Last news in Fakti

22 Юли, 2016 17:58 3 358 6

Преживяваме сблъсъка на цивилизациите

  • сблъсък-
  • цивилизации-
  • ислям-
  • терор-
  • ница

Хънтингтън предупреди преди 20 години, че паузата в световната история няма да е вечна

Преживяваме сблъсъка на цивилизациите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Буквално за една нощ от място за копнеж, Ница се превърна в шифър на тероризма. След това Турция бе разтърсена. "Европа е заобиколена от дъга на кризи - от Балтийско море до Персийския залив, и сега сякаш всичко, което през десетилетията бе постигнато за стабилността, сигурността, доверието и учтивостта, е изложено на риск", пише проф. Михаел Щюрмер за в. "Ди Велт".

"Бяхме ли предупредени? Да, ние бяхме предупредени“, отговаря Михаел Щюрмер и дава за пример книгата „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред" (The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order), от Самюел Хънтингтън, която излезе преди 20 години. „Тогава авторитетният професор от Харвард описа света и смути общото облекчение след Студената война. Предупреждението остана нечуто. Ако някой днес разлисти 500-те страници, ще открие много от пожарите на съвремието, особено горящите граници на исляма, с което Хънтингтън тогава възмути добронамерените. Той видя след края на Студената война в културата и религията, в историята и географията, движещите сили на новите конфликти, които в биполярността на Студената война бяха само замразени, но не и премахнати“, коментира проф. Щюрмер.

Хънтингтън и неговите последователи разбраха, че най-новото може да бъде и най-старото, че политическият ислям може да разруши арабските нации, че Русия няма да се примири със загубата на Украйна, Грузия и Балтийските страни, че Балканите ще станат кърваво блато и че оттатък Тихия океан, ако Китай си поиска наследството, ще се създадат кризи и конфликти, които няма да маркират ново равновесие.

Книгата на Хънтингтън първо бе предупреждение към правителството на Бил Клинтън, обвързано със съвета да се намери ново културно равновесие в един многозначен свят. Той предупреди за американската изключителност (exceptionalism).

„Две десетилетия по-късно, имайки предвид изгубените битки и нарастващите конфликти на културите, предупрежденията на американския професор се четат с очите на опита, но и с безпокойството, че потенциалът на културните конфликти все още не е изчерпан. Книгата на Хънтингтън бе предупреждение, че паузата в световната история, която направи възможно немското обединение, няма да трае вечно“, пише проф. Михаел Щюрмер за в. "Ди Велт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 567

    2 3 Отговор
    Хората явно са късопаметни.
    Бързо забравиха кой предизвика целия тоя хаос в арабския свят при това целенасочено.Всичко това е следствие от тези действия.
    Сега вече е модерно да се казва,,той Путин е виновен,, но това не е истината.
    Войната я търсят други хора от един друг континент.
    Не бъдете глупави и прочетете в интернет какво се е случвало последните 10-12 години.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "567":

    Напълно си прав и не знам защо след като гори огън близо до нас ние защо спим и се правим, че всичко е наред

    Коментиран от #4

  • 3 Нафарфорий

    1 0 Отговор
    Да речем да ви плащаха като на Воленчо да говорите такива глупости, ма на вас хем не ви плащат, хем говорите глупости!
  • 4 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Много добре знаеш че предвидливо сме си избрали пожарникар начело на държавата и пак се страхуваш от огън?!

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Объркал си сайта, ето го твоя: www.komicite.com
  • 6 ддд

    0 0 Отговор
    винаги има някои да каже
    АЗ ВИ КАЗАХ ЧЕ ТАКА ЩЕ СТАНЕ