Last news in Fakti

22 Юни, 2016 05:07 2 076 2

Къде Европа е заплашена от следващи exits?

  • брексит-
  • brexit-
  • exit-
  • европа

Ди Велт: Опасността това да не е последния exit е реална

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Великобритания може в четвъртък да бъде първата страна в историята на ЕС, която да гласува за напускане. Но опасността това да не е последния exit е реална, пише в. „Ди Велт“. В много европейски страни има силни течение, които пледират за напускане на Съюза. Предлагаме ви основното от проучването на в. „Ди Велт“.

Франция - Frexit

Социологическите проучвания показват, че 61% от французите имат лошо мнение за Европа. Никой не въплътява този галски скептицизъм по-добре от Марин Льо Пен, шефката на дяснопопулисткия „Национален фронт“. „Мадам Frexit“ направи напускането на ЕС централна тема на програмата си. От лявата страна е Жан-Люк Меленшон от „Лявата партия“, който е срещу политиката на икономии на ЕС и в случай на необходимост за отказ от еврото.

Едва ли някой от двамата може да спечели следващите президентски избори през 2017 г., но ще е грешно недоволството да се приеме сериозно.

Полша - Polexit

От Полша идват противоречиви сигнали. Правителствената партия „Право и справедливост“ е в сериозен клинч в Брюксел. ЕС проверява от януари дали Полша е правова държава. Правителството смени конституционните съдии и оказва влияние върху обществените медии.

Правителството на „Право и с справедливост“ вижда действията на Брюксел като намеса във вътрешните работи и използва това, за да създава антиевропейско настроение. Правителството във Варшава иска да реформира основно ЕС, да ограничи правомощията на Европейската комисия и да засили суверинитета на държавите.

От друга страна идват силни тонове от партията

 

Чехия – Czexit

57% от чехите виждат риск за страната си от членството в ЕС, а само 37% го разбират като шанс. Т ози извод се прави от сравнително изследване на осем страни-членки на ЕС, което фондация „Фридрих Еберт“ публикува миналата седмица. В него се потвърждава това, което някога каза комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген: „Чехите са най-скептичният народ в Европа“.

Бившият президент Вацлав Клаус, открит привърженик на германската партия „Алтернатива за Германия“ приятел на Марин Льо Пен и Владимир Путин, опитва от месеци да въодушеви чешките партии за референдум за напускане на ЕС. Колкото по-силен е натискът на Брюксел и Берлин по въпроса за бежанците, толкова по-добре стоят шансовете на Клаус. Ако се проведе референдум в момента, мнозинството от чехите ще са за напускане.

Унгария - Hunxit

Унгария под ръководството на премиера Виктор Орбан е от най-гръмогласните критици на ЕС. Той иска „Европа на нациите“, а не транснационална супердържава. В последно време той се позиционира по въпроса за бежанската криза като остър критик на Брюксел. При това се радва на подкрепа от населението.

Според социологически проучвания на изследователския център Pew 77% от унгарците отхвърлят „намесата отвън“. От друга страна одобрението на ЕС е високо. Според същото проучване 61% от унгарците предпочитат ЕС.

Дания - Däxit

В страната, която е в ЕС от 1973 г. се шири скептичност към ЕС. Това е страхът от за следваща загуба на национален суверинитет, което за много датчани е причината за дистанцираното им поведение към Брюксел.

Преди всичко дяснопопулистка „Датска народна партия“ е на лов за гласове чрез критиката на ЕС. Партията носи дясноцентристкото правителство, което няма собствено мнозинство в парламента и е обречено на подкрепа от десните популисти. Според последните проучвания мнозинството датчани са за оставане в ЕС, но една трета от запитаните при напускане на Великобритания ще вземат отношения за поведението на страната си на по-късен етап. Около една четвърт са за напускане на ЕС.

Австрия - Öxit

„Партията на свободата в Австрия“ празнува успех след успех в проучванията на общественото мнение и в изборните резултати. Един Brexit може да даде на екстремно критичната партия нов тласък. Скоро „Партията на свободата в Австрия“ чества сближаването с френския „Национален фронт“ и други националистически партии.

Холандия - Nexit

Думата е в обръщение от два месеца. Към "Nexit", ликуваха холандските критици на ЕС. На 6 април на референдум те принудиха правителството си да преговаря наново за асоциирането на Украйна. Тогава Украйна не играеше роля. Референдумът бе предупреждение за Европа. Все още мнозинството холандци са за оставане в ЕС. Според последните проучвания на списание "EenVandaag" обаче настроението се е променило. 48% от запитаните искат оставане в ЕС. Малко мнозинство е за референдум и по този начин се присъединява към искането на най-големия холандски евроскептик, чиято дяснопопулистка „Партия на свободата“ от месеци стои много напред в проучванията. Но за едно такова гласуване трябва да се промени законът. В момента не може да се правят референдуми за закони и договори, които не са влезли в сила. Самият дебат обаче вече е неприятен за правителството...

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тане

    0 0 Отговор
    Язе мислим, оти ке е време и ние да си бегаме.
  • 2 българин

    0 0 Отговор
    те англичаните си гледат интереса, а ние що чекаме и не се махаме от тоа масонски ялов проект ЕС,колкото по чекаме и отлагаме толкова по-зле ще е за всички ни