Last news in Fakti

19 Януари, 2016 13:24 2 180 2

За гъделичкането, властта и опозицията

  • милен ганев-
  • гъделичкането-
  • властта-
  • опозицията-
  • радан кънев

Скоро ще разберем на какво са способни Радан и компания

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В детската приказка "Гъделчо" Емил Коралов разказва за едно момче, което искало да се прослави като голям юнак. За да успее, момчето гъделичкало по петите един страшен великан, който се тресял от смях. Колкото повече гъделичкало великана обаче, толкова повече момчето се смалявало, а онзи бил доволен. Всички наоколо го окуражавали и то продължавало - гъдел, гъдел... Когато накрая видяло образа си, разбрало, че се е превърнало в джудже, като останалите слуги на великана. Тогава, посрамено и разгневено, тръгнало на битка с него. 

След като гъделичка цяла година премиера, Радан Кънев не дочака онази съдебна реформа, която толкова желаеше. Така разбра, че през цялото време са го приемали като момченцето от "баща ми ще ми купи колело, ама друг път". След оставката на правосъдния министър Христо Иванов, Кънев смело заяви, че оттегля подкрепата си за кабинета. Огледа се, ослуша се, но не видя никой от хората си в изпълнителната власт да я напуска от солидарност с него. Тишина. Никакво движение. Абсолютно „сан шанжмон". Дори най-близкият му, министър Петър, не опразни бюрото си в здравното министерство. Имал нужда от инструментариума на властта, за да реализира идеите си. Така си е. Що за реформатор е реформатор в опозиция?! Социолозите бяха хвърлени в смут. Лидерът на ДСБ - опозиция, а хората му - във властта. Дори Андрей Райчев бе на път ритуално да изгори сакото си в някой сутрешен блок, безпомощно ровейки в паметта си за подобен случай. Празниците и "опраскването" на Местан от ДПС изтикаха на заден план интересът към вътрешните раданови вълнения. Така драмата му за известно време намери подслон в социалната мрежа. Обикновените хора се вълнуваха от друго - по традиция, при необичайно топло за сезона време време, те бяха убедени, че това не е на добро и зачакаха природни катаклизми. От името на снетото доверие заговориха Атанас Атанасов и Гроздан Караджов. Генералът конструира понятието "библиотекаро-сарайски кръг" и го посочи за важен фактор в крайните решения на Борисов. Това разгневи премиера и той се закани да ги прати "да се молят при пауните". - екзотичните птици в боянските сараи.

Януари набра скорост и Радан Кънев се активизира, влизайки в ролята си на опозиция. Призова за пълна проверка на избора на строителя на двата лота от автомагистрала „Хемус” от Ябланица - Ловеч. Съзря в победителя анонимна офшорка, зад която прозирали интересите на най-големите олигарси в страната и заяви, че има основание да се иска оставката на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура”. Не пропусна да посочи и че властта попада под опасна зависимост от ДПС и кръговете около движението...

Радан Кънев обяви, че гласи създаването на нов десен проект. Смята се, че ще бъде и кандидат за президент, което обяснявало опозиционното му активизиране. Вероятно е така. В края на "Гъделчо" унизеното момче влиза в бой с великана, надвива го и се прославя като голям юнак. Скоро ще разберем на какво са способни Радан и компания след година гъделичкане.

При всички положения политическата година обещава де е врящо гърне - със или без предсрочни парламентарни избори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с ножа

    0 0 Отговор
    ..... едно момче, което искало да се прослави като голям юнак. За да успее, момчето гъделичкало по петите един страшен великан, който се тресял от смях. Колкото повече гъделичкало великана обаче, толкова повече момчето се смалявало, а онзи бил доволен. Всички наоколо го окуражавали и то продължавало - гъдел, гъдел... Когато накрая видяло образа си, разбрало, че се е превърнало в джудже, като останалите слуги на великана. Тогава, посрамено и разгневено, тръгнало на битка с него.

    В края на повечето истории с такъв сюжет великана мръдва малкия си пръст и размазва малкия нахалник. Така че си опичайте акъла!

  • 2 Прагматик

    0 0 Отговор
    Няма кой друг, освен реформаторите да се справят с реформите! Затова и трябва да останат в правителството!