Last news in Fakti

25 Март, 2016 08:18 1 804 1

Разсъждения по случая "Една голяма любов"

  • разсъждения-
  • случая-
  • една голяма любов
Разсъждения по случая "Една голяма любов" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случаят "Една голяма любов", който се разигра край изтърбушения хотел Плиска, паникьоса част от столичани, но сякаш много повече нарани честолюбието на родните служби, та чак и на държавните ръководители.

Това си има своето простичко обяснение. Сблъскаха се две коренно различни представи, напълно чужди една на друга в разбирането и осъществяването на мерките за сигурност. Родната и американската. За нас отвъдокеанските ни партньори винаги са прекалявали в това отношение. Помните, как скоро след ударите от 11 септември 2001 г.,свалиха от самолет един нашенец, заради ножичка за маникюр. Искал да си изрязва кожичките около пръстите завалията, но в Страната на свободата не му позволиха този уред с "двойно предназначение" да лети с него. А как да покажеш среден пръст на света, ако не го оформиш според канона. И ние тук си умряхме от смях, какви идиоти са онези и за какви глупости се хващат.

И сега, когато от държавния департамент и посолството на САЩ предупредиха своите граждани за евентуална опасност в определен район на столицата, това на най-високо родно ниво бе обявено за "глупост, която не им прави чест". Защото заради фейсбук няколко часа службите ни били под пара. Защото американците ги "прескочили" и излишно всели паника. Ами ще ги прескочат. Пределно им е ясно какви са възможностите ни. Това е техният начин да се погрижат за сигурността на своите - като ги предупредят, без да се "стиковат" с никого и да губят време. Как са стигнали до информацията дипломатите им и защо са прескочили българските служби, обикновените американци не ги интересува. Те очакват точно това от своите навсякъде по света и явно го получават.

При нас е другата крайност. Караме го на "спокойно" и "няма данни". Немислимо е да си представим как в някой правителствен фейсбук профил или сайт на наше посолство, сънародниците ни някъде по света ще бъдат предупредени за евентуална опасност в даден район на някой град. А пък да го направят без да питат домакините - абсурд! Реакциите на обикновените хора след "любовта между еднополови", особено на тези от третата възраст, бяха показателни. "Ако има да става нещо, ще стане". "Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш". Изстрадано смирение от народ, който все е бил сам, в успоредния свят на този на управниците си, които уж сам избира. Болгар, болгар! Бойко Борисов им каза на американците, че са глупаци, гордо се изпъчиха други, включително и някои медии. В края на краищата всеки има право да каже какъв тип поведение очаква от службите и дипломацията - "престараването" на американците или "Мисия Лондон"...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    1 2 Отговор
    Най-интересно в случая за мен е въпросчето - а бе, от къде американското посолство има тази информация? Да го кажем иначе - означава ли това, че нашата държава е предоставила нашите телефони за директно подслушване от американските служби? Ако е така, добре е да дадем такова право и на другите ни "братя" - страните от ЕС, Турция и т.н. То така и така тук държава няма и май няма да има скоро, т. че няма кой да защитава населението от каквото и да било - до там сме я докарали от 26 години "демокрация".