Last news in Fakti

25 Декември, 2015 11:16 31 165 0

Слави Трифонов отправи поглед към студентите

  • слави трифонов-
  • шоуто на слави-
  • референдум-
  • студенти-
  • промяна-
  • пловдив-
  • благоевград-
  • велико търново

Референдумът е цивилизован начин да бъде разбито статуквото

Слави Трифонов отправи поглед към студентите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слави Трифонов се срещна с хиляди студенти от различни градове на страната. Шоуменът и екипът му разговаряха с младите за политическата система в България и нуждата от промяна.

Слави Трифонов и екипът му пътуваха до Пловдив, Благоевград и Велико Търново, за да разговарят със студенти, да чуят техните мнения и да изразят позицията си относно нуждата от промяна в начина на избиране на народни представители.

Не се ли ядосвате, не ви ли е обидно, че живеете в такава държава, попита Слави Трифонов студентите от Пловдивския университет. Не ви ли е обидно, какво чакате, обърна се към академичната младеж водещият. „Трябва да се борите за това, което искате! В каква държава искате да живеете? На кой от вас му пука дали ще живее достойно? Вие сте суверен, вие сте най-големият началник!“ – каза им още Слави.

По отношение на въпросите в подписката, Слави каза: „Не мисля, че сме измислили идеалните въпроси, но гледаме световните практики. Това е една от многото крачки, които трябва да извървим, за да направим държавата - каквато ни харесва.“

В края на срещата в Пловдив думата взе студентка, която сподели, че е живяла четири години в чужбина, но предпочита да бъде в България. В емоционално изказване тя подчерта, че в обществото ни има голяма доза пасивност. „Яд ме е!“, каза момичето и не сдържа сълзите си.

В заключение Слави каза за инициативата за Референдум: „Това е цивилизован начин да бъде разбито статуквото. Като гражданин правя това, което ми повеляват моралът и дългът!“

В Благоевград Слави Трифонов заяви, че младите хора трябва да бъдат по-революционно настроени и да се бунтуват срещу несправедливостите.

След срещата със студенти във Велико Търново Слави Трифонов заяви, че е разбрал, че нищо не е загубено. „Тези млади хора са осъзнали, че успехът изисква силно гражданско общество. Тези млади хора са осъзнали, че трябва да бъдем граждани, а не поданици“, заяви шоуменът.

Факти.бг припомня шестте въпроса на референдума за промяна на политическата система. На 9 ноември представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ внесоха в Народното събрание Уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум. Събирането на подписи стартиран ден по-късно, като в срок от три месеца трябва да бъдат събрани и внесени в НС 400 000 реални подписи:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Пунктове за събиране на подписи

 



Свързани новини