18 Юли, 2016 13:46 17 714 16

58% ще гласуват на референдума

  • слави трифонов-
  • подкрепа-
  • политик
58% ще гласуват на референдума - 1

Изненадващи резултати от социологическо изследване на TNS opinion съвместно с TNS BBSS сочат, че ако изборите за президент бяха в началото на юли, то 36% биха гласували за Слави Трифонов, като зад него се подреждат Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и др. спрягани евентуални кандидатури. Още по-голяма част от респондентите казват, че те биха гласували за партия начело, на която е Слави Трифонов /41%/. 58% от запитаните твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от Шоуто на Слави.

Изследването е на TNS opinion съвместно с TNS BBSS национално представително с 1 000 респонденти на възраст 18+ в България, за да проучи информираността за референдума, иницииран от Слави Трифонов; Потенциалните нагласи за гласуване на шестте въпроса зададени в референдума; Вероятността за гласуване за потенциални кандидати включително Слави Трифонов в президентските избори и Вероятността на гласуване за потенциални партии включително партия оглавявана от Слави Трифонов в националните избори. Изследването е направено по телефон. Работата на терен е била проведена между 30-ти юни и 5-ти юли 2016 г.

Обект на изследването е: до каква степен хората в България знаят за Референдума иницииран от Слави Трифонов и до каква степен са склонни да гласуват за него.

Голяма част от хората знаят за референдума, иницииран от Слави /86%/ - във връзка с това респондентите с по-високо образование са по-добре осведомени за разлика от тези с по-ниска степен на образование.  Познаването на референдума е свързано с образование – 90% между тези с най-високо ниво на образование сравнен със само 66% с тези с най-ниско ниво на образованието.

Повече от половината от запитаните /58%/ твърдо ще гласуват на този референдум /което е по-висок процент от този на националните избори в България и може би е завишен на този етап/. Образованието отново има позитивно влияние в тази връзка. За склонни да гласуват се приемат респонденти поставили се в скалата от 7 до 10. По-голяма част от половината респонденти казват, че ще гласуват Да на всеки от 6-те въпроса, които ще бъдат зададени: от 94% / „120” народни представители/ до 67% /задължително гласуване/.

58% ще гласуват на референдума

Вота на референдума

Тествани са 6-те въпроса от референдума: за всеки един от тях повече от половината от респондентите /от тези заявили желание да гласуват/ биха гласували с „Да” – от 94% до 67%.

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? – Да 94%.

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? – Да 77%.

За намаляване на субсидията на политическите партии партии на 1 лев – Да 76%.

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции и началниците на районните управления на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Да 72%.

Подкрепяте ли да може да се гласува с дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите? – Да 70%.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? - Да 67%.

58% ще гласуват на референдума

58% ще гласуват на референдума

58% ще гласуват на референдума

Подкрепа / склонност да гласуват за потенциални кандидати за президент на България

36% от респондентите казват, че на изборите за президент биха гласували за Слави Трифонов, този потенциал е малко по-висок от този на Кристалина Георгиева /32%/ или Йорданка Фандъкова /30%/.

Слави Трифонов е с най-висок резултат от всички тествани. Това до голяма степен се дължи на високия процент, който той отбелязва сред най-младите хора /64% в групата 18-24 и 45% в групата 25-39 сравнено с 26% сред хората на възраст 55+/.

58% ще гласуват на референдума

58% ще гласуват на референдума

58% ще гласуват на референдума

Подкрепа/ склонност да гласуват за политически партии

Още по-голяма част от респондентите казват, че те биха гласували за партия начело, на която е Слави Трифонов /41%/. Същия модел и аналогични изводи могат да бъдат направени като в предходния въпрос –по-младите респонденти са по-склонни да подкрепят такава партия.

Останалите партии имат по-ниска подкрепа по-малко от 10%, с изключение на ГЕРБ /25%/ и БСП /12%/.

58% ще гласуват на референдума


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    0 0 Отговор
    Какво следва от написаното или трябва да четем между редовете?
  • 2 хаахах

    0 0 Отговор
    еми, тва е Боко.
    Довиждане
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Страхотна статия! Благодаря ! :)
  • 4 onq s konq

    0 1 Отговор
    След като Слави е сигурен президент според проучването ,как до сега никой не се е сетил да го пита дали ще се кандидатира?Между другото тая фирма за социологични изследвания от Слави ли се финансира?Питам,защото не съм чувал за нея до сега.
  • 5 цирка идва

    0 0 Отговор
    Абсолютна стъкмистика, даже не са си направили труда да преведат текста в исмисления софтуер.
    С манипулации милиционерите се излагат. Не вярвам да има толкова зажблудени хора да гласуват за някакъв "шоумен", а и снимката кърти, черните очила, голата глава, типичния лайфстайл на мафиот от началото на 90-те.
    Цирка е пълен.
    Славчо да вземе най много 2% ако се кандидатира, т.е. ако го кандидатира шефа му.

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "цирка идва":

    Като ти гледам граматиката, май и най-простия милиционер е по-умен от теб!!!
    Трол, хората искат промяна - набий си го в номенклатурна тиква.
  • 7 asega

    0 0 Отговор
    Ние стоим зад това изследване. Вярно е, че сме го направили. Но не можем да цитираме името на клиента. Такава е политиката ни”, каза пред екипа ни Никола Бикуи, старши директор на социалогическата агенция със седалище в Брюксел.
  • 8 1234

    0 0 Отговор
    Както ида гласуваме ,за когото и да гласуваме не е важно.Важно е накрая кои броят бюлетините,като ни излъжат можеш ли да провериш какво е гласувано.Вие да не мислите,че всички гласуват за ГЕРБ.Няма такова нещо като зелен кон,всичко е нагласена работа.До сега никога не е имало не фалшифицирани избори.То не бяха кебапчета,брашна,пари ,обещания за това и онова винаги е имало фалш,и никога не е имало виновни.Така,че никога няма да има ЧЕСТНИ ИЗБОРИ .Дори никой да не гласува пак ГЕРБ ще е спечелил.
  • 9 про

    0 0 Отговор
    Забравили сте да включите в групата на кандидат президентите една дама с доста наднормено тегло...която всички шофьори псуват.Тя изглежда ще е голямата изненада ..Ще ви я натресат в последния момент та да няма време и да реагирате...
  • 10 и кво ся

    0 0 Отговор
    и кво праим ся? Ще се разсърдим на чужденците, че не знаят кой е Боко?
    Не е честно да има такива неща за ГЕРБ.
  • 11 избирател

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "цирка идва":

    Щом гласуват за пожарникари,физкултурници и всякакви лелки може и за шоумени да гласуват.Ще видим.
  • 12 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    САМО ГЛУПАЦИ ОСТАНАХА В ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ
    НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ
    ПОТИСКАЩО Е ВЕЧЕ
  • 13 Мучо

    0 0 Отговор
    Хм, интересно - май се задава нов политически проект... Ха да видим де ще му излезе края ! Сега пред Слави има огромна дилема (или май че доскоро е имало такава) - дали да влезе в политиката или не? Според мен ще изчака резултатите от референдума и после ще обяви каквото има да обявява. Дотогава ще се прави на ни лук ял ни лук мирисал.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пътуващ

    0 0 Отговор
    Не разбирам каква работа има в изследването "Данчето" .Мрънкащата послушница на "Тиквун" и крадливата му шайка от пребоядисани доносници комунисти.А другите от списъка са там само за "цвят"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове