Last news in Fakti

17 Май, 2016 07:30 20 150 53

Кой управлява света? Америка вече не е най-очевидният отговор на този въпрос

  • ноам чомски-
  • суперсили-
  • управлява-
  • света-
  • международно господство-
  • светвни сили-
  • книга

Предизвиквани от всички страни, САЩ отпуска своята хватка върху международната власт, тъй като световното обществено мнение се превръща във "втората суперсила, пише Ноам Чомски в новата си книга

Кой управлява света? Америка вече не е най-очевидният отговор на този въпрос - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато попитаме „кой управлява света“, най-често приемаме стандартното разбиране, че основните участници в световните дела са държавите, най-вече великите сили, и обсъждаме техните решения и отношения. Това не е погрешно. Но би било добре да не забравяме, че това ниво на абстрактност също така може да бъде и изключително подвеждащо.

Държавите, разбира се, имат сложни вътрешни структури, а изборът и решенията на политическото им ръководство са силно повлияни от вътрешните центрове на власт, докато основната част от населението често е маргинализирана.

Това важи дори и за по-демократичните общества, а за останалите е очевидно. Не можем да получим реалистично разбиране за това кой управлява света, докато игнорираме „господарите на човечеството“, както ги нарича Адам Смит: по негово време това са търговците и фабрикантите в Англия, в днешно време са многонационалните конгломерати, огромните финансови институции, търговските империи и други подобни.

Следвайки думите на Смит, би било разумно да се придържаме и към „подлата максима“, на която са се посветили „господарите на човечеството“: „Всичко за нас и нищо за другите“ – доктрина, иначе известна и като безмилостната и вечна класова борба, често водена само от едната страна в значителна степен в ущърб на хората у дома и по света.

В съвременния глобален ред, институциите на "господарите" държат огромна власт, не само на международната сцена, но и в рамките на родните си държави, на които те разчитат, за да защитят своята власт и да си осигуряват икономическа подкрепа чрез голямо разнообразие от средства.

Когато разглеждаме ролята на „господарите на човечеството“, се обръщаме към приоритети на държавната политика, които в момента са актуални, като например  Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП или ТПТИ) – едно от споразуменията за правата на инвеститорите, неправилно описвани в пропагандни послания и коментари като „споразумения за свободна търговия“. Те се договарят тайно, с участието на стотиците корпоративни адвокати и лобисти, които изработват ключовите детайли. Идеята е да бъдат приети в съответствие с добрия стар сталинистки стил по „ускорената“ процедура, позволяваща да бъдат блокирани дискусиите и да бъде възможен единствено избор с „да“ и „не“ (следователно „да“).

Авторите на идеята винаги се справят добре, това не е изненадващо. Хората не са наясно с последствията, които могат да се очакват.

Втората суперсила

Неолибералните програми на последното  поколение са концентрирали богатството и властта в ръцете на много по-малко хора, докато подкопават функциониращата демокрация, но те са възбудили и опозиция, най-вече в Латинска Америка, но и в центровете на глобална власт.

Европейският съюз (ЕС), един от най-обещаващите проекти от периода след Втората световна война, се дестабилизира заради сериозните последствия от политиката на строгите икономии по време на рецесията, осъдени дори и от икономистите на Международния валутен фонд.

Демокрацията е подкопана, след като взимането на решения е прехвърлено към бюрокрацията в Брюксел в съдружие със северните банки, които хвърлят сянка на съмнение върху действията й.

Основните политически партии – без значение дали са леви или десни, бързо започват да губят членове. Изпълнителният директор на изследователската група EuropaNova, със седалище в Париж, смята, че всеобщото разочарование и „чувството на гневно безсилие са свързани с това, че реалната власт, която направлява събитията, се измества в голяма степен от националните политически лидери към пазара, институциите на Европейския съюз и корпорациите“. Това става напълно в съгласие с неолибералната доктрина.

Много сходни процеси протичат и в Съединените щати горе-долу по същите причини – въпрос, който тревожи не само държавата, но и света, заради мощта на Съединените щати.

Надигащото се недоволство срещу неолибералния щурм подчертава и друг ключов аспект на стандартното разбиране, а именно че изолира обществото, чиито членове често не съумяват да поемат одобрената им роля на „зрители“, възложена им съгласно либералната демократична теория. Подобно неподчинение винаги е пораждало безпокойство у господстващите класи. Поглеждайки назад към американската история, Джордж Вашингтон гледа на обикновените хора, формиращи милициите, които трябва да командва, като на „изключително мръсни и отвратителни хора,проявяващи непонятна глупост за тази по-нисша класа хора.“

В своя майсторски написан преглед на история на въоръжената борба от Американската революция до съвременен Афганистан и Ирак, озаглавен Violent Politics („Политика на насилие“), Уилям Полк заключава, че генерал Вашингтон „е толкова загрижен да извади от строя бойците, които презира, че е на крачка да загуби революцията“. В действителност, той „може и да е искал да го направи“, ако не е била активната намеса на Франция, която „спасява революцията“. До този момент нейните водачи са партизаните, наричани днес „терористи“, докато армията на Вашингтон, конструирана по британски модел, „търпи поражение след поражение и почти губи войната“.

Често се твърди, че огромната обществена съпротива срещу инвазията в Ирак не е имала ефект. За мен това не е вярно.

Общата характеристика на успешните бунтове според Полк е, че след победа народната подкрепа към лидерите започва да се изпарява, а водачите притискат „мръсните и отвратителни хора“, които всъщност са спечелили войната с партизански тактики и терор, от страх, че могат да оспорят класовите привилегии. Презрението на елита към „по-нисшата класа“ през годините приема различни форми.

В последно време израз на това презрение е призивът към пасивност и послушание („умереност в демокрацията“) от страна на либералните интернационалисти, които реагират на опасните демократизиращи ефекти на популярните движения от 60-те години на миналия век.

Понякога държавите избират да следват общественото мнение, предизвиквайки сериозна ярост в центровете на властта. Такъв драматичен случай се разиграва през 2003 г., когато администрацията на Буш призовава Турция да участва в нейната инвазия в Ирак.

95% от турците се противопоставят на този начин на действие и за изненада и ужас на Вашингтон, турското правителство се присъединява към тяхното мнение. Този ход на Турция е осъден остро и обявен за безотговорен. Тогавашният заместник - министър на отбраната Пол Уолфовиц, определен от пресата като „главния идеалист“ на администрацията, смъмря турските военни за това, че са допуснали това престъпление от страна на правителството, и настоява за извинение.

Необезпокоени от тези и безброй други примери за нашия легендарен "копнеж по демокрация", уважавани коментатори продължават да възхваляват президента Джордж Буш за неговата всеотдайност към "насърчаването на демокрацията", а понякога го критикуват за неговата наивност , защото смята, че една външна сила може да наложи своите демократични въжделения на други държави. 

Турската общественост не е сама. Недоволството от американската и британска агресия, проявено от световната общественост, е съкрушително. Почти навсякъде подкрепата за военните планове на Вашингтон достига едва 10% съгласно международни социологически изследвания. Противопоставянето поражда масови протести по целия свят, както и в самите Съединени щати – вероятно това е първият път в историята, когато срещу имперска агресия се протестира активно още преди тя да е започнала официално.

На първа страница на „Ню Йорк Таймс“ журналистът Патрик Тайлър съобщава, че „все пак на планетата може да има две суперсили: Съединените щати и световното обществено мнение“.

Безпрецедентният протест в Съединените щати е проява на съпротивата срещу агресията, започнала десетилетия по-рано с осъждането на войните на Съединените щати в Индокитай. Протестите достигат значителни като масовост и влияние мащаби, макар и да са твърде много закъснели. 

Към 1967 г., когато антивоенното движение започва да набира сила, военният историк и експерт Бърнард Фол предупреждава, че „Виетнам като културен и исторически субект … е застрашен от изчезване … [след като] страната и жителите й буквално умират под ударите на най-голямата военна машина, пускана някога в действие на територия с тези размери“.

Антивоенното движение обаче става сила, която няма как да бъде пренебрегната. Не може да бъде пренебрегната и когато Роналд Рейгън встъпва в длъжност, решен да нанесе удар срещу Централна Америка. Неговата администрация тръгва по абсолютно същите стъпки, като Джон Ф. Кенеди двайсет години по-рано, когато започва войната срещу Южен Виетнам, но е принуден да се откаже заради силните публични протести, които в началото на 60-те години са липсвали. 

Тогава военният удар е достатъчно страшен. Жертвите продължават да се възстановяват. Това, което се случва с Южен Виетнам и по-късно с цял Индокитай, където „втората свръхсила“ налага своите препятствия на прекалено късен етап от конфликта, е несравнимо по-лошо. 

Често се твърди, че огромната обществена съпротива срещу инвазията в Ирак не е имала ефект. За мен това не е вярно. Тази инвазия също е достатъчно ужасяваща, а последиците от нея са повече от ужасяващи. Но все пак биха могли да бъдат и далеч по-жестоки. 

Вицепрезидентът Дик Чейни, министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд и останалите висши служители от администрацията на Буш изобщо не успяват да планират мерките, които президентът Кенеди и президентът Линдън Джонсън одобряват 40 години по-рано, без да предизвикат каквито и да било протести.

Откъсът е публикуван на сайта TomDispatch.com. Той е част от обобщаващо есе в  новата книга на американският политически критик, анализатор и философ Ноам Чомски за американската мощ и света, озаглавена „Кой управлява света?“ 

Очаквайте втора част.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 112

    2 0 Отговор
    Интересно мнение.

    Коментиран от #2

  • 2 Петър Кимонов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "112":

    очевидно мнение, все някой трябваше да го каже ... и някой да го преведе ;)
  • 3 рес еоод

    2 0 Отговор
    Този е новият Маркс
  • 4 777

    5 1 Отговор
    Неадекватната политика на САЩ разби ,,демократичните представи,,.
  • 5 хирохито

    4 0 Отговор
    Света винаги са го управлявали "прятелите " на Хитлер ама и той си умря неразбран грешката му е че нападна СССР
  • 6 onq s konq

    3 7 Отговор
    Статия от типа "протяжно дълги и досадни",които принципно не чета защото знам от опит че са боза.Тая обаче си направих труда да я прочета дума по дума на инат...и си затвърдих мнението!Ясно -критикува се международната политиката Америка, Англия, Турция се споменава като "непокорен слуга"...,но никога не се споменава нищо за РУСИЯ!?Сякаш тя изобщо не фигурира на световната полит. сцена.А "цветът на авторовото внушение" е някаква извадка от "Ню Йорк Таймс",в която се твърди,че двете суперсили на света са САЩ И СВЕТОВНОТО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ!...А да се замества агресивната и въоръжена до зъби Русия като реален фактор ном 1 за дестабилизацията на световния мир със определението "световно обществено мнение" ,говори само за едно-ЧЕ СИ ИМАМЕ ПОРЕДНАТА ДОБРЕПЛАТЕНА СТАТИЯ ЗА ЕВТИНА ПРОПАГАНДА.

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 7 7777777

    7 2 Отговор
    Иска им се на САЩ да командват целия свят и да бъдат световен лидер, ама не става! Навсякъде искат да си прокарат своите интереси, не се съобразяват с другите страни, командват в НАТО, в колко войни участваха в последните години - ВИЕТНАМ, ИРАК, обградиха с бази РУСИЯ, обвинявайки я в агресивна политика и дестабилизация на световния мир, а всъщност агресорите са те, и не си променят външната политика независимо кой ще е президент!
  • 8 Сульо

    8 1 Отговор
    банките управляват света, имат механизми за тази цел, знаят как
    а кой командва банките? :) големите мутри!
  • 9 Съни

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Конче,този път си се опитал да напишеш нещо смислено--но пак опираш до НПО лозунги...Каква Русия те гони бе пич-какъв фактор № 1 е Русия в дестабилизацията на света??? Най-големият играч,който дестабилизира света е САЩ--това и ти го знаеш.Нямам време да споря с теб в форума-а само ще ти дам факти...За по-малко от 70 години,САЩ са провоцирали и са участвали ПРЯКО в над 90 войни и кървави преврати в над 60 страни по света......Едва ли си мислиш-дори и ти==че американците го правят това от добри чувства към народите и са се загрижили много силно за правата на човека във въпросните държави.Не казвам че Русия са"цвете за мирисане"--далесе съм от тази мисъл,НО да казваш че днешна Русия е № 1 в дестабилизацията на света е МЕКО казано наивно твърдение.В статията се споменава Ирак-да ти напомня изказването на Медлин Олбрайт пред журналисти,когато и зададоха въпроса-"Струваше ли си да умрът 500 000 иракски ДЕЦА!!!! в името на американската кауза-? Тя отговори твърдо-"Емии струваше си"..видеото още се върти в нета..Това показва арогантното отношения на американският политически елит към останалите народи.--а не е само Ирак..Та Конче,стига с тези клишета---в историята на човечеството са важни ФАКТИТЕ.
  • 10 mf2

    5 2 Отговор
    Каубой, глей си коня и не коментирай неща, от които явно си нямаш и понятие. Прочети кой е Чомски, къде е роден и израсъл, какви са му политическите и философски възгледи. След това се опитай да разбереш защо са такива! И тогава коментирай дали книгата му е евтина предплатена пропаганда. Ква Русия ви гони все бе хамерикански мекерета?...

    Коментиран от #14

  • 11 фен на извънземните

    4 0 Отговор
    извънземните управляват света :)
  • 12 раптор

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Хахаха! Световното мнение е реален фактор произтичащ от глобализацията! Неслучайно Обама има най-ниския рейтинг от всички президенти в историята на САЩ! Това вече, кой какво дестабилизира е твое мнение, което произтича от надеждата ти за несъществуване на руската воля! Има да се тръшкаш доста години реситут учителю, пишман готованковец, умник недочут!
  • 13 Монго

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Тагъдът Тъгадътков, в статията няма една дума за Русия. Е как все тя ти е в акъла? Ми може да е поръчкова статия от Папуа Нова Гвинея. Стига с тази Русия. Ей, много елементарно човече...
  • 14 onq s konq

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "mf2":

    Ма мн мразя дървен русофил да ми размахва пръст и да ми обяснява от кое имам понятие!...ЧЕСНО:)А "каква Русия ни гони нас мекеретата "ли?АМИ СЪЩАТА ТАЯ РУСИЯ,КОЯТО 45 Г. ВЛАСТВАШЕ СЪС ЖЕЛЕЗЕН ЮМРУК В ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА,СЪЩАТА ЧИЕТО КГБ ДЪРЖЕШЕ ИЗКЪСО РОДНАТА "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ" И ИЗИСКВАШЕ 7 НОЕМВРИ ДА СЕ ЧЕСТВА НАРАВНО С ПАРТИЗАНСКИЯ 9 СЕПТЕМВРИ,А "СПОНТАННО МАНИФЕСТИРАЩИТЕ" ДА КРЕЩЯТ ДО ПРЕГРАКВАНЕ "ВЕЧНА ДРУЖБА С КПСС" ...докато я псуваха на ум!!!

    Коментиран от #15, #16, #17, #20

  • 15 раптор

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Стига стенял! Руснаците сме пичове и даже от самите нас ви освободихме! НЕ че много сме ви пленили, щото се биехте в гърдите какви сте лъвове, сега ми ревете на рамо колко сте се изложили! Странна работа за мен! Все пак поне забогатяхте! Но явно... мъжеството не се купува с пари!
  • 16 боци

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Ей селтик рейнджър, бей си в щатите при леката ти баба и дядо ти рибаря, нали са от основателите на америка , кво прайш тука тогава!

    Коментиран от #47

  • 17 БУМ БАМ

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    ЧИФТОКОПИТНО ОТ ИЗТОКА Е ДОШЛА МЪДРОСТА И СЕГА БЕЗ ИЗТОКА Е ЖИВ ЗЯН ВАШАТА ДЕМОКРАЦИЯ ОГЛЕДАЙ СЕ НАОКОЛО И ША ВИДИШ ЧЕ 90% ОТ ЕЖЕДНЕВНИТЕ КОНСУМАТИВИ И БИТОВА ТЕХНИКА ВСИЧКО ПЪРВО СЕ КОВЕ ТАМ А НА ЗАПАД САМО ПЪЛНИТЕ КЕНЕФИТЕ С Г..НА НИЩО ПРОДУКТИВНО НЕ РАЖДА КОНСУМАТОРСКОТО ГОТОВАНСКО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО-ПАПЛАЧ.....
  • 18 mf2

    3 2 Отговор
    Изобщо не ми пука какво обичаш и каво мразиш! Честно :-) Разсъждаваш елементарно, давам ти прост пример: щом не харесвам американската политика следователно съм русофил... Не драги, просто виждам нещата такива, каквито са и умея да разсъждавам. Нямам време и желание да се занимав с теб, живей си с мисълта за великата западна демокрация - да им го нач.кам в тройния стандарт...
  • 19 Ганчо

    1 0 Отговор
    Дайте на Ганьо Балкански да управлява света и след 72 часа този свят няма да съществува!
  • 20 КОНКУРС ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕСЕН ?????

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    АМИ ТО СЕГА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е КАТ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ НА СТАЛИН ПОСЛЕДНО СЕ ВИДЯ НА ЕВРОВИЗИЯТА С НАЛАГАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕСЕН БЕЗ НИИИКАКВИ МУЗИКАЛНИ СТОЙНОСТИ НА ПЪРВО МЯСТО КВО ША КАЙШ СЯ А
  • 21 оня с коня да спре наркотиците

    3 4 Отговор
    Света се управлява от Ротшилт, Рокфелер, Сорос, Билденберг, (евреи) - така наречените Илюминати, а масоните и помагат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кофата

    3 2 Отговор
    Света се управлява от "onq s konq"!
  • 24 Снайпериста

    3 1 Отговор
    ЧЕРВЕН ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ-АНТИХРИСТИ !!! ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #25

  • 25 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Снайпериста":

  • 26 onq s konq

    2 6 Отговор
    Америка е велика държава а след нея е германия не го ли разбрахте вече РУСОФИЛИ ???Само те за избрани да съществуват и така и ще бъде!

    Коментиран от #29, #31

  • 27 mf2

    3 2 Отговор
    хахаха, братчет, теб коня те е ритнал право в главата!
    Много такива "вечни" империи е виждал света: Египет, Персия, Рим, да ти изброявам ли?...
  • 28 mf2

    3 2 Отговор
    Кайш китайците са на изчезване, а :-)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    макар да не го харесвам чомски ,казва нещо дето е вярно,а именно че демокрацията реално дава възможност хората да влияят на политиките и процеса е в развитие.демек няма как дори и наи- опасните илюминати или масони и евреи да направят нещо ако обществото в демокрациите не го иска.

    Коментиран от #33

  • 31 тъп

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Много ма кефиш как би бъзгаш всичките. Ти си голям пич. Искам да изляза с теб, да се запозная с майка ти и да и искам разрешение да си играя с топчетата ти.
    Аз те боготворя, дай ми шанс да се докосна до теб, да ти дам любов каквато си невиждал, да те целувам и обсибвам с нежни ласки.
    Ти си съкровището на хората и всички трябва да следват стъпките ти, съветите и просветлението може би ще ги осени!
    О, господарю мой.....

    Коментиран от #36

  • 32 tost

    3 1 Отговор
    Ха ха ха .....днес направо Коня кърти мифки с неговите изказвания,няма и една дума за влиянието на Русия на световната сцена .А иначе кой управлява света ? със сигурност е Кончо вихрогончо,само че неговия Свят ...........е този на глупаците :)
  • 33 USAIZRAEL

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Точно това целят. Чрез измислена демокрация и постоянна дезинформация, да си мислиш че ти контролираш нещата.
    Никога няма да пуснат властта, каквото и да предприемете.

    Коментиран от #48

  • 34 mf2

    3 2 Отговор
    USAIZRAEL верно ли?
    Един ден идват варварите и "великите цивилизации" отиват в небитието. Историята познава много превратности, не го забравяй. Няма да дадат кокала без бой, но са обречени! Ха на бас!

    Коментиран от #35

  • 35 БУК

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "mf2":

    А де!
  • 36 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "тъп":

    Предложението ти за "близост" не е в твоя полза,защото ще попаднеш в сянката ми и ще залинееш.Задачата ти е първо да положиш усилия да не те смятат за тъп,да си купиш като моето БМВ и тогава като на мене ще ти се лепят мацки и пичове без остатък!Все пак да не те отчайвам - опитай се да контактуваш с двойника ми ном.26- може пък и да ти излезе късмета:)

    Коментиран от #38

  • 37 mf2

    3 2 Отговор
    Каубой, ти имаш ли години за лична карта?

    Коментиран от #39

  • 38 тъп

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    Не, не ме отхвърляй! Искам да попадна в сянката ти. Това ще е велик момент за мен. А пък ако ме качиш на БМВ-то, ще ти се лепя където искаш. Аз съм твоя късмет, не го губи. И ще ги мачкаме всичките мръсници, всичките, целите...
  • 39 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "mf2":

    Бонго,ти имаш ли полицейска карта че да ме питаш?

    Коментиран от #42

  • 40 mf2

    2 3 Отговор
    Кравар, отговори с "да" или "не". Не ща да я показваш, нелицеприятен си?

    Коментиран от #43

  • 41 тъп

    1 2 Отговор
    Не обиждайте моя любим, че всички ще ви гази с БМВ-то. Тогава ще му видите книжката. Ама жълтата.
  • 42 тъп

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "onq s konq":

    Любов моя, защо не ми говориш? Къде отиди? Да не си легна?
    Говори ми, говори ми, пляскай ме....
  • 43 onq s konq

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "mf2":

    Ех Бонго...Кага ще осъзнаеш че на тоя свят нещата никога не са "бяло и черно"?Естествено че си имам ,но достатъчно фалшива!А колкото до лицеприятността ми-явно ном 38 е на различно от твоето мнение :)Питай го ако не вярваш.
  • 44 КукуПипи

    5 1 Отговор
    O sancta simplicitas... Jan Hus Пак някой си умник завърта един прост въпрос за да напише статийка и изкара някоя мизерна пара на гърба на неуките и простите. Всеки сам може да си отговори на 3 въпроса:
    1. Какво върти света? - Парите и най-вече тяхното количество!
    2. Кой държи парите? - Банките и мафиотски групировки които стоят зад тях! Естествено те са най-богати и силни в тия държави в които са си купили политици и действат необезпокоявани!
    3. Имат ли морал и признават ли право парите! - НЕ и НИКОГА няма да има докато мега банки, мега компании финансирани от тях, и най-вече тиквениците с пагони - от война и противопоставяне се печели най-много!
    Така че В ТАЯ ОСЕРИЯ НЯМА ОПРАВИЯ!

    Коментиран от #46

  • 45 mediator37

    3 4 Отговор
    Чомски не само не е оригинален, но и не го срам да краде идеите на национал-социалистическия идеолог Алфред Розенберг. Но нали последният е забранен, лесно е да крадеш от мъртъвци. Любимият национален спорт на евреите, какъвто е Чомски , е кражбата. Само случайни съвпадения.
    Сега се опитва да хвърли прах в очите на кьоравите. Да твърдиш, че на военна суперсила (САЩ) може да противопоставиш обществено мнение, е все едно да твърдиш, че можеш да унищожиш танк с боен вик.
    Най-важното, което премълчава Чомски, е, че отразяващите общественото мнение- медиите, са собственост на същите тези (корпорации), които натискат електрическия спусък на танковото оръдие.
  • 46 mf2

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "КукуПипи":

    44 така е. Човешката алчност движи света. Но честно казано не съм голям оптимист за бъдещето на скапаното човечество. Или нещо трябва да се промени или отиваме на майната си.
    Каубой относно морала нещата са или черни или бели. Останалото е демагогия и западна демокрация - ако ме разбираш. А защо ти е фалшива карта хич не ща и да знам. Когато демократичните ти приятелчета ти сложат чип в задника - няма мърдане.
  • 47 удо

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "боци":

    боц-боц,по-полека с гоненицата,не си на територията на се се се ре,бай тошо не можа да ни продаде.
  • 48 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "USAIZRAEL":

    в демокрацията никои не се интерасува от това кои е на власт.дреме ми на мен кои е кмет или президент като взимам 100 хил долара на година и никой не ми нарушава правата дадени от конституцията на страната.

    Коментиран от #49

  • 49 USAIZRAEL

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Ето така се успива народа, като спре да се интересува кой го управлява и какво прави. Както ти ги дават тези долари, така и когато решат щети ги вземат. И то с "мека"ръкавичка. Ще ти задреме, ама като дойде момента няма да можеш ида се събудиш.
    Няма такова нещо демокрация. Това е измислено, за да могат такива като тебе по-лесно да се управляват и да защитават интересите на узурпатора, като си мислят че са свободни.
    От както се родиш се водиш гражданин и си само длъжен. Цял живот.
    Свободен си само да се гръмнеш. Ама пак вашите ще плащат за погребението.

    Коментиран от #50, #52

  • 50 Монго

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "USAIZRAEL":

    "Милото ми ТО" не знае к'ви ги върши, съответно пише. Обещал съм и джакудзи и тя сега от радост е в една еуфория и пърха, пърха. Пък в главата и е една каша, ама пълна.каша...

    Коментиран от #51

  • 51 USAIZRAEL

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Монго":

    Така е. Цената на плодовете започва да се срива и земеделските производители започват да садят картофи, понеже м..гото се е развалило. Премиерът е взел мерки за приемане на закон по отнемане на въздушното пространство над неадекватни елементи.
    Генното мумифициране на тривиалните хуманоиди се редуцира до основни епидологични константи при установяване на тяхното безлично състояние.
    Така че се приема вашето тормалинно безвъздушие, поради установения ви мозъчен абсцес.
  • 52 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "USAIZRAEL":

    кои са тези дето ми ги дават и вземат бе симпатяга?ти от ситуацията с народна република българия не си излязал още и ти се привиждат някви там кукловоди.в германия бачкаш добре ,квалифициран си, справяш се с конкуренцията и вземаш добри пари,въобще не те интерасува кой е на власт и няма кой да ти вземе парите,подобно е навсякъде в белите държави ,но тук не е така благодарение и на такива като теб.гражданина скъпи има и права ,не само задължения и в нормалните страни си ги знае и отстоява ,там няма бойко борисов, тим, сик и т.н. кукловоди и играчи от славното ни партинзанско минало ,политиците са едни чиновници,но с висока компетенция ,различна от тази на българските,но нашите ние си ги избираме и особено голяма помощ в избирането имат циганите и такива като теб за които демокрацията е ...измислена ,но не съществува.вземи пенсията и се поразходи някъде по света или пробваи през нета да им поразкажеш за прозренията на нормалните хорица в европа и сащ -ще ги скъсаш от смях!
  • 53 СДФГ

    0 0 Отговор
    Най-силния управлява. Така е в природата от как свят светува. Растения,животни,хора-едно и също е- най-силния е отгоре. Не виждам кво се плюнчите и кво ви интересува кой управлява? Сега Америка, след 50 години може да е Китай. Вие си гледайте канчето и работете честно- и ще сте добре