Last news in Fakti

1 Май, 2016 12:00 8 609 9

Игра с огъня

  • игра с огъня-
  • русия-
  • сащ-
  • джон форстър дълес-
  • brinkmanship

Наблюдаваме първата глава от представлението “brinkmanship“

Игра с огъня - 1
Снимка: БТА/ AP, Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Редакционен коментар на вестник „Ди Пресе“

Джон Форстър Дълес, американски външен министър и войник от Студената война, формулира за първи път стратегията „brinkmanship“ - изкуството на водене на рискована политика на ръба на войната, до крайния предел на сигурността.

Тази рискована политика се състои в това да се стигне до края без фактически да се стига до война. Просто казано „изкуството на водене на рискована политика на ръба на войната“ е готовността да се повиши риска, за да принудиш противника да отстъпи.

60 години по-късно наблюдаваме първата глава от представлението “brinkmanship“, пише в редакционен коментар австрийският вестник „Ди Пресе“. Сцената е небето над Балтийско море. Там зачестиха инцидентите. В петък един руски изтребител се доближи на по-малко от 10 метра до американски разузнавателен самолет. Пентагонът нарече маневрата непрофесионална.

Руски представител отвърна: „Защо САЩ летят тук? Искат да ни изпробват готовността ли“. Почти не може да се смекчи конфликта - Русия се чувства обкръжена, а източният фланг на НАТО усеща заплаха от Русия. Ако никой не отстъпи, се увеличава готовността за действие по принципа на „brinkmanship“.

Кой ли ще намигне пръв? А какво ще стане ако никой не „намигне“ и двете ядрени сили без да искат се сблъскат над Балтийско море?

Игра с огъня


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123432

    5 2 Отговор
    А какво ще стане ако никой не „намигне“ и двете ядрени сили без да искат се сблъскат над Балтийско море?
    това дето го искат от много време. 3 световна война, война на вярата, не на идеологиите, война на тъпичките срещу умните, война на изтока (разбирай близкия изток) срещу запада и не на последно място - война на робството (отново близкия изток с тяхната робска вяра) и свободата (всичко човешко и нормално - вкл. и руския съвременен начин на живот). предполагам, че докато осъзнаете за какво иде реч - ще минат месеци, ако не години.
    както винаги досега ние пак сме по-средата на конфликта, а срещу няколко апартамента за силиконови кукли в столицата нашите управници отдавна са си затворили очите и отворили една друга част от тялото за муфлоните дето правят тази политика.
    БЪЛГАРИ събудете се, не се оставяйте никой да ви продаде ведно със земята, независимо на кого и срещу какво.
    Бог да пази България!
    Честит Великден на целия православен свят
  • 2 Волен Сидеров

    5 2 Отговор
    Дано бъдат умни двете големи сили и не си подпалят чергите.
    а ние е добре да си гледаме само нашите си дела-да не си слагаме гъ.а там където батковците си мерят пиш.ите-а дали е по добре със сащ или русия-все си мисля че руснака е по за предпочитане-една вяра,едно мислене,едно пиене,пък са си оставили семето тука през войните,а са и по верни когато наистина си им приятел и не се подиграваш с тях.
    американеца е като циганина винаги може да те продаде
  • 3 tost

    4 2 Отговор
    И аз туй се чудя,къв чеп го търсят американците в Балтийско море ?А да ,забравих че те са господарите на света.
  • 4 Бай хой

    3 2 Отговор
    Що пък да не се сблъскат над Скалистите планини например. Мен лично по ме устройва.
  • 5 Справедливост

    4 2 Отговор
    Мръсни кравари,какво правят на другия край на света?
  • 6 Ник

    2 2 Отговор
    Да вземат да си решат въпроса , ама от другата страна - от към Камчатка. От онази страна на земното кълбо да вземат да си премерят онези си работи. - Там границите им са открити и нищо не застава по пътят им. Един от тези момчета ще изяде шамарите и това, ще доведе най- накрая до спокойствие.
  • 7 Vasik Atanasova

    3 2 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ЦЯЛ ЖИВОТ РАЗПАЛВАТ ВОЙНИ ПО СВЕТЪТ
    ОТ ТЯХ ТРЪГВА ВСИЧКО ЛОШО
  • 8 Читател

    2 2 Отговор
    Аман от тия руснаци !

    Коментиран от #9

  • 9 777

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    Прочети първо къде е Балтийско море,
    че аман от неграмотници.