Last news in Fakti

22 Юли, 2016 17:34 1 840 0

Главните потърпевши от терористичните актове в Европа

  • европа-
  • терор-
  • авиокомпании
Главните потърпевши от терористичните актове в Европа - 1
Снимка: М. Богданова ©

Терористичните актове на Стария континент вече не са рядкост. За последните две години в Европейския Съюз се случиха не малко трагични събития, а мащабите на някои от тях са внушителни. Всичко това оказва влияние на обикновените хора, които все повече се стараят да не пътуват. Според анализатори, европейците ще пътуват все по-рядко със самолет, а последните събития в Турция дори ще откажат някои хора от пътувания.

Ясно е, че този, който най-много ще пострада от създалата се ситуация са авиокомпаниите, като най-песимистичните опасения вече започнаха да се случват. Най-големият германски авиопревозвач – Lufthansa, съобщи за рязък спад в резервациите, регистриран непосредствено след атентата в Ница и опитът за военен преврат в Турция. В четвъртък голяма част от акциите на германския национален превозвач бяха разпродадени. Спадът при търговията с акции достигна 8%, а към момента на затваряне на борсата – 5%.

В действителност проблемът не е от вчера, а просто тогава е наблюдавана активност сред притежателите на акции. От началото на 2016 г. капитализацията на Lufthansa се е съкратила близо с 30%, или 2 млрд. EUR.

Друг силно пострадал от спекулативните атаки е британският нискотарифен авиопревозвач EasyJet. По отношение на акциите там картината е идентична с тази при германския национален превозвач. С 8% са спаднали приходите на един пътник през първото тримесечие на тази година. Между впрочем EasyJet е „поевтинял” с над 40% от началото на годината.

Акциите и на други авиокомпании търпят значително поевтиняване. Сред тях са Air France KLM, RyanAir, IAG, които за ден загубиха над 4.5% от цената си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА