Last news in Fakti

8 Март, 2016 15:27 3 918 6

Унизително си плащаш да живееш в родината си

  • унизително-
  • плащаш-
  • живееш-
  • родината си

На прицел са обикновените хора

Унизително си плащаш да живееш в родината си - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Модела „Кой“ или кръга „Капитал“. Забегналия Цветан Василев или отседналия Делян Пеевски. Вицето Маргарита Попова или президентът Росен Плевнелиев. Почетния Ахмед Доган или прогонения Лютви Местан. Цветан Цветанов или Румяна Бъчварова. Странната птица Веселин Марешки или старите играчи от петролния картел. Еколози или инвеститори. Дивото къмпингуване или пустите плажове…

Тези двубои би трябвало да вълнуват голяма част от народа, поне според отделяното им медийно внимание. Да се оплаче българинът, че няма избор – не е така. Избирай, човече – демонстрирай гражданска позиция! Ако не успееш да се аргументираш – поне пусни една дълга. То изразът за по-малкото зло не е дошъл от много добро. Как не са се сетили да обявят игра с есемеси. Разбира се, обвъзран със сериозни награди. Не някакви телефончета, като детските подаръци от пакетите с царевични пръчици. Защото такива викторинки и сега провеждат тук-там. Говорим за екскурзийка нещо, че Великден иде, не чак за апартамент в закрит комплекс, но и за това може да се помисли.

„За да върнеш Цветан Василев в България, пусни съобщение BACK на кратък номер…Един от вас ще получи уикенд за двама в Белград“. „За да размениш постовете на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, пусни съобщение CHANGE на кратък номер…Един от вас ще придружи Президента при следващото му пътуване в чужбина“. Трябва да се реагира овреме, защото двубоите могат бързо да загубят актуалност. Примерно като вече забравения „Борисов срещу анонимната заплаха“. Някой помни ли още случката? Онзи плик със снимка, куршум и закана, стъкмена от вестникарски изрезки, дето се бе внедрил сред премиерската поща? Вече не, нали. Пък и Борисов призова да не се занимаваме с това, защото не му е приятно. Човешко е - послушахме го. Както и да е – за ден-два си имахме премиер на прицел.

На прицел всъщност са обикновените хора, останали в България, които си плащат унизително за "лукса" да живеят в родината си. Не минава ден без някой да попита, къде било гражданското общество и има ли то въобще почва у нас. Дълбоко неверни са внушенията, че у нас няма активно гражданско общество. Ето, забраниха бивакуването на Карадере и веднага изскочиха едни хора, които летуват там без ток и течаща вода. Не само има гражданско общество, то дори се развива изцяло на професионална основа, надживяло хаоса на аматьорски времена. То е неголямо, но компактно, досущ като армията ни и е основен поминък за най-изявените си трубадури. Просто чака инструкции.

Стигнахме дотам, че когато някой излезе на улицата със своето недоволство, най-напред превантивно обяснява, че протестира спонтанно, да не би обществеността да си помисли нещо. защото се опасява, че ще го вземат за наемник със свободно време. За жалост едни от последните мохикани на спонтанните протести Йоло Денев и Кольо Босия се оказаха твърде зависими. Единият – от все по-слабите сигнали, които получава от Тангра, а другият – от цената на доматите, която зимата гонеше 5 лева килото по „Графа“. Но пък всички останали могат да си изплачат мъката в интернет. Да се жалват, да сипят огън и жупел във всички посоки. Има достатъчно фейсбуци, мейсбуци, форуми, моруми, както би казал емблематичният герой на прехода Митьо Пищова. Букмейкърите оценяват като много добри шансовете да ви олекне, ако излеете терзанията си във виртуалното пространство. Успех...

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българофил

    1 0 Отговор
    И този сайт вече го контролират лакеите на Путин, за да водят хибридната си война срещу България.
  • 2 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Не само има гражданско общество, то дори се развива изцяло на професионална основа, надживяло хаоса на аматьорски времена.

    ЕВАЛАТА НА АВТОРА!!!
  • 3 Гражданин

    0 0 Отговор
    Глашатаите на статуквото все по-често заявяват в прав текст или по-заобиколно, че когато недоволните сипят словесен "огън и жупел" срещу недъзите на обществото ни, власт и пари имащите просто си го местят в другия крачол. Един вид - пискайте, не ни пречите, ние пък ще си платим на профи пискащи мижитурки да повтарят до откат, това което ни е удобно, да видиме кой кого ще надвика... И наистина, какво значение има кой какво говори, след като при всяко възможно размесване на картите след избори, политическата, медийната, икономическата и съдебната власт пак ще си останат в ръцете на същите тия, в които е и днес? Властта във всичките си разновидности се самовъзпроизвежда в полза на едни и същи муцуни и много внимава да не възникне някой непроверен политически субект, който да предложи реална алтернатива..... Ако не се получи пробив в поне една от властите, няма и да видим промяна. На теория най-логично и лесно този пробив би бил осъществен при съдебната власт. Зер ония нарушават закона та чак ушите им пращят, а нелепите решения на тази или онази съдийка отекват в публичното пространство и грозно ни напомнят за реалността и най-вече за това, че същата няма нищо общо с медийната пропаганда, която ни бива натрапвана. Да ,ама не. Уж имаше консенсус за съдебна реформа, уж имаше и външен натиск в нейна полза, но нищо не беше постигнато. Всичко беше заметено под килима, а заинтересованите лица просто използваха ситуацията да се посбият за по-голям дял от съдебната власт. Като реакция едва 2000 души анемично и за кратко протестираха, а утре ще гласуват за същите тия, които саботираха съдебната реформа.... Картинката е нелепа до абсурд и вони на мухъл. Дано все пък ограбените намерят начин да изненадат самодоволните си кожодери.
  • 4 БМВ хюмне IQ отрицателно

    0 0 Отговор
    Шефче Ганев, като си много ербап, нещо за ТИМ-ВарнЯ няма ли да кажеш?! Пробай се да пишеш срещу тях и да те видим дали килото домати по "Графа" ще си струва килото жито в паничката и жалейката - бъз те е нали?!
  • 5 Хараламби

    0 0 Отговор
    "Да се жалват, да сипят огън и жупел във всички посоки. Има достатъчно фейсбуци, мейсбуци, форуми, моруми...".
    Аз не обичам разни фейсбуци и форуми, но си сипя моя огън и жупел в морумите, а пък съм си и отворил и акаунт в мейсбука.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.