7 Май, 2016 11:44 2 356 0

Празниците - дионисиеви мистерии, ромски ритми и "Българи - юнаци"

  • празниците-
  • дионисиеви мистерии-
  • ромски ритми-
  • българи - юнаци
Празниците - дионисиеви мистерии, ромски ритми и "Българи - юнаци" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Толкова свикнахме с въпроса „Кой?“ през последните години, че след като Делян Пеевски се скри някъде, ни налегна абстиненция. Понеже в природата нищо не се губи, точно по празниците получихме неочакван подарък – въпросът „Кой?“ отново стана актуален. Кой? Кой допусна военен оркестър и заря навръх Възкресението на Спасителя? Какво общо имат военните с най-хрисимия „миротворец“ сред човеците? Кой допусна гърмежи и илюминации в най-важния миг за християнската вяра?

Мнозина останаха изненадани, че обичайният заподозрян при протоколни и церемониални гафове, президентът Плевнелиев, е невинен. Да, оказа се вътрешна работа. Големият грешник бе посочен безпощадно, без протестни шествия, пърформанси и нощи, кръстени на автобуси.

Клетникът се оказа Архимандрит Дионисий, подходящо взел името на тракийския бог на виното и веселието.  И наистина за кибиците настана веселба, продължена от медийните изяви на атрактивния духовник. Миряните изпаднаха в смут, а стъписани свещеници призоваха за низвергването на новатора, веднага щом се окопитиха от шока. Хората, които много-много не си слагат на сърце драми от подобен род, получиха най-добрата гарнитура за преглъщане на агнешкото, след сухия козунак – сеира.

Успоредно с „дионисиевите мистерии“, в един от символите на родната енергетика взаимната неприязън между цигани и българи достигна до високоволтова дъга. Раднево събра рокери, футболни фенове, още неизпразнували стогодишнината на „Берое“ и местен патриотичен актив. След жестокия побой нанесен от четата на екзотичния Калчо-Сунай на три момчета, гневната тълпа се нахвърли с „Българи, юнаци“ на…полицията. Жадните за мъст стигнаха и до гетото, но то се оказа като изоставената Москва при влизането на наполеоновата армия – две бабички вдигаха рамене. Онези, по разтегливи данни към 800 човека, превантивно си бяха били камшика.

Извън ужасяващата фактология и тревогите на близките на пострадалите, вече традиционно и някак досадно изплува и друг проблем. След всяка проява на насилие, свързана с това малцинство, изведнъж всички започват да диплят законността на постройките в съответното гето. Сякаш кошмарните коптори не ги е имало преди боя, а точно сега са поникнали като челядинки след дъждец.

Стана ясна и друга любопитна подробност. Пострадалите и биячите се познавали, защото посещавали един и същ фитнес-център. Щом вече и ромите ходят на фитнес, значи интеграцията им е започнала и хвърлените безчет милиони в това неблагодарно начинание започват да дават резултати. Сега остава да си изкарат законно шофьорските курсове, да започнат да играят „Еврофутбол“ и да разхождат по потници питбули в парковете. Така ще заличат значително разликата с връстниците си от българските квартали. Оказа се обаче, че ромите от махала „Кантона“ не обичат „интегрираните“ си събратя от групата на Калчо-Сунай, която ги подлагала на непрестанен гнет.

Явно интегрираният ром е най-нещастният и самотен екземпляр у нас. Чужд е и на своите, и на българите. В името на толерантността можем да предложим местния ТЕЦ Марица-изток да поеме електричеството на всеки жител на „Кантона“, който представи „натурален“ акт или акт 16 за  жилището си. Това ще е едно добро начало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА