Last news in Fakti

19 Юли, 2016 18:00 4 894 11

Трифонов не е за подценяване

  • слави трифонов-
  • подценяване-
  • политическа енергия-
  • избирателят-
  • алтернатива

Има политическа енергия около Трифонов, избирателят търси алтернатива

Трифонов не е за подценяване - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не мога да коментирам данни на колеги, но това, което сме виждали в нашите изследвания и сме докладвали е, че има събиране на политическа енергия около Слави Трифонов.

Това заяви в коментар пред Факти.бг Първан Симеонов политолог и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов. Той не пожела да влиза в конкретика по повод изнесеното социологическо проучване на TNS opinion, които изнесоха вчера изненадващи резултати. Според популярната социологическа агенция за маркетингово изследване на общественото мнение, ако изборите за президент бяха в началото на юли, то Трифонов ще събере 36%, вотът пък за партия начело, на която е Слави Трифонов /41%/. 58% от запитаните твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от Шоуто на Слави.

Конкретните числа от това изследване не бих искал да коментирам, част от нивата, които прочетох ми изглеждат прекомерни. Но пак казвам Слави Трифонов като политически фактор не е за подценяване, показват го и наши данни, които може да видите и в наши публикации”, каза Симеонов.

Той поясни, че в последните месеци се събират около 3% за Трифонов, което за открит въпрос като „За кого бихте гласували” не е малко. Още повече при ситуация, която Слави Трифонов не е обявил партия, това не е малко. 3 на сто от всички дава реална възможност за влизане в един парламент дори.

„Бързам обаче да отбележа, че това са дялове на хора, които са преимуществено млади, гласуват за първи път или пък хора, които и преди са гласували за такива популистки алтернативи, казвам популистки по-скоро като термин от политологията, не като някаква оценка, искам да съм максимално коректен, тоест на този етап повече от това, че около Слави Трифонов има някакъв политически капитал, има политическо търсене за такава алтернатива, повече от това не е редно да се казва. На този етап не бих се впускал в числа”, заяви Първан Симеонов.

Слави Трифонов има акумулиран политически капитал предвид на това, че се търси генерална алтернатива. Имал съм възможност да коментирам и в поредица лични текстове, тези мои заключения са на база на редица наши анализи и сондажи. 

Симеонов направи и важно друго уточнение, че едно са изборите за партия, друго са за президент. При президентските избори се търси ново лице, личност, вотът по-скоро е мажоритарен и Трифонов би могъл да разбърка картите.

Дали българина ще гласува на този референдум с тези въпроси, Симеонов заяви: „Правили сме много пъти изследвания, много пъти сме го казвали. Към такъв тип въпроси винаги има голяма автоматична подкрепа и сме публикували много пъти такива данни и по отношение на референдума на президента Росен Плевнелиев дори.

Това разбира се не означава толкова, че хората подкрепят една или друга конкретна мярка. Това значи, че хората изпитват по-скоро раздразнение към целия политически елит. И всъщност отговаряйки на тези въпроси те показват желание за промяна. Иначе декларативната готовност за гласуване винаги е голяма, защото темата с референдумите е популярна в българското общество и освен това отговорът „ще участвам“ в такъв референдум е по-скоро престижен. Затова и ние много пъти сме публикували такива данни, може да видите на страницата ни и да се върнете назад във времето. Коректно сме публикували данните с всички тези уговорки”, коментира още Първан Симеонов.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангел Небесен

    1 0 Отговор
    Някои май ги тресе голяма треска. Както казваше баба ми - шубето е голям страх
  • 2 Бай хой

    0 2 Отговор
    То само това и липсваше наркомани да управляват държавата и да пишат законите. Първо да обяви бил ли е зависим от наркотици, участвал ли е в наркоразпространението.

    Няма такива работи като кой таковал такова, айшето вече не е такава.

    А и каква политическа линия би държал след като сме свидетели че е работил за различни политически течения срещу заплащане. Включително и по последното искане за референдум. Там той иска да прокара закони като в страните с най висока престъпност и да позволи на милиони турци от турция да гласуват в България по интернет.
  • 3 Morgoth

    0 1 Отговор
    Слави е силен политически фактор докато води шоу по най-голямата телевизия в България, всеки ден в най-гледаното време.
    Въпреки декларираната подкрепа за президентско място надали има шанс. Не че няма да има гласували, но някак не виждам изцяло татуиран чалгаджия от тип мутра на президенския стол. Предполагам, че и много други от тези които ще гласуваме на референдума не го виждат като президент.
    Ако направи партия ще влезе в парламента - тук спор няма. Какво обаче ще успее да направи при тоталната липса на опит, с какви хора ще се обгради когато всеки подлизурко се опита да го ползва като ракета носител и колко време ще издържи народната любов към него след като бъде натоварен с очакването за следващия месия - според мен е ясно - един мандат и то в опозиция. След това ще се превърне в поредния журналист влязал и скоропостижно излязал от политиката.
    Най-доброто което Слави може да направи е да си води шоуто - там му е силата, от там има и влиянието.
  • 4 Ник

    0 1 Отговор
    Трифонов трябва да влезе в политиката с една единствена цел.
    - Да омаломощи статуквото.
    Ще направи всичко онези, които са в Парламента по- слаби, а това е много- много важно!
  • 5 No чалга

    1 0 Отговор
    Гади ми се.
  • 6 onq s konq

    1 0 Отговор
    Трифонов е същата стока като Бареков-някой да чува вече нещо за него?

    Коментиран от #11

  • 7 Трафиканов

    0 0 Отговор
    Аз често похапвам бюреци и все за Бюреков се сещам.За Трифонов се сещам на 14.02 -какъвто е дълъг е само за подрязване
  • 8 Дядо Стоян

    0 0 Отговор
    Славито не съм го гледал откакто свиреше втора цигулка с покойния Тодор Колев. Та г-н "втора цигулка" е най - обикновен системен играч. Шоуо референдум се случва с благословията на "големите шефове". Ако референдума беше спонтанно иницииран, щяха да му спретнат я някой унищожителен компромат, я да му свалят шоуто, че и още по-лоши нещица. Нищо такова не се случва. Ако някой очаква промяна - няма да стане с неговия екип. Виж, Славито може да докопа някой балг държавен пост, към което вероятно се стреми.
    Виж, ако балет "Мегаданс" вземе че затанцува само по ц.ци - това може да ме накара ( и не само мен ) да гласувам на неговия референдум. Пак няма да му вярвам, ама поне ще е зарадвал на дяда очичките!
  • 9 БайХуй

    0 0 Отговор
    Бе едва ли е толкова тъп да изостави безотговорното плямпотене за дебели пачки за да се дърля за оглозган кокал дето е по устата на дебели и зъбати червенопарлтийни псета!
  • 10 йхгдсфа

    0 0 Отговор
    след мутра най-нормалното нещо е да ни управлява чалгар.
  • 11 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Конь, пропускаш при бареков да добавиш и тиквун, и каракачанов, и симеон борисов, и местан, и още знайни и незнайни роби на парсата.