Last news in Fakti

21 Февруари, 2016 13:24 2 071 6

КТБ encore

  • ктб-
  • encore-
  • пеевски-
  • истината-
  • доклада
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е от блога на автора

Ако не искаме да гледаме замеряне с пиар кампании, в това число Пеевски и Цонев да се правят на Робин Худовци Ви припомням начина за разбиране на истината за КТБ.

Изхождаме от предпоставката, че няма нито една институция, която да се ползва с доверието на обществеността.
БНБ е участник, прокуратурата е участник, политиците също. Не става с парламентарна комисия, защото именно в Парламента депутати осъществиха заслон на разрушителите на банката.

Че в банката са извършвани неправомерни и рискови операции, че е имало неадекватно обезпечени кредити и схеми, които излагат банката към абнормален риск е ясно. Това е тезата на Пеевски, Доган и прокуратурата.

Тезата на Цветан Василев е, че банката е била в цветущо здраве и причината за нейното рухване е координираната кампания срещу банката от страна на ключови институции, в това число прокуратурата, в съчетания с медийна кампания и масови вълни на изтегляния на пари.

Моята теза е, че истината включва и двата елемента, но за да се разкрие цялата истина, която еволюира във времето, заедно с нашето познание по темата и постъпилата информация, е нужна тотално независима експертна оценка. Тъй като в страната нямаме доверие на институциите - провала на парламентарната комисия срина и последната възможност - Парламента - да се върнем към предложението, което направих в разгара на кризата около КТБ - международна комисия от експерти.

Не бързайте да се радвате на доклада на Аликс Партнърс. Като човек, който си вади хляба с консултантски труд, мога да Ви уверя - разковничето е в заданието - обхвата на услугите и предоставената информация. Ако Аликс Партнърс нямат за задача да установят какво влияние върху позициите на банката са имали масовите тегления, инспирирани от Пеевски, или пък къде са потънали цедираните кредити към други банки, т.е. вместо в справките да грейнат известните Вам имена, операциите напълно могат да се представят като вече закрити, без следа, а кредита прехвърлен към друга банка.

Ако "одиторите" - тези които бяха изготвили полуодитния доклад или оценка на активите са работили с екселски таблици, попълнени и представени от квесторите, и се искало от тях само да направят проверка за вече готовото мнение или направят нужните отметки, то бъдете сигурни - нищо няма да научите.

Същите хора ще правят оценка на активите на банките и очаквам с интерес как ще приложат методиката, с която потопиха КТБ, защото доста банки ще се окажат "под вода". Не се залъгвайте - новите дългови емисии основно ще обслужат Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите и извънредни намеси в банковата сферата, включително одържавявания.

Само и единствено независима международна комисия от експерти, включително на експерти от ЕЦБ, ЕК и САЩ, може да даде отговор на загадката КТБ и най-вече да го направи по балансира начин, който да освободи публиката от задължението да бъде страна по спора между Пеевски и Цветан Василев.


"Encore" - на френски език означава "отново", на английски - "бис" - бел. ред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър петров

    1 0 Отговор
    Няма бизнес /още по-вече банка/ ,чиито собственик понякога да не поема големи рискове и в определени моменти да не е уязвим за атаки от "доброжелатели". Направено беше точно това и нека си го кажем ясно: КТБ си беше съборена съвсем тенденциозно! От кого и с какви мотиви НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ! А иначе който е следил обективно процеса и няма някакви големи партийни пристрастия може и отдавна си е създал правилна представа за случката наречена КТБ......и знае,че Цветан Василев е най-малко виновния за "ФАЛИТА" и. Няма творец,който да иска да съсипе собственото си творение,а и нали се сещате ,че ако беше така този човек отдавна щеше да е някъде далеч с част от парите си! Истината е ,че отново ни правят на маймуни и ще успеят отново да подведат и излъжат масовият слушател,читател,зрител и гражданин на загиващата ни държава!!!
  • 2 ппп

    0 1 Отговор
    Съсипал не е, а просто си я източи и сега си кътка паричките!
  • 3 goni

    0 0 Отговор
    Мдаа! Интересно разбра ли се нещо за фалита на Леман Брадърс?!:) Да бе! Туриха отпред едно момче!:) То било виновно!:) "А, мармот завива шоколад"!:)
  • 4 кгб

    0 1 Отговор
    Абе, няма нищо за чудене, същите хора, които източваха банките 96 година източиха и КТБ. Старата схема не върви, защото лева е вързан за еврото и Бълхария е под БОРД, за това измислиха нова схема, събират парите в една банка и я източват, разбира се не и без съдействието на чуждото разузнаване. Оня симпатяга с "постната пица" знаете ли, къде е в момента? В Москва!
    Правете си изводите, кой управлява България!
    Щом могат да източат парите на държавата, за какво въобще работим и живеем в тази държава?
    Просто тези "хора" гледат на нас, като една касичка, като се понапълни и си прибират парите.
    Идеята е да се пренасочат парите в определена група от хора, защото, който държи парите, той управлява държавата.
    Защо медиите говорят само за КТБ, а нищо не казват за кражбата от края на 90-те, когато бяха източени всички български банки?
  • 5 ЕмЕм

    0 0 Отговор
    Същитя хора и пак никой в затвора. Докога?!?! Прокоратурата, самосезирай се!
  • 6 6 УБО

    0 0 Отговор
    До ЕМЕМ - Брато, прокуратура и съд работят в тандем, управляван от хората на бившето ДС - Борисов, Пеевски, Доган - това са само върховете на аисберга. Същите хора ще ни управляват поне още 10 години, ако с народа не се случи нещо радикално. А дано, ама надали - офците се надигат срещу пастира рядко:)