Last news in Fakti

12 Юни, 2016 20:52 1 549 4

Няма доказателства за намеса на Саудитска Арабия в атентатите от 11 септември

  • 11 септември-
  • саудитска арабия-
  • документи-
  • доказателства-
  • сащ-
  • атентат

Замесена ли е Саудитска Арабия в атентатите, при които бяха убити близо 3000 души?

Няма доказателства за намеса на Саудитска Арабия в атентатите от 11 септември - 1
Снимка: Wikipedia

Директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че „няма доказателства“ за намеса на Саудитска Арабия в атентатите от 11 септември 2001 г.

Според Бренън, цитиран от телевизионния канал „Ал Арабия“, е целесъобразно да се публикува засекретената част от на Конгреса за разследването на атентата. Става дума за 28 страници от доклад, изготвен през 2002 г. Тогава администрацията на Джордж Буш засекрети тази част от доклада, защото в тях имало данни за начина на работа и за източници на американските тайни служби. Под натиска на обществеността и Конгреса администрацията на президента Обама нареди проверка на тази част от доклада.

Слуховете за контактите на атентаторите от 11 септември с висши саудитски представители не заглъхват и до днес. И то още от момента, когато стана известно, че 15 от 19-те атентатори са от Саудитска Арабия. Самият Осама бин Ладен е саудитец, макар че заради терористичната му дейност му бе отнето саудитското гражданство.

През май обществото бе възбудено, след като членът на комисията „11 септември“ Джон Лемън съобщи за сериозни доказателства, че шестима саудитски служители са оказвали подкрепа на Ал Кайда.

Класифицираните страници са в центъра и на друг спор – дали семействата на жертвите от кървавите атаки могат да съдят правителството на Саудитска Арабия и да поискат обезщетения.

Властите в Рияд категорично отричат вина.  Създадената след атентатите комисия внимателно проучила твърденията за съпричастност на правителството на Саудитска Арабия и стигнала до извода, че нямало доказателства за това, заяви Бренън.

Сайтът 28pages.org (бъл.пр. 28 страници) задава ключов въпрос - до каква степен „политически, икономически и други съображения” са оказали влияние върху разследването на властите за връзка между Саудитска Арабия и 11 септември?

Интересна е и историята около саудитския студент Хасан Ал-Шарби, заловен от американските власти през 2002 година. ФБР намира заровени от него документи, включително и плик от саудитското посолство във Вашингтон, което съдържа разрешителното му за летене. Все пак се отбелязва, че това само по себе си не е доказателство за нищо.

Президентът Барак Обама предупреди, че ще наложи вето върху законопроекта, гласуван от Сената на 17 май, който разрешава на американски граждани да подават в американски съдилища искове за компенсации срещу правителството на Саудитска Арабия.

Външното министерство на Саудитска Арабия заплаши, че ако законопроектът бъде приет, това може да накара правителството да даде заден ход на свои инвестиции на американска земя, което би навредило на американската икономика.

В САЩ отдавна се изказват предположения, че Саудитска Арабия си е затваряла очите задейността на Бин Ладен и даже че е възможно Рияд да е имал контакти с групировката, а следователно и носи определена отговорност за извършените тогава терористични нападения на американска земя. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    1 2 Отговор
    ...а мормота го овиваше в станийол....
  • 2 Николай

    1 2 Отговор
    Работа на ЦРУ (със съгласието на Буш). Лидерите на големите сили са безскрупулни.
  • 3 Carfen

    1 2 Отговор
    Ко? Нье!
  • 4 Чоки

    1 0 Отговор
    Саудитска Арабия и Турция вършат черната работа на Сащ, доставят оръжия на Идил, планират и извършват преврати, подкупват бандити да стават терористи или бунтовници, всъщност Сащ дори не им плащат, използват омразата между шеити-сунити, турци-кюрди и др, само оръжия им доставят