Last news in Fakti

11 Март, 2016 09:49 15 199 45

Какво иска Русия?

  • москва-
  • какво-
  • иска-
  • русия-
  • сащ

Телеграма със 70 годишна давност може да помогне на следващата администрация да формулира своята политика към Москва

Какво иска Русия? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е публикуван в U.S. News and World Report, САЩ

Какво иска Русия? Този въпрос вече няколко години смущава политиците във Вашингтон. Той обърква американските лидери именно сега, когато Москва увеличава своето влияние в Крим, разширява границите на военната кампания в Сирия и укрепва армията си.

На този въпрос американците трябваше да отговарят и преди. Най-успешно те го направиха преди 70 години след знаменитата „Дълга телеграма“ на Джордж Кенън. Макар и в своето послание, дълго 8 000 думи, Кенън да говори за съвсем друга Русия, следващият президент на САЩ трябва много внимателно да я прочете, за да намери правилния подход към Кремъл.

Кенън написа своята телеграма през 1946 г., когато беше съветник в посолството на САЩ в Съветския съюз. В нея той изложи своите възгледи за източниците и мотивите на поведение на Съветския съюз и заложи основата на политиката на сдържане, която следваха политиците на САЩ и нейните съюзници по време на студената война.

В тази телеграма нямаше никакви политически рецепти. Кенън имаше друга цел. В действителност политиката на сдържане окончателно се оформи година след това и в нейната разработка взеха участие много представители на американските структури за национална сигурност.

Политическата концепция, определила стратегията на САЩ в отношенията им със СССР в продължение на голямата част от студената война, беше основана на телеграмата на Кенън, която той изпрати през 1946 г. Нейното съдържание предизвика огромен интерес във Вашингтон. Именно в тази телеграма бяха предложени основните принципи на стратегията на САЩ.

Съвременната ситуация много напомня на отношенията между САЩ и СССР след Втората световна война. Преходът от сътрудничество във военния период към конфронтация в следвоенната епоха беше дълъг и мъчителен. Обезпокоени от действията на Йосиф Сталин, Вашингтон се опитваше да изработи последователна стратегия. Днес, когато Русия на Владимир Путин продължава да плаши разтревожените си съседи и да заплашва западните интереси, САЩ отново трябва да изработи последователна и убедителна стратегия.

В процеса на изработване на новата стратегия следващият президент на САЩ трябва да се вслуша в съветите, изложени в стратегията на Кенън, в три важни аспекта.

Първо, трябва да се започне с разбирането на източниците и мотивите в действията на Русия. “В първия етап ние трябва да разберем природата на движението, с което ние си имаме работа”, написа Кенън. Това не бяха празни думи. Кенън призова Държавния департамент да се отнесе към тази задача “с такава загриженост и заинтересованост както при решаването на главните стратегически проблеми по време на война и при нужда със същите материални разходи”. Ако няма точна диагноза, лечението ще стане невъзможно.

В последно време администрацията на Обама започна да характеризира отношенията между САЩ и Русия като завръщане към “съперничеството между велики държави”. Министърът на отбраната Аш Картър заяви, че епохата на еднополюсния свят, продължила от 1989 г. до 2014 г., завърши и на нейно място дойде многополюсният свят, в който Русия и Китай получиха статут на силни държави. В този смисъл в основата на политиката на САЩ трябва да стои “нов начин на мислене и нов начин на действие”.

Според логиката на Кенън, този нов начин на мислене трябва да започне с ясно и пълно разбиране на мотивите и целите на путинова Русия.

Второ, необходимо е обществеността да бъде запозната с природата на призивите, идващи от Русия. “Не трябва да се подценява важността на този факт”, написа Кенън. Според резултатите от социологическите проучвания, проведени от Галъп, от началото на 90-те години, възгледите на американската общественост за Русия бяха нееднозначни и противоречиви. В края на 2012 г. повечето американци се отнасяха към Русия със симпатия. Техният брой надвишаваше 60 процента в продължение на пет години, макар и не поред. С времето това число премина в друга крайност и сега 65 процента от американците се отнасят към Русия отрицателно.

Американската общественост просто не знае какво да мисли за своя бивш противник от епохата на студената война. Многостранният анализ на мотивите и целите на Москва ще стане тази обща призма, през която обществото и политиката ще успеят да разглеждат действията на Москва.

Трето, необходимо е да се възобновят активните опити да се обединят и укрепят демократичните народи и институти по цял свят. В своята телеграма Кенън подробно разказва за неуморимите в сравнение със западните държави опити на Съветския съюз да подобри своите позиции по света. Своите цели СССР постигаше не само с военни средства, но и чрез сложна и многостранна стратегия, включваща в себе си търговия, международни организации, народни движения и различни съюзи.

Победата на социалистическия свят означаваше поражение на Запада, и обратно. Успехът на Съветския съюз беше обратно пропорционален на “степента на сплотеност, целенасоченост и решителност, които западният свят можеше да му противопостави”.

Днес Путин също следва сложна и разнопосочна стратегия. Неговата демонстрация на военна мощ в Украйна и в Сирия се явява само един компонент на една много по-мащабна игра, включваща в себе си икономически, политически и социален натиск, който се използва за укрепване на позициите на Русия сред другите държави. По такъв начин призивът на Кенън за световно лидерство и днес не е изгубил своята актуалност.

Какво иска Русия? Това е въпрос, на който следващата администрация е длъжна да отговори колкото се може по-рано. В телеграмата на Кенън може да се намери план как това да се направи най-добре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Carfen

    7 0 Отговор
    А какво искат американците? Вече видяхме арабската пролет какви плодове ражда. С каква мъка в статията се говори за "заплашване на западните интереси". А руските интереси? А националните интереси на всички засегнати от руснаци и американци "суверенни държави"? Независимо на къде ще дръпнат чергата, винаги други народи го отнасят. Или както се казваше- когато се ритат атовете, страдат магаретата.
  • 2 Сорос

    6 2 Отговор
    От написаното се подразбира,че всички на този свят трябва да се съобразяват със вижданията и исканията на САЩ.Никъде американците не виждат,че държавите имат свой суверенитет,достойнство,традиции,история,бит и култура-и повечето от тях отстояват това.ИЗВОД-щом на САЩ не им харесва че вие сами решавате съдбата си--значи сте престъпник и диктатор...---а реално -точно обратното е...
  • 3 доСорос

    3 5 Отговор
    Абе Соросчо, какви ги дрънкаш русофилски, Америка е една велика държава. Да, високомерна и безпардонна някога, но ако тя не се съобразява, кой, ти ли? В Америка живеят хора от всякакъв цвят, религия и раса и само посмей да обидиш нещо и някого да видим какво ще стане. Държавите, които имат свое достойнство и суверенитет са в прекрасни отношения със САЩ, дори отколешните им врагове като Германия и Япония. Ако не си забелязал, ние примерно европейците все си го мерим на национална основа и все си правим кал, а американците помагат и дават дори на враговете си, стига те да са от списъка на цивилизацията, пък и не само. Ти просто плачеш за твоята любима Русия, за нищо друго. Тя вероятно е твоя пример за страна уважаваща друга държава. Например уважава Украйна, като й взе Крим, уважава Грузия, като създаде руски сателити на територията й и т.н. и т.н. Въобще, една уважителна държава е тая Русия, ако не бяхме у НАТО щеше и нас да ни уважи, не че сега не прави опити.

    Коментиран от #14, #28

  • 4 да

    2 2 Отговор
    Ти пък руснак ли си, че се интересуваш от руските интереси? Кои са другите народи, които го отнасят, много интересно? Тъпите джихадисти, дето се избиват? Или Германия, която получи милиарди, след Втората световна. Или Южна Корея, която процъфтява, благодарение на Америка, или Япония? Да не говорим за Полша, Унгария, Чехия, дори Албания. Могат да реват само българите, сърбите и... не знам, не виждам кой друг.
  • 5 чукча

    4 0 Отговор
    От какъв зор сте написали тази статия и какво ни дава тя на нас.Пълна профанация.
  • 6 Гого

    2 0 Отговор
    Сорос прав си Русия не е цвете за мирисане, но най вече трябва да гледаме нашата държава и да водим добра дипломация за да избягваме конфликти. България трябва да се пази от всякакви конфликти. Мислите ли че не минават руски изтребители над нашето въздушно пространство, минават разбира се, само че Ердоган се направи на ербаб та свали руски самолет сега ще стане въргал там и то голям. Неволята кара българската външна политика да е това, в което се е превърнала. Доста време е минало от времето, когато сме били фактор на балканите и в Европа
  • 7 Георги

    5 0 Отговор
    В момента единствения интерес на България е да не я
    въвличат в конфликт, с която и да било държава, защото ако сега сме икономически назад ще се върнем с цървулите и ралото.
  • 8 PROFESIONALISTA

    2 2 Отговор
    САЩ трябва да бъдат заличени, и моментът назрява.
  • 9 BMW

    2 2 Отговор
    Пукнатините, които се появиха в ЕС по време на бежанската криза, се превърнаха в разломи. Това може само да радва противниците и враговете на ЕС - и най-вече Владимир Путин.Той има стратегически интерес от това ЕС да бъде отслабен и дори да се разпадне. Защото европейското пространство на свободата и благоденствието е контрапункт на неговата вкаменяваща автокрация. Путин възприема ЕС и като постоянна заплаха за своето господство.
  • 10 BMW

    2 1 Отговор
    Затова той не просто създава „замразени конфликти” като този в Източна Украйна, но и се опитва да разклати политическата стабилност на ЕС – със средствата на дезинформацията и подклаждането на напрежения сред страните-членки в общността . Да се сеят разногласия и да се подтиква разединението между тях е стандартно средство на подмолния неочекистки поход на Кремъл срещу Запада.

    Коментиран от #15

  • 11 Обективно за

    2 2 Отговор
    Иво Йнджев (агент Ивайло до преди 23гл), сега вероятно е агент jov. Пише безумни статий и после сам ги коментира и троли. Най страшното е че огромен процент от българите дори и в предателството си се престарават повече от колкото очакват и искат от тях, господарите им. На Инджев, протестърите и куп платени журналя им подшушнаха от САЩ, да вдигнат малко шум в пресата срещу Русия, а те се задавиха в безконечна словестна диария. На плевнелиев Кунева(Пръмова) Ненчев, Митов и компания им наредиха да влошат малко климата в българо-руските отношения. Те взеха че се изсраха мощно след преяждане с прокиснала, недълновидна западна пропаганда, и така отровиха тоя климат че и глистите в червата на руски клошар ще се отвърнат от нас. В "История бг" по БНТ превъзпитани новоизлюпени и стари псевдо историци и изследователи, здраво подкрепени и финансово подплатени от задокеански НПО-та всяка седмица пренаписват историята на българа-руските отношения, естественно през призмата на Вашинктон. Жалка картинка.
  • 12 BMW

    3 1 Отговор
    Понастоящем в Русия се разгръща мощна информационна кампания, която цели да внуши, че в резултат от "нашествието" на мюсюлмански бежанци Европа едва ли не загива. Няма спор, че проблемът с бежанците е реален. И той се изостри още повече след събитията в Кьолн. Но този проблем е интересен за руските държавни медии преди всичко като аргумент в проправителствената пропаганда. Основното послание на руските медии звучи горе-долу така: "Европейските демокрации не са в състояние да защитят населението си от прииждащите враждебно настроени чужденци. Докато нашият авторитарен и твърд режим може! Затова трябва да му благодарим и всячески да го поддържаме!".

    Коментиран от #13

  • 13 Обективно за

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "BMW":

    Всъщност е точно така както го казват в руските медий.
  • 14 Кольо

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "доСорос":

    Ама такива глупости си надраскал ....... още от първото ти изречение - " Америка е една велика държава. Да, високомерна и безпардонна " ...... - кое и е великото ? Онзи ден създадена от шайка бандюги извън закона в собствените си държави! Че те могат да си мечтаят за нашата 1300 годишна история!!! "са в прекрасни отношения със САЩ, дори отколешните им врагове като Германия и Япония" ....... поредните простотии! Заляха Германия с джихадисти щот много се кльопат, а за Япония да не говорим , че в момента са на нож и дори анализатори предвиждат и възможни военни конфликти по между им. "Например уважава Украйна, като й взе Крим " - ми поразрови на зад в историята и ще видиш , че той Крим винаги си е бил Руски . Бил е и турски(завладян) ама не и Украински!!! А нас и едните и другите виждаме как ни уважават ,че особено пък хамериканците . Ама ..... хак да ни е .......
  • 15 ктк

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "BMW":

    А нещо да кажеш тролче за подхода на запада към съв. съюз? По чие подобие е създаден ЕС? По подмолни к..ви ли са тия от ония?
  • 16 FR V

    2 2 Отговор
    До руските хибриди:
    Винаги когато Русия се опитвала силово да се бори за влияние е загубила.
    Ще загуби и сега.А най-голямия губещ е руският народ , защото е натикан в блатото.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "FR V":

    Що до руските хибриди, "Хонда" няма ли такива? Иначе си много ограничен
  • 18 опсмопсус

    1 3 Отговор
    А сега де, Путин искал разпадането на ЕС!
    Ами той ли доведе бежанците бре?
    Меркел ги покани!
    сащ разбутаха цяла северна Африка и Сирия с помоща на СА и Катар, помощник турция.Писа ви го в анализ Джефри Сакс!
  • 19 ЧЕСТНО

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "FR V":

    И ВИНАГИ Е ПЕЧЕЛИЛА В ОТВЕТНИЯ СИ УДАР СРЕЩУ КОЛОНИАЛИСТИ И ИМПЕРИАЛИСТИ ПОНЕЧИЛИ ДА СЕ Е.АВАТ С НЕЯ ?????!!!!!::
  • 20 еми намери си го

    2 1 Отговор
    Касво иска Русия?-Един балшой гуй!

    Коментиран от #21

  • 21 прост и неук

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "еми намери си го":

    НЯМАШ НИКАКВО БЪДЕЩЕ КОЙТО И ДА СИ ЗАПОМНИ ДОБРЕ ТОВА ОТ МЕН
  • 22 Комсомолская Правда

    2 0 Отговор
    а ти имаш бъдеще в гулаг чифутски рубладжия
  • 23 Бай хой

    0 2 Отговор
    Кой сее дезинформация? Вече и на децата им е ясно. Кой води хибридни войни? И децата знаят. А терористите от сащ и нато си плямпат.

    Миналото лято Путин каза кялатка истина за имигрантите и какво ще последва. Това бе ИНФОРМАЦИЯ.

    сащ и нато и меркел казаха елате мигранти при нас. Какво бе това? Част от хибридната война против Русия и против Европа водена от сащ и марионетките им в ЕК и нато.

    Това е горчивата истина. Съсипаха ни армията и сега ни тикат към конфликт срещу тия със които ги е страх да влязат в бой. И продажните отрепки се надяват на трохите оставащи от разграбването на България.
  • 24 Руски Шпеков Салам

    0 0 Отговор
    .....ние си имаме най-тъпият дебел и къс гуй на света казва се чар-пушка
    топ....
  • 25 пуффф пафф тутуууу

    0 0 Отговор
    пляс-пляс педалите нас недагонят....нас недагонят руска икономика....пуффф пафф тутууу пляс-пляс педалите....
  • 26 ХАХА сМЯХ

    2 0 Отговор
    Пълно глупости. Русия супер сила? Друг път. нямат пари за пенсии. Изнася природни богатства за да плаща заплати. Това е държава от третия свят. Слабо развиваща се икономика като българската. колко руски продукт аимате в дома си????????? Кола, телевизор, телефон, хладилник>>????

    Коментиран от #27

  • 27 Димитър Димитров

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "ХАХА сМЯХ":

    Може ли да си толкова ограничен?Относно колата телевизора и телефона ти във вас са КИТАЙ!!!След като Китай инвестира в Русия,а замисли се!И преди да тръгнеш да мислиш пишейки замисли се ако евентуално имаш с какво!!!
  • 28 Димитър Димитров

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "доСорос":

    Ти момче пали си гумите за истанбула Хамериката и не се връщай а не да идвате в МОЯТА ДЪРЖАВА и да плачете за Българско гражданство!!!
  • 29 antikom

    2 0 Отговор
    Каквото иска путкин, ще си го получи с лихвите. А от България - един шут отзад.
  • 30 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    русия иска слаба европа за да може да използва козовете си на военна и суровинна сила.тя няма вече никаква икономика извън добивната и военната си промишлености и се надява да използва това не като недостатък ,а като коз, a и вече има самочувствие силово да се налага.пробва първо в грузия и номера и мина сега вече е в украина и сирия .русия при путин подкрепя всички антиевропеиски държави и структури като почнеш от иран и северна корея и стигнеш до хизбула!та тва дето го иска путин е ясно,въпроса е да се предприемат мерки да не се случва!
  • 31 Observer

    0 2 Отговор
    Телеграмата не Кенън е куп от диви предразсъдъци срещу тогавашния СССР. Тя изобщо не дава разумен анализ на СССР. Според мен тя дори може да се счита за една от причините за началото на така наречената "Студена война"--термин формулиран от Запада. Авторът на тази статия предлага откровено дивашки неща. Западът трябва да се научи да живее с Русия. Тя е велика държава, както и Китай, и САЩ ще трябва да се научат да живеят с тази реалност. Какво искат от Путин? Той си гледа държавата! Това прави и Запада със себе си. Но на САЩ не им харесва да има силна Русия! Well, too bad for them!!!
  • 32 Провинциалист

    3 0 Отговор
    Да,ама Рейгън и такова такованката.И сега е тръгнала натам.Тъпи руснаци.Вместо да се заловят да си оправят икономиката и държавата,показват мускули.Страна от третия свят.И родните мурзилки се напъват да ни натикат отново в лапите на тази изостанала сатрапия.Какво и е великота-че има ядрено оръжие ли?То и Северна Корея има,ама е сатрапия и изостаналост отвсякъде.Жалкото е,че сега управляващите в Америка и Европа са оставили Пут.ин да се прави на велик.
  • 33 Уйкпедия

    1 3 Отговор
    Българите са малък, но изключително прост народ.

    Мазните и алчни американо-чифутски гейове успяха с най-важната стратегическа цел спрямо България и българите - успяха да ви направят тъпи, неуки, необразовани, бедни, озлобени и завистливи мизерници, с абсолютно промити от тъпите реалита, US филми и чалгарски ценности, гладки мозъчета...
    Четейки коментарите, човек си казва : Охо, успяха, и то как !

    Бъдещето ви е още по-грозно от настоящето, осъзнайте го !
  • 34 Мессера

    3 0 Отговор
    Русия иска както едно време да бъде другият полюс в света!!Е да ама не!!опитите и за влияние в/у страните от Европа създават по-скоро негативни и реваншистки настроения.Русия нека си остане в своя ъгъл както е било по времената на Петър Първи!!
  • 35 ХА ХА ГЛУПАК

    0 2 Отговор
    АМИ КАТО Е ТОЛКОВА ЗАКЪСАЛА ЩО ОЩЕ ТЕРИТОРИЯТА И АРМИЯТА СА НАЙ ГОЛЕМИ И НЕ МОЖЕ ДАЖЕ С ИКОНОМИКАТА НА ЧУКОТКА ДА СЕ СРАВНИТЕ А ????!!!!::::
  • 36 Уйкпедия

    1 2 Отговор
    Първо : През бахура ми е колко минуси ще ми нацъкате, както и за мнението ви.

    Уважаеми комплексирани с по 300 регистрации, нека ви кажа : 99.0% процента от вас са вопиющо неуки, неграмотни и необразовани, бедни, озлобени и завистливи, без цели, без амбиции, и без перспективи...
    Бъдещето ви е да изгниете в некоя селска кръчма, в мечти как за една нощ ще станете като Роман Абрамович, или пияни да се изколяте в спор кой е по голем и по-важен, или в най-добрия случай, да фанете рейса и да отидете да слугувате некъде в Европата.

    като вас, и в Европа, и в Куба и в Америка и в КНДР и на Луната, и при комунистите и при капиталистите, и при Бойко, и при Станишев, и при Пиночет, пак ще са булгаристански аутсайдери, последната дупка на кавала, хора без амбиции, необразовани и полуграмотни, които никой не иска, никой не уважава, и на които винаги някой друг ще им е виновен...

    За такива като вас е без значение къде и как живеят - и при капитализма, и при комунизма вие си остават аутсайдери. Такива могат само да плюят, да злобеят и да мразят. И разбира се, да търсят, да посочват и да заклеймяват някакви виновници, вместо да се погледнат в огледалото.

    Родителите ми и поколението на вашите баби, дядовци, майки и бащи строиха с доброволен труд железопътни линии, язовири, заводи, диги, канали, мостове, садиха гори. Сега никой не може да ви накара да си мръднете мързеливите чалгарски задници и да се потрудите за общото благо, само знаете да злобеете, да завиждате и да мрънкате!

    Нямало да гласувате, партиите били такива, държавата била онакава, политиците били корумпирани, съдебната система не работела, държавата била абдикирала…. Вярно е, спор няма, но вие, неуки, какво направихте за да не е така ?? Искате веднъж на 4 години да пуснете някаква кирлива бюлетина и с това да се приключи със задълженията ви, ей така, с вълшебна пръчица.
    Искате да сте добре, всичко да ви е точно, ама ако може, някой друг да го направи, друг да понесе несгодите, друг да свърши работата, докато вие си карате кефа, и чакате некой да ви „оправи“....

    Накратко, уважаеми : Ако не беха гадните комунисти (примерно де...), сега сигурно нямаше да сте едни най-обикновени празноглави, заядливи и обидени на всички и всичко, нищо не значещи господин "Никой-овци", а щяхте да сте космонавти, професори по клетъчна микробиология, мозъчни хирурзи, известни архитекти или пък носители на Нобелова награда по ядрена физика.

    Коментиран от #37, #40, #45

  • 37 хХх

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Уйкпедия":

    Лошото е, че си прав! Според мен си заслужаваме съдбата. Няма да ти кажа за отрицателно време, колко ножове ми забиха в гърба и то от чиста злоба и малодушие. Реално помагах на доста хора, а те не само, че не го ценят, ами се обръщат и срещу теб. По голямата част от народа е точно такъв.
  • 38 Шаран БГ

    0 2 Отговор
    САЩ преди да зададат този въпрос, че и да се мъчат да му отговорят, защо не си зададат въпроса така : " Какво искат САЩ??" На него нека да отговорят!! И друго смешно има в по горе написаното:"..... Русия и Китай ПОЛУЧИХА статут на силни държави !?!?" Как става тъй, кой ги раздава тези статути, пък като дава, да даде и на България !! Ще почерпим по една "якорудка", мамка му !! Мисля, че отговорът на : Какво иска Русия ? е в отговорът на простичкия въпрос: Колко военни бази имат САЩ около границите на Русия и колко военни бази има Русия около границите на САЩ ?? Който знае да отговаря !?!?

    Коментиран от #44

  • 39 О Неразумни Юроде

    2 1 Отговор
    разлика между русия и сащ няма и в двете държаве командват тайни общества и капитала им е при чифутите....това е и го разберета най-накрая...комунист-еврейска подлога....социалист-еврогей.
  • 40 Трол 1

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Уйкпедия":

    Уики, тук май има някой трол с 6 различни регистрации, който се е познал в краткия ти, но съдържателен коментар. Напълно подкрепям наблюденията и изводите ти. За съжаление.
  • 41 на тати дудуците

    0 0 Отговор
    -Така е като повече от 70-години селяните управляват България направо я унищожиха.-Евреите направиха от пустинята рай а провансалците от Български рай-пустиня!
  • 42 опсмопсус

    1 2 Отговор
    Заглавието е по-вярно"Какво искат от РУСИЯ"!
    Зорлем ще ни направят русофили!
  • 43 велислав

    1 2 Отговор
    Като всяка империя - всичко!
  • 44 Ууууууу

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Шаран БГ ":

    Русия няма военни бази около САЩ но има много ядрени подводници...което много ме радва
  • 45 999

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Уйкпедия":

    Всичко това което си казал е вярно само ,че по краткият начин звучи така Българина се развива и постига просперитет когато има тояга зад врата а с демокрация не става защото тогава простотията надделява.