Last news in Fakti

19 Февруари, 2016 11:13 5 355 10

Турция се превръща в бойно поле

  • турция-
  • война-
  • бойно поле-
  • превръща

В Източна Турция се води истинска гражданска война

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не бих гадал кой стои зад атентатите, защото по-важни са последствията, действия и изявленията на турското държавно ръководство. Това заяви пред БНТ Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Той отбеляза, че още след атентата през януари месец Турция е започнала “да се превръща от транзитна за терористите страна в бойно поле”.

Там има структури на Ислямска държава, има сериозен проблем с ПКК и в момента в Източна Турция се води истинска гражданска война, подчерта Николов и добави, че трябва да се отчитат както войната в Сирия, така и “стратегическата загуба на политиката на Ердоган в района на Близкия изток като цяло и перспективата, която се очертава, за евентуална автономия на сирийските кюрди, което силно плаши турското ръководство”.

Според него изявленията на премиера на Турция след атентатите притесняват, защото той призовава САЩ да окажат военна подкрепа. “Това е плашещото, тъй като наведжа на мисълта, че Турция търси повод, независимо кой е извършил този атентат, за навлизане със сухопътни сили в съседна Сирия, за да реши свои геополитически интереси”, заключи Симеон Николов.

“Турция чрез своята политика през последните години се постави сама в изключително сложна ситуация – тя на практика е изолирана, обградена от неприятели”, подчерта Йордан Божилов  – председател на Софийския форум за сигурност.

Във вътрешен план има засилване на дейността на ПКК и военните ѝ подразделения, кюрдите в Сирия и Ирак активно участват в борбата с Ислямска държава, самата Ислямска държава гледа на Турция като на заплаха, защото е важен фактор в тази борба, а от друга страна са влошените отношения между Русия и Турция, изреди анализаторът. “Сега вече имаме още една криза, която се развива – това кризата между Турция и САЩ вече по отношение на ролята на кюрдите и какви са начините за справяне с Ислямска държава. Турция има прекалено много врагове и във вътрешен, и във външен план, така че е трудно да се каже откъде е дошла тази атака”, заключи Божилов и предположи, че терористичните нападения “ще използват да легитимиране на дейности както в Сирия, така и в самата Турция”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    турция е под огромен натиск и ако се срути ще падне и върху нас.ердоган сега се превръща в лошия необходим все повече и повече за турците.сащ няма да вземат твърда позиция срещу кюрдите ,макар че ще ги натиснат ,но новия играч в региона русия ще разклати ситуацията още повече докато има възможност.дано ердоган не влезе с войска в сирия ,което ще го вкара в изолация пред сащ и европа и ще доведе ситуацията до критичната и точка!

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Деске, пак ли анаЛлиз?
  • 3 АРИАНА

    1 1 Отговор
    Възелът ще се разсече, ако светска Турция намери сили през избори да нормализира политиката си. Ердоган е огледален образ на другия мегаломан и фанатик Путин. И двамата искат да възвърнат безвъзвратно изгубени имперски позиции - единия в ислямския свят, другия в Европа/източна Европа. И на единия, и на другия му пречат всички; почти всички им се привийдат като врагове. И двамата разрешават вътрешнополит. проблеми през дежурни плашила - кюрди и чеченци, сред които и двете служби имат свои хора-провокатори, готови да спретнат светкавични атентати, където и когато им трябва на диктаторите.
  • 4 АРИАНА

    2 0 Отговор
    Кюрдите са единствения неарабски, несемитски етнос /освен турците и др. по-малки етнообщности в Иран - коренни неислямизирани персийци (със зороастрийска религия), но да не задълбавам. Те са около 30 милиона в Източна Турция, Западен Иран, Североизточна Сирия и вече автономния, благодарение на американците Иракски Кюрдистан. Навсякъде изповядват умерена, да не кажа модерна форма на ислям. 80% са образовани, особено тези в Сирия и Ирак. Сирийски кюрд, лекар в България от 30 години ми каза как негови роднини от Алепу/Халеп започнали панически да учат някакви молитви, защото като ги хванат от Ислямска д-ва първо ги изпитвали и ако не знаят /а те повечето не знаят!/ нещо като нашето "Отче наш", ги измъчват и убиват. Та, мисълта ми е, че е естествено кюрдите да се борят за автономия, а Турция, която дълго време ги лишаваше дори от училища в източната част и не ги интегрира, сега да носи последствията от тази политика. Германия и САЩ подкрепят кюрдите и Ердоган губи в тази ситуация. А Русия от времето на Асад-баща още има влияние в региона /снабдяваше с оръжие, за да има напрежение там/ и имитира подкрепа за кюрдите в Сирия. Но в момента, в който закрепи Асад, ще се извърти в обратна посока. Арабите никога не са били големи бойци. В този район кюрдите са такива, спомнете си Салаедин/Саладин от не толкова далечната история...
  • 5 АРИАНА

    2 0 Отговор
    Освен на американците и на Европа, на никой друг от регионалните големи играчи - Турция, Иран, Саудитска Арабия, Ливан, а дори и на Израел, не им се иска да има самостоятелна държава със силен, образован и боеспособен народ, какъвто са кюрдите. Там и жените воюват /както израелките/ срещу Ислямската напаст. Не напразно Халеп/Алепу, този много древен град, е най-развития индустриален център в Сирия и региона. Там в момента Университета и някои училища продължават занимания, въпреки боевете в някои части във и около града. Населен е с 90% кюрди.

    Коментиран от #9

  • 6 гост

    1 2 Отговор
    Каквото има да става ще стане, важното е ние тука да не ядем хурката покрай войните дето се водят наблизо. Това, че оттука минават бежанци не е толкова страшно, те са в пъти по-малко отколкото в други държави и най-хубавото е че не искат да остават в БГ а целта им са западна и централна Европа. Най-вероятно Ердоган ще се хвърли "ва банк" в тая война, и ще загуби. Турция безспорно има голяма и силна армия, но не може да се опре на руснаците, а никой от съюзниците й в НАТО няма да я подкрепи с военни действия, както се надява Ердоганя. И когато положението за тях стане вече прекалено зле самите турци ще си го линчуват, него и Давутоглу. А самата Турция ще бъде разцепена на части и ще загуби много от територията си.
  • 7 ддд

    1 2 Отговор
    Не знам дали има друго место по света като БГ - страната на промитите мозъци!
    Какво сте се захванали с тая Русия, в която има десетки националности и религии, които си живеят мирно и щастливо?! Какво искате от Путин, след като той успява и е поддържан политик в собствената си държава с толкова много малцинствени групи?!
    Защо се задълбавате в действията на руснаците в Сирия, след като самите американци днес си бомбардираха на воля в Либия, без никой да ги е канил или одобрявал?
    Защо собствениците на БГ хотелите по черноморието се радват, че хотелите им се пълнят от руснаци, а официалните ни властници "разследват" някакви измислени руски следи във вътрешната ни жалка политика?
    Защо ако Путин защитава руснаците в Донбас е лош, а ако Ердоган иска Кърджалийски вилает и права за турците - ние сме добрите?
  • 8 tost

    1 2 Отговор
    Още един трол с име на бира и с име на айриан.:)
  • 9 наблюдател

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "АРИАНА":

    Не си права,на Израел му е добре да има Кюрдистан.Кюрдите ще пречат на арабите и турците и ще ги занимават вместо да скачат само на евреите.
    А Турция която ще стане по малка като и извадят кюрдските територии вече няма да има такива имперски амбиции.
    Това е трябвало да стане отдавна но англичаните са създали изкуствената държава Турция на територии от Армения,Кюрдистан,България и донякъде Гърция.
    Време е вече Турция да бъде подкастрена и Босфора да си остане под международен контрол както е било предвидено.
  • 10 Гост

    1 1 Отговор
    Правителствената върхушка в Турция реши, че може да удари с един куршум 2 заека (хем евтин петрол, подкрепяйки ИД и купувайки от тях естествено, хем и ако може да се разправи с кюрдите или да щипне част от северна Сирия-каквото дойде). Не знам защо постоянно и навсякъде намесвате Путин, но не той прати турски войски в Ирак или обучава терористи, които да се бият в Сирия срещу правителството, или стреля срещу кюрдите, чийто племена преди векове също са станали част от турската империя, без те самите да желаят това и както е видно и до днес не са съгласни.