58% ще гласуват на референдума

Публикувана: 18 Юли, 2016 13:46
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 16856

Изненадващи резултати от социологическо изследване на TNS opinion съвместно с TNS BBSS сочат, че ако изборите за президент бяха в началото на юли, то 36% биха гласували за Слави Трифонов, като зад него се подреждат Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и др. спрягани евентуални кандидатури. Още по-голяма част от респондентите казват, че те биха гласували за партия начело, на която е Слави Трифонов /41%/. 58% от запитаните твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от Шоуто на Слави.

Изследването е на TNS opinion съвместно с TNS BBSS национално представително с 1 000 респонденти на възраст 18+ в България, за да проучи информираността за референдума, иницииран от Слави Трифонов; Потенциалните нагласи за гласуване на шестте въпроса зададени в референдума; Вероятността за гласуване за потенциални кандидати включително Слави Трифонов в президентските избори и Вероятността на гласуване за потенциални партии включително партия оглавявана от Слави Трифонов в националните избори. Изследването е направено по телефон. Работата на терен е била проведена между 30-ти юни и 5-ти юли 2016 г.

Обект на изследването е: до каква степен хората в България знаят за Референдума иницииран от Слави Трифонов и до каква степен са склонни да гласуват за него.

Голяма част от хората знаят за референдума, иницииран от Слави /86%/ - във връзка с това респондентите с по-високо образование са по-добре осведомени за разлика от тези с по-ниска степен на образование.  Познаването на референдума е свързано с образование – 90% между тези с най-високо ниво на образование сравнен със само 66% с тези с най-ниско ниво на образованието.

Повече от половината от запитаните /58%/ твърдо ще гласуват на този референдум /което е по-висок процент от този на националните избори в България и може би е завишен на този етап/. Образованието отново има позитивно влияние в тази връзка. За склонни да гласуват се приемат респонденти поставили се в скалата от 7 до 10. По-голяма част от половината респонденти казват, че ще гласуват Да на всеки от 6-те въпроса, които ще бъдат зададени: от 94% / „120” народни представители/ до 67% /задължително гласуване/.

Вота на референдума

Тествани са 6-те въпроса от референдума: за всеки един от тях повече от половината от респондентите /от тези заявили желание да гласуват/ биха гласували с „Да” – от 94% до 67%.

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? – Да 94%.

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? – Да 77%.

За намаляване на субсидията на политическите партии партии на 1 лев – Да 76%.

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции и началниците на районните управления на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Да 72%.

Подкрепяте ли да може да се гласува с дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите? – Да 70%.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? - Да 67%.

Подкрепа / склонност да гласуват за потенциални кандидати за президент на България

36% от респондентите казват, че на изборите за президент биха гласували за Слави Трифонов, този потенциал е малко по-висок от този на Кристалина Георгиева /32%/ или Йорданка Фандъкова /30%/.

Слави Трифонов е с най-висок резултат от всички тествани. Това до голяма степен се дължи на високия процент, който той отбелязва сред най-младите хора /64% в групата 18-24 и 45% в групата 25-39 сравнено с 26% сред хората на възраст 55+/.

Подкрепа/ склонност да гласуват за политически партии

Още по-голяма част от респондентите казват, че те биха гласували за партия начело, на която е Слави Трифонов /41%/. Същия модел и аналогични изводи могат да бъдат направени като в предходния въпрос –по-младите респонденти са по-склонни да подкрепят такава партия.

Останалите партии имат по-ниска подкрепа по-малко от 10%, с изключение на ГЕРБ /25%/ и БСП /12%/.

Франция

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.