Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 11:30 19 169 18

Цветан Василев: При затварянето на КТБ Делян Пеевски бил със 150 млн. лв. кредити

  • ктб-
  • цветан василев-
  • делян пеевски-
  • кредити-
  • дпс-
  • ахмед доган

От години се работи на принципа на моркова и тоягата. За всеки значим в политиката и бизнеса има компромати, които се използват, за да го държат удобен, посочи банкерът

Цветан Василев: При затварянето на КТБ Делян Пеевски бил със 150 млн. лв. кредити - 1
Снимка: BiT TV

Делян Пеевски имаше над 150 млн. лв. кредити при затварянето на КТБ. Когато показах начинанията му на Ахмед Доган, "усмивката му замръзна".

Това заяви в специално интервю, дадено в Сърбия на Сашо Диков за телевизия BiT, бившият мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

На Доган му показах списък с бизнес начинанията на неговия бизнес гуру и му замръзна усмивката. Но тогава съдбата на банката вече е била решена. Логиката на атаката срещу мен бе, че съм правел пари с подкрепата на ДПС, а не съм се отчитал. Показах конкретните печалби на Пеевски с моя помощ, казва в интервюто Василев.

Според бившия банкер никой все още не е достигнал до дъното на айсберга. Той не си представя, че Пеевски е самият център и зад него няма друг.

Василев показа и списък на немски с „изискванията“ на Пеевски (т.е. какво е трябвало да му предостави банкера, за да няма проблем банката), сред които са и някои от знаковите предприятия.

Пеевски смята, че всичко придобивано от банката, му е принадлежало, уточнява Василев.

Имало е среднощни заседания с Пеевски в следствената прокуратура, с цел да ми бъде повдигнато най-тежкото обвинение и да издадат международна заповед за ареста ми, заяви още Василев.

Той потвърди за наличието на шпицкоманда в прокуратурата, по твърденията на следователя Бойко Атанасов. Според банкера именно тя е работила и по казуса КТБ.

Василев директно обвини главния прокурор Сотир Цацаров за фалита на КТБ.

"Почти няма знаково дело след 2012 г., когато Цацаров дойде на власт, което да не е поръчково – и то от същия център, който поръча и КТБ. Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на КТБ“, категоричен бе Василев.

По думите му главният прокурор е бил избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС и е зависим от волята на ДПС Делян Пеевски.

„Срещу мен и банката беше използвана цялата държавна машина, действаща като организирана престъпна група. Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на КТБ“, категоричен е той. По думите на Василев главният прокурор е бил избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС и е зависим от волята на депутата от ДПС Делян Пеевски.

От години се работи на принципа на моркова и тоягата.

За всеки значим в политиката и бизнеса има компромати, които се използват, за да го държат удобен“. Василев изброи и редица подобни случаи на „опрасквания“ – Огнян Донев и Любомир Павлов, Богомил Манчев, аферата Костинброд и Цветан Цветанов, чието обвинение по думите му също е поръчково, от същия център.

Според бившия банкер никой все още не е достигнал до дъното на айсберга. Той не си представя, че Пеевски е самият център и зад него няма друг. „Ако е така, и аз не бих си простил, и обществото не може да бъде оневинено, че го е допуснало“, каза той.

В момента бившият банкер е в процес на екстрадиция, като в сряда се очаква изслушване по делото пред сръбския съд по отношение на политическата мотивация за искането й.

По думите му неговото връщане в България е възможно или след окончателното решение на съда, което зависело от правосъдния министър на Сърбия, или ако той сам реши да се върне.

За това обаче имам определени условия – гаранции за живота на семейството ми и за справедлив съдебен процес, посочи Василев, който не вижда това да е възможно в момента.

Прокуратурата се държи като Светата инквизиция,

в крещяща колизия с изискванията на европейското право, което спазва презумпцията за невинност“.

Василев подчерта, че не е дошъл в Сърбия да бяга от правосъдие, тъй като това обикновено се правело към съвсем други дестинации.

Аз не съм от слабо информираните хора, макар случилото се със заговора срещу банката и готвено покушение срещу мен да надхвърлиха очакванията ми, признава още Василев, като твърди, че за последното има доказателства, вкл. свидетелски показания.

На въпрос какво са си казали с Борисов при срещата им в Банкя през юни, той отговори, че са си говорили какво може да се случи, ако се срине банката. Разказа, че е

стигнал до дома на Борисов като в криминален роман

и че според него самият премиер се е страхувал да се срещне с него.

По думите му, вместо да информира прокуратурата, премиерът е заминал за САЩ и не е спазил „обещанието да спаси банката“.

Подходът на квесторите по време на специалния надзор и на синдиците е абсолютно неадекватен, те не са компетентни и са силно зависими, заяви също банкерът. Той е убеден, че целта е да се съберат минимум средства и максимално да се осребрят лицата зад атаката.

Как си мислите, че с години сме раздавали такива кредити и сме правили по 60-70 млн. лева печалби, попита още той, говорейки за работата и състоянието на банката преди краха й.

Преференциалният депозит не е бил персонифициран, а е разработен продукт на банката, който се предлага на гише, обясни още Василев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Къде е видеото ?

    Коментиран от #2

  • 2 Тео

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Господинов":

    В ютюб го има! .ати наглото к...ле, не мога да повярвам!
  • 3 интерпол

    3 0 Отговор
    Пеевски имал 150 млн. кредити?!
    Ами нали ти си му ги дал тези пари бе, милиционер лъжлив!?
    Цецо Крадецо продължава да коментира, все едно е някакъв страничен наблюдател, а не "собственик" на банка.
    А, пък как е станал собственик на банката, това е друга тема, която Бай Цецо едва ли ще иска да обсъжда. :)
    Цецо Мустака излезе най-хитрия от всички "бушони" на прехода, НЕ ГРЪМНА!
    Вместо да продължава да дрънка глупости да взима парите и да бяга към Латинска америка, ЮАР, както направиха други известни герои на българската декорация.
  • 4 Цеци

    4 0 Отговор
    Този мошеник до кога ще го слушаме, няма ли най-после да бъде изправен пред съда и да отговаря на за дупката за 3-4 млрд. лв., която остави. Да каже и къде са спестяванията на вложителите. С какви пари си живее в Сърбия,мен това ме интересува
  • 5 7777777

    3 0 Отговор
    Ако всичко това е вярно, а то е само малка част от истината за КТБ, която Василев казва сме свидетели на какво са способни управляващите от висшите етажи на властта с цел криминално забогатяване и потъпкване на всякакви закони в тази държава. А ние наивниците чакаме да я оправят и да ни подобрят стандарта на живот. КОЛКО ЖАЛКО! Да видим сега какво ще се произнесат за засекретеният доклад за банката. ТОЙ не е виновен за дупката от 4 млрд. лева, а спестяванията на народа отидоха в джоба на такива като Пеевски!
  • 6 Марагеди

    2 0 Отговор
    Даде назад с дупка от 3-4 млрд. лв, а сега се опитва да се прави на много невинен
  • 7 Кирил

    1 0 Отговор
    Василев си е за разпит, а не само за интервюта.

    Коментиран от #8

  • 8 Роман Ценов

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кирил":

    Василев е за затвора.
  • 9 Вили

    0 0 Отговор
    И какво иска сега да ни каже Василев? Значи липсват 3 млрд. лв. от банката, а на Пеевски са само 150 млн. лв. Къде са останалите, а? Не са ли изтекли в едни свързани фирмички на Василев и с тези пари той придобиваше предприятия. Като всичко му е било наред, защо Василев не е купувал директно с КТБ тези много ценни фирми, а е трябвало да ги купува с някакви специални дружества, на които банката е отпускала кредити. Аз ще ви кажа, защото за да ги купи директно банката, той трябва да извади пари и да ги даде. А като ги взима чрез тия специални фирмички, ги купува с парите на вложителите в банката и после просто фалира фирмите, на които е дал кредити и ги вкарва като загуба за банката и готово. Ей така с парите на вложителите си е купувал фирмите. Защо не казва нищо за това, а?
  • 10 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ е негодник!Защо направи с български пари/милиони/до Белград стъкларски завод!....защо не инвестира тук в родината си!Защо не даде работни на места на 700 българи!.......НИЕ/компанията/се чудим и притесняваме,как е още жив!.....Сигурни сме,че сърбите ще го гръмнат и завода ще остане там,няма да се премести в България!

    Коментиран от #17

  • 11 6699

    1 0 Отговор
    Знам ,че с 4 милярда няма да стои в Сърбия . Има дестинации , който не важи ни Щатски ни Руски контрол . Знам , че преди да "открадне" парите , беше написал план за излизане на България от кризата .
    Василев е високо интелигентен човек . По време на ученическите години е смайвал учителите си с познания и негови си методи за решение на задачи . Решава задачата , показва верен отговор , но даскала не знае как :) .Този човек е роден в "село" Варчевци , което в последствие става квартал на Габрово и достига ниво трудно достижимо , дори и за превилигировани хора .
    Какви заводи притежава , какви фирми и кооперации , колко е годен или негоден ....... всичко това го знаем от медиите . Пак те медиите ...
    Държавата има контрол над банките и транзакциите . Което автоматично значи , че няма как да изкараш тия пари без нейно знание . Щом държавата знае , значи мнооого хора са в кюпа . Бойковци , Станишевци , Догановци да не се правят на мотики .

    Коментиран от #12

  • 12 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "6699":

    КАКВА ПОЛЗА ЧЕ ВАСИЛЕВ Е ИНТЕЛИГЕНТЕН И УМЕН
    КАТО НИ БЪРКА В ЗАД..КА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ А
    КАКВО МИ ГО ХВАЛИШ ЧЕ ИМАЛ ПЛАН ЧЕ РЕШАВАЛ ЗАДАЧИ
    ЕДИН КРАДЕЦ НИЩО ПОВЕЧЕ
  • 13

    1 0 Отговор
    Що мълчиш Калашников, толкова хора има в тази страна които са достойни да чуят твоята песен за последно........
  • 14 прости селяни

    0 0 Отговор
    защото , Бойковци и Догановци ( Пеевски ) крадат бизнеси , за това и бизнеса му е в Сърбия , но вие сте много тъпи да го разберете , не той ви открадна парите , а тези който викат дръжте крадеца ...
  • 15 хихихи

    0 0 Отговор
    На думи всички сте много силни, а иначе сте мазохисти които чакат да дойде някой и да ги " оправи"- и така цял живот. В ничия друга история никой не чака и не разчита на друг да го оправи. Ха надигнете се бре - ха да ви видя.
  • 16 Мария Петрова

    1 0 Отговор
    някой слънчев ден ще стане ясно кой стои зад всичко това но ще бъде много много късно Всички крадци отдавна вече няма да са такива и както в много случаи ще подхвърлят някой удобен на кучетата Търпелив народ а крадците са с една идея пред нас
  • 17 Геле

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИРАКЛИ":

    Ами много просто, защо не прави фабрика в бг , по същата причина която нашата фабрика я продадохме на турците за жълти стотинки .и сега е паметник на културата,,,,,,,,,,,,,,
  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    Този мошеник няма ли да бъде осъден ,две години вече е на свобода...!?