Last news in Fakti

14 Юли, 2016 16:14 2 006 0

Тайният канал на турската дипломация

  • турция-
  • канал-
  • дипломация

Опитва ли се Турция тайно да затопли отношенията си със Сирия и Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция отряза всички свои дипломатически канали със Сирия през 2011 г.,след като Башар Асад отказа да въведе реформи, за да успокои нарастващото протестно движение срещу него.

От тогава Турция подкрепя сирийската опозиция, която има за цел свалянето на Асад. Анакара също така е приела 2.5 млн. бежанци на своя територия. Една малка лява националистическа партия сега твърди, че бежанската криза, военната кампания на Русия в Сирия и мощното завоевание на земя от кюрдските милиции в сирийските северни територии, не оставят на Турция друг вариант, освен да се спогоди с режима на Асад.

Всъщност лидерите на тази партия твърдят, че тече размяна на съобщения между турски и сирийски правителствени служители.

Отечествената партия е националистическо движение с антизападна и антиамериканска платформа, председателствана от Догу Перинчек, който е добре познат политик със социалистически убеждения в Турция. Заместник – председател е Исмаил Пекин, който е бивш командир на турското военно разузнаван, пише  Foreign Policy.

Перинчек и Пекин заявиха пред Foreign Policy, че през последната година са имали срещи с представители от правителствата на Русия, Китай, Иран и Сирия. Те са предавали съобщение, получени по време на тези визити, на висши фигури от турската армия и външно министерство.

Перинчек и Пекин може да изглеждат като странна двойка. Тяхното сътрудничество започва в затвора, където и двамата попадат през 2011 г. във връзка с делото „Ергенекон“. То предполага, че мрежа от хора е заговорничела за преврат срещу действащото турско правителство.

И двамата споделят твърда кемалистка политика, основаваща се на твърдо поддържане на секуларизъм и турски национализъм. Говорим за „антиимпериалистическа перспектива“, която ги кара да се притесняват от американско и западно влияние над турската политика.

През 2016 г, Върховният съд отмени присъдите по делото „Ергенекон“. Беше обявено, че подобна терористична организация не съществува, а доказателствата по делото са събрани незаконно, пише Кенар.

Перинчек и Пекин за първи път се срещат с Асад през февруари 2015 г. Перинчек признава, че по време на тази среща двете страни са се споразумели, че „Турция и Сирия имат нужда да се борят заедно срещу терористичните групи“.

Пекин и други висши турски офицери в последствие посещават Дамаск три пъти. Това е станало през януари, април и май. Делегацията се е запознала с някои от най-влиятелните шефове по сигурността, дипломати и политици в сирийското правителство. Основната тема на разговорите, според Пекин, е била „как да се подготви почвата за подновяване на дипломатическите отношения и политическото сътрудничество между Турция и Сирия“.

В срещите са участвали ръководителят на сирийския директорат за национална сигурност Мохамед Зайтун, главата на националното бюро за сигурност Али Малмук, външният министър Валид Муалем, заместник – външния министър Файсал Мекдад и заместник – секретарят на сирийската партия Баат Албдула ал Ахмар.

„Мелмук често искаше разрешение да иде до другата стая, за да води разговори с Асад директно по телефона“, заявява Пекин.

Той е водил разговори с Министерството на външните работи и военните служители след всяко посещение и е започнал да усеща промяна в отношенията на турските власти през последните 18 месеца, пише Foreign Policy.

„През януари 2015 г. Турция не беше готова да промени своята международна политика. При последното си посещение обаче установих, че там са по-отворени и гъвкави относно този проблем“, заявява Пекин.

Високопоставен служител на турското външно министерство потвърди, че се е срещал с Пекин, но отрече да са водени преговори с режима на Асад.

Пекин и Перинчек обаче вярват, че нарастващата сила на кюрдската Партия на Демократичния съюз, която наложи контрол върху голям автономен сирийски район по протежението на границата с Турция, би накарало турските власти да започнат дискусия.

Кюрдското формирование е в близки отношения с Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води бунтове и размирици в Турция.

Лидерите на Отечествената партия твърдят, че Анкара и режимът на Асад са свързани от този общ враг.

„Башар Асад ни каза, че ПДС е предателска организация и сепаратистка група. Той заяви, че няма да толерира такива организации на своя територия и изрази мнение, че те са пионки на САЩ. Чух това със собствените си уши“, заяви Перинчек.

Пекин и Перинчек заявяват, че ПДС получава сериозна подкрепа от страна на САЩ и единственият начин да се противодейства на това е да се изградят връзки с други страни от региона.

„Турция се бори с ПКК у дома, но това не е достатъчно. Турция трябва да ограничи външната подкрепа за ПДС и да се бори с тях, за да се защити от ПКК. За да ограничи подкрепата за тези групировки, Анкара трябва да си сътрудничи със Сирия, Ирак, Иран и Русия“, заявяват те.

Някои турски служители може и да симпатизират на тези разсъждения.

Въпреки това висши турски представители отхвърлиха твърденията, че Турция променя своята позиция срещу режима на Асад. Според представител на турското външно министерство, идеята за сътрудничество с режима на Асад е „нелепа“.

Перинчек и Пекин твърдят, че са изиграли роля за сближаването на Турция с Русия.

„Група от бизнесмени, близки до Ердоган, се обърна към нас, за да подобрим връзките с Русия“, заяви Пекин. Той е посетил Русия през декември, дни след свалянето на Су-24.

Пекин прави контакт с Алескандре Дугин – ултранационалистичен философ, близък до Кремъл. Той обяснява, че руснаците очакват жест, представляващ извинение.

Перинчек твърди, че Алпарслан Челик, турският гражданин, за който се смята, че е убил руския пилот, е бил арестуван мигновено след тази среща.

Президентски източници твърдят, че нямат информация за подобна среща.

Перинчек и Пекин твърдят, че не получават инструкции от никъде. Те определят себе си като „медиатори“, които изливат основите на дадени отношения.

„Има много хора в правителството, включително Реджеп Ердоган, които виждат, че враждата с Русия и Сирия не е устойчиво явление. Реално за това беше формиран новия кабинет“, заявява Перинчек.

След дълго неразбирателство с президента Ердоган, премиерът Ахмет Давутоглу подаде оставка на 4-ти май. Той бе заменен от Бинали Йълдъръм, който веднага сигнализира, че няма да продължи политиката на своя предшественик. Йълъдъръм заяви, че няма нужда от войни със съседни на Турция страни и се обяви за развитие на взаимоотношенията.

Знае се, че турската армия не е доволна от политиката на страната спрямо Асад. Сега тя започва да възвръща своето влияние върху политическите механизми в страната, след като за известен период от време беше загубила влиянието под управлението на Партията на справедливостта и развитието.

„От самото начало армията искаше да запазим приятелството и добрите взаимоотношения със Сирия, Ирак, Иран и Русия“, заявява Перинчек.

Президентски и правителствени източници отричат смяна на курса на Турция спрямо Русия и твърдят, че свалянето на президента Башар Асад продължава да е цел номер едно за турската дипломация.

Някои наблюдатели обаче забелязват измяна в тази позиция. Според Абдулкар Селви, журналист от вестник „Хюриет“, Турция в момента се намира в преход от „ерата на идеализма“, символизирана от Давутоглу, към „ерата на реализма“ Според него Анкара ще продължи да критикува режима в Сирия, но ще изразходва по-малко усилия, за да свали Асад. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА