Last news in Fakti

23 Юни, 2016 12:24 7 378 15

Няма такава държава: Обвинени за корупция митничари ги връщат на работа

  • митници-
  • лесово-
  • обвинени за корупция-
  • митничари-
  • работа
Няма такава държава: Обвинени за корупция митничари ги връщат на работа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пет митничари от Лесово, обвинени за организирана престъпна група за получаване на подкупи на митническия пункт, бяха върнати миналия петък на работа на Митнически пункт „Лесово”. Върнати са им митническите печати и са поставени не къде да е, а забележете, на трасе „внос” на Бургаската митница.

Абсурдът е пълен, няма такава държава.

На 02.11.2014 г. при шумна акция на ГКПП „Лесово” бяха проснати 32 митничари от ДАНС и спецслужбите. Петима от тях се сдобиха с обвинения от Апелативния специализиран наказателен съд, който им наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Това са Димитър Колев,  началник на митническия пункт и ръководител на групата, на Георги Банев (началник смяна), Чавдар Дюлгеров (началник смяна), Димитър Шопов (зам.-началник смяна), Юрий Кузнецов(инспектор), Илия Илиев (зам.-началник смяна).

На Илия Илиев бе наложена „Парична гаранция“ от 5000 лева, а на Йоланта Канчелян-Бозукова – „Парична гаранция“ от 1000 лв.

Тогава съдът прие, че има опасност да извършат друго престъпление и да влияят върху свидетели.

Тогава според заместник – главния прокурор Борислав Сарафов операцията е започнала след дълга подготовка, наблюдавани са били три митнически смени. Акцията е задействана в момент, в който един началник на една от четирите смени Георги Ванев предавал на началника на митничарския пункт Димитър Колев  плик с пари, в който имало 10 000 лева. След това последваха претърсвания в домовете на митничарите. Установено е, че в дома на Димитър Колев са открити 82 000 лева, в този на Димитър Шопов са открити 43 000 долара. Общо откритите средства са 220 000 лева.

Акцията е започнала по сигнал на шофьори на тирове от Украйна, Румъния, Турция, България, които твърдели, че митничарите са си искали парите за почерпка или да не бъдат създавани на шофьорите административни пречки.

Една митническа смяна е събирала по около 50 000 - 80 000 лева месечно. За сега няма данни да се е отчитала по нагоре. Обикновено са давани дребни суми в различни валути, а камионите плащали по  100 - 200 долара. От прокуратурата очертаха и схемата: служителите вземат пари от преминаващите шофьори, после сумите се дават на началника на смяната, който ги съхранява. В края на месеца се отчитат "по вертикала" и се разпределят.

Всички тези герои тогава не са уволнени, а отстранени временно по Закона за държавния служител. На 20 май тази година в бр. 38 на Държавен вестник на стр. 11 бе публикувано решение № 5 на Конституционния съд от 12 май тази година по Конституционно дело № 2, в което се обявява за противоконституционен чл. 100, ал. 2 от Закона за държавния служител. Той гласеше: Чл. 100. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) Държавният служител може да бъде временно отстранен от работа от органа по назначаването, когато: ал 2 срещу него е образувано дисциплинарно дело. След премахването му няма пречка митничарите да бъдат върнати на работа, макар и срещу тях да тече дело.

По същия казус е върнат на работа и Георги Господинов от Митница – Свиленград, също обвинен за участие в организирана група, както и небезизвестният бивш шеф на Митница – Свиленград Тодор Караиванов, така наречения Тошко – Пая, който бе заловен с белязани пари.

Много шум за нищо, хиляди средства по дяволите, борим корупцията, но как, като удобните се връщат на „бял кон”, за да заметат следите, да слушкат и да папкат и свършат удобна работа за властимащите. Още повече, че аршинът не е един и същ за всички.

През 2014 година акцията тече близо 20 часа, опашките от ТИР-ове бяха километрични, сред камионите имаше и с опасни товари, но затрудненията за гражданите като, че ли бяха най-малката беда. За самата показна акция са потрошени хиляди левове. Да речем, че това е малката беда. По-големият въпрос е връщайки се на работа въпросните митничари какви следи ще заметат за миналото си? Борим корупцията, но как обвинените в корупция се връщат и започват послушно да изпълняват поставените им задачи. Още тогава се установиха, че едни пари са стигали от Лесово до Бургас. Къде обаче в София са се доставяли рушветите така и не стана ясно, т.е. операцията бе спряна на първото и стъпало, а сега става ясно, че е била безмислена.

Още тогава бе ясно, че тогавашният началник на пункт „Лесово” Димитър Колев е назначен лично от покойния вече бивш шеф на митниците Ваньо Танов, а няколко от останалите служители на „Лесово”, закопчани при акцията на ДАНС, са били повишавани. През 2010 г. Колев бил задържан заради канал за парфюми, но не последвало уволнение.

Именно по времето на Танов част от арестуваните на „Лесово” бяха  станали началници. Издържали са тестове за лоялност, които наистина за удобните служители, явно и за сегашната шефка на Митниците Розалина Димитрова. И за непредубедените е ясна схемата със събирането на такса „спокойствие”, че не остава в джобовете само на редовия митнически служител, иначе защо се говори за организирани престъпни групи, които уж разбиват, после ги връщат и никога не стигат до „главата на рибата”, откъдето тя се вмирисва.

И не само двоен е аршинът на Митниците за едни и същи дела – едни са уволнявани, други са временно отстранявани, а трети съкращавани. Тези, които са съкратени и неудобни понякога водят дела и с години. Както и да го погледнеш държавата все губи, но някои джобове растат...

Към Агенция „Митници” не се обърнахме за отговор, тъй като явно няма смисъл. Преди близо два месеца Факти.бг изпрати въпроси за резултатите от приходите и контрабандата, но отговор не бе даден със смешни обяснения. Отговорът на въпроса защо са върнати въпросните митничари със сигурност ще бъде– „виновен е Конституционния съд”. Но явно не само...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитров

    2 0 Отговор
    Без коментар!?
  • 2 666

    0 0 Отговор
    Няма такава държава/защото дефакто няма държава/
    има територия на ЕС, НАТО, БХК ,разни секти ит.н.

    Коментиран от #4

  • 3 Ст.Марашев

    0 0 Отговор
    Уауууууу,браво хубавите на контрабандата.
  • 4 питащ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    ти като оплю всички и всичко, остава да ни кажеш, какво предлагаш?

    Коментиран от #6

  • 5 айде наздраве

    0 0 Отговор
    А добър ден!
    Вие не знаете ли до сега как функционира "държавния" апарат?
    Всички тези бандити, по митници, по заведения, по наркоместа, по паркоместа са под закрилата на "закона" и си плащат такса спокойствие, когато забравят да си платят им пращат ДАНС, НСБОП и други репресивни структури.
    Хващат ги, ония обещават да плащат, вземат им парите и пак ги пускат да "работят". Това е схемата и тая схема я има от началото на "прехода".
    Как според вас мутрите карат Бентлита за по 100 000 - 200 000 евро и никой нито ги закача, нито ги пита кви са, що са.
    Ако откраднат обаче и няма шанса за връщане на парите направо ги трепят.
    Това е България.
    Полицията е само посредник, медиатор, между претсъпният свят и управлението на страната, разликата е само в длъжностната характеристика.
  • 6 айде наздраве

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "питащ":

    Ами американците вкараха армия в Колумбия и май се пооправиха нещата, но Ескобар много им бръкна в джоба, докато в България, нашите са послушковци и няма кой да ги закача, за това си правят каквото си поискат.
  • 7 айде наздраве

    0 0 Отговор
    Армията в България е добре платена, може би най добре платена от всички сфери, познайте защо?
    Един офицер в армията взима минимум 2000 лв нето, започват от 2 бона нагоре и стигат до кой знае колко, при средна заплата от 500-600 лв чисто.
    Сержанта е с 1500 лв основна заплата, а офицерите, като полковници и т.н. са над 3000 лв!!!!!!
    Добре се грижат за армията, тя ги пази, но с нашите пари, не са прости, нали.

    Коментиран от #13

  • 8 гост

    0 0 Отговор
    Това са работните пчели които пълнят касите и гушите на политиците. Ако сложат чести хора тогава няма да има кой да носи пари, същото е на всяка митница. Самите митничари са едни от най-големите трафиканти, как те да прилагат закона? Никъде го няма това както е у нас. Ако на Запад хванат някой, той бива съден и повече не се връща на в тази професия въобще, докато тук не само че се връщат ами ги и повишават.
    Няма ценности, няма морал, всеки е след парите, а не след доброто или редното. Затова ние никога няма да сме като Западняците понеже те никога няма да платят и да си мълчат, докато у нас е практика и дори да не ни искат, както например лекарите, повечето хора дават пари, защото така са свикнали и слятат, че така е редно. Докато народа само подклажда корупцията във всеки един сектор за каква промяна трябва да се говори?
  • 9 пенсионер

    0 0 Отговор
    Е що няма пари за пенси и заплати щото всичко се краде и всеки сам се спасява .Така е и в МВР от една страна ги освобождават за корупция конфликти от друга на още по апетитна длъжностН е случайно ГЕН.Атанасов коментира за полицая Схемата в момента на границата там където се трупант незаконни пачки.Т ака и тези набързо ще си възстановят разходите по адвокати и дела и ще им останат за депозити .
  • 10 миро

    0 0 Отговор
    Николай Караиванов - това лице е пуснало тир пълен с цигари през месец март 2015 г. но изгониха други вместо него за да си остане на поста. НЯМА ДЪРЖАВА ГОСПОДА И ГОСПОЖИ
  • 11 Бидона

    0 0 Отговор
    ДЪРЖАВА ИМА, НО УПРАВЛЯВАЩИ НЕ!
  • 12 интересно

    0 0 Отговор
    Щом е добре платена отивай да служиш!!! Не пиши глупости, защото е срамно.
  • 13 Не позна

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "айде наздраве":

    За съжаление заплатите са почти наполовина на посочените от теб, което и обяснява почти 3-те хиляди свободни места
  • 14 Нормален психопат от феноменална земя

    0 0 Отговор
    Няма такава държава ли ?
    БЪЛГАРИНЪТ не е истински расист, някои други ПЛЕМЕНА които са се възползвали от територията и родината му , не могат да възприемат НЯКОИ НЕЩА .
    За жалост родината на ЛЪВОВЕТЕ вероятно никога няма да бъде това, което всъщност е необходимо да бъде !
    Грозната истина не е разкрасена от ПРАВИЛНИЯТ ЧОВЕК .
  • 15 До горния коментар

    0 0 Отговор
    Осъзнатата истина - грозна или красива .
    Сега хората НЯМАТ ПРОБЛЕМИ защото ТАКА СА ИМ КАЗАЛИ, за да може НЯКОЙ САМИЧЪК ПАЛАВНИК да си остане АУТ завинаги .
    Ех колко велико умение е да се КОПИРАТ и СЪСИПВАТ нечии съдби.