен тест за една нация. Дали тя има самочувствието, че може да решава сама нещата или не. Или приемаме, че 240 депутати са цвета на нацията, те вземат решения, а ние сме съгласни с тях, или приемаме, че сами може да решаваме важните за нас неща“, подчерта Йорданов.

Факти.бг припомня, че на 9 ноември представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ внесоха в Народното събрание Уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум за промяна на политическата система. Събирането на подписи стартира ден по-късно, като в срок от три месеца трябва да бъдат събрани и внесени в НС 400 000 реални подписа.

Подписката, която стартира Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“, няма нищо общо с тази, която стартира и бизнесменът Веселин Марешки.

Ето и шестте въпроса на референдума за промяна на политическата система организиран от шоуто:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Пунктове за събиране на подписи



Свързани новини