Last news in Fakti

6 Септември, 2016 07:44 3 052 4

Бразилия: Превратът се състоя

  • дилма русеф-
  • бразилия-
  • преврат
Бразилия: Превратът се състоя - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сбъдна се мечтата от 2002 г. на бразилската десница. Те не успяха със старите методи за преврат, въпреки че опити не липсваха. Това се казва в коментар на Емир Садер за бразилското издание „Политико“.

Бразилската десница опита неуспешен импийчмънт срещу Лула. След това те загубиха изборите през 2006, 2010 и 2014 години.

Те не се отчаяха и използваха вратичката на импийчмънта благодарение на политическото предателство на вицепрезидента Темер, който измени на своята предизборна компания.

С помощта на парламентарно мнозинство, най-вече събрано от председателя на парламента Едуардо Куня, който беше осъден за вземане на подкупи от петролна компания.

Последният единодушно е признат за най-големия корумпционер сред корумпираните бразилски политици. Десните политици (богати бизнесмени и реакционни проповедници, между които няма и една жена) свалиха президента, която е избрана 54 млн. бразилци - без никаква формална причина за импийчмънт.

Това е нов вид антидемократичен политически преврат, който ефективно се използва от десните сили в Латинска Америка.

Все още не е ясно дали Бразилия се плъзга към диктатура. Демокрацията в Бразилия не разполага със силни традиции. През последните деветдесет години само трима цивилни президенти, избрани чрез преки избори, са изкарали до край мандата си. В продължение на почти тридесет години страната е била без президенти, избрани в демократични избори.

И точно когато демокрацията се захвана с преодоляването на социалните противоречия в обществото, десни сили са показали, че това е недопустимо за тях.

Резултатът е импийчмънтът. „Мек“, „институционален“ или „парламентарен“ - това е преврат. Първо, защото за прекратяването на правомощията Дилма не е имало никакви основателни причини. И, второ, защото вицепрезидент Темер се отказа от своята предизборна платформа и зави на дясно.

Това е истински изземване на властта от група корумпирани политици, които са най-омразни и компрометирани в съвременната история на Бразилия. Те се върнаха на власт не чрез избори, а чрез преврат.

Какво очаква Бразилия?

Първо страната е изправена пред мащабна социална криза. Икономиката, която е в рецесия, е изправена пред нови сътресения от очакваните бюджетни сътресения. Заплахата от стагфлация става реалност.

Поражението на Работническата партия бележи края на един политически цикъл, който започна с първата победа на Лула през 2002. Но, дори и с оглед на факта, че връщането на на власт ще засили десните сили в Бразилия, все пак те имат много малко възможности да задържат властта.

В тази връзка, ние трябва да очакваме сериозни репресии срещу участниците в народните протести. Ето защо, движението на хората трябва отново да развие своята стратегия и платформа, намиране на начини за обща мобилизация на масите, за да могат превратаджиите да са поредния преходен период в историята на страната.

 

Със съкращения


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 1 Отговор
    Всъщност това работническо управление на Дилма и кмпания беше катастрофално

    Коментиран от #3

  • 2 Де юре

    0 0 Отговор
    Евала на американците, за това ги признавам! Добри са!
  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Ти видя ли "катастрофата"? И преди "катастрофата" в какво положение бяха?! Какво пише по тия въпроси в yahoo.com?
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Извода е, че е трябвало всички тия десни корумпирани политици, които са направили преврата, отдавна да са влезнали в затвора! Явно и в бразилия си нямат работещи съдебна и изпълнителна власт.

    И нас ни чака същото нещо ако някога някой успее да махне тая политическа мафия от властта - преврат по всички възможни начини и пак мафията на власт!