Last news in Fakti

20 Юли, 2016 00:15 1 645 2

Кой крие саудитската връзка зад 9/11?

  • 9/11-
  • саудитска арабия-
  • атентати-
  • сащ
Кой крие саудитската връзка зад 9/11? - 1

Кой крие саудистка връзка зад 9/11. Това се пита специализираният сайт antiwar.com. Анализатори отбелязват, че в последния доклад за атентатите са скрити някои от подробностите.

В САЩ отдавна се изказват предположения, че Саудитска Арабия си е затваряла очите за дейността на Бин Ладен и даже че е възможно Рияд да е имал контакти с групировката, а следователно и носи определена отговорност за извършените тогава терористични нападения над Ню Йорк и Вашингтон.

Все пак има данни, че зад поне двамата похитители на самолети от 11 семтември стоят фигури, свързани със Саудистка Арабия. Без помощта на последните, терористите не са могли да влязат в САЩ.

Единият е Омар Байуми. Той е известен като агент на саудитското разузнаване. Той е получавал заплата от компании, които са свързани с властите в Рияд. Той е пряко субсидиран от съпругата на тогавашния посланик на Саудитска Арабия принц Бандар. Тези парични потоци рязко се увеличават, когато похитителите пристигнали в САЩ.

Той дори е взел двамата похитители Науаф ал Хамзи и Халид ал Мидхар при тяхното идване в САЩ. Те са живеели в неговия апартамент и са ползвали неговата кола. Омар ал Байуми дори им е помогнал да изберат училище за обучение на пилоти.

Другият, който е получавал пари от посланика на Рияд в САЩ, е Осама Баснан. За него ФБР е имало данни, че е яростен поддръжник на Ал Кайда и Осама бин Ладен.

Третият замесен в аферата 9/11 е шейк Фахах ал Тумайри. Той е работил към консулството на Саудитска Арабия в Лос Анджелис и като имам в джамията Кинг Фахад. Освен това той е финансирал и подкрепял Науаф ал Хамзи и Халид ал Мидхар.

От своя страна Рияд оказа мек натиск, намеквайки че би могъл да продаде ценни книжа на стойност до 750 млрд. долара и други свои активи в САЩ, което би дестабилизирало американската финансова система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мек натиск

    1 1 Отговор
    "750 млрд. долара и други свои активи"
    В САЩ май всичко се търгува по еврейски...
    Затова ли Церетели успя да си пробута проекта този път, а предишния му го нарекоха "Петър l" и остана на Москва-река, вместо "Колумб" както беше замислен за транспорт в САЩ?!
    Пак иде реч за милиард ама става дума за декорация ))) Яко а?
    Кога па ще намерят израелската връзка ами се ровят при чаршафите, дето са държава благодарение на САЩ??!!
  • 2 да го кажем направо

    1 1 Отговор
    А нещо за общите корпорации и фирми на фамилията Буш с Бен Ладен??? Самият Буш си го призна,че са имали общ бизнес.Или викате-те големите полититици немогат да бъдат разследвани....-напълно в американски стил.