Last news in Fakti

20 Септември, 2016 14:05 3 313 4

Как тровим Африка с „мръсен дизел“?

  • тир-
  • дизел-
  • бензин-
  • африка-
  • горива
Как тровим Африка с „мръсен дизел“? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Швейцарските търговски фирми използват хлабавите регулаторни стандарти, за да продават токсично гориво в Африка. Голяма част от този некачествен дизел се съхранява в Амстердам и Ротердам. Това разкрива доклад на швейцарската неправителствена организация Public Eye.

Според нейното разследване регистрираната в Ротердам петролна фирма Vitol и холандско – швейцарската компания Trafigura, имат голяма рафинерия и петролна база в Антверпен, където суровия петрол се смесва с други вещества, за да се запази ниската цена. Докладът на Public Eye от 160 страници също показва, че тези търговски дружества

не само доставят „мръсен дизел“ и „мръсен бензин“ в чужбина,

но и зарежда с тези горива част от своите бензиностанции. Public Eye разкрива, че този смъртоносен коктейл е известен в петролния бранш като „африканско качество“.

Това петролно изобилие се ражда след смесване на коктейл от продукти на рафинерии и други компоненти. Тези токсични горива са засечени предимно в зоната АРА (Амстердам-Ротердам-Антверпен).

Там швейцарските търговски фирми имат свои собствени рафинерии и складове, се посочва в доклада. Много западноафриканските държави, които изнасят предимно суров петрол за Европа получават в замяна токсични и нискокачествени горива.

Част от тази практика се дължи на високата корупция в африканските страни и

липсата на последователна политика за опазване на околната среда.

Във взетите от дизела проби съдържат до 378 пъти повече сяра, отколкото е разрешено в Европа. Други токсични вещества, като бензол и полициклични ароматни въглеводороди, също са измерени в опасни концентрации във взетите проби. Те също са забранени в Европа.

Неприемливо е, че ние продължаваме да предоставяме на развиващите се страни неотговарящите на стандартите горива и превозни средства, които водят до значителни въздействия върху здравето чрез повишаване на замърсяването на въздуха, каза Ерик Солхайм, изпълнителен директор на програма на ООН за опазване на околната среда.

В нашата глобализирана икономика са налице основателни причини

да се прилагат навсякъде стандартите за чисто гориво.

Дъмпингът със стари технологии и "мръсни вещества и горива" трябва да спре сега, смята Ерик Солхайм.

Според него компаниите, които унищожават природата, трябва да бъдат държани отговорни. Пълната стойност на отрицателното въздействие върху екосистемите трябва да бъде заплатено от тези, които извличат полза от унищожаването й, смята експертът.

Само чрез глобално партньорство може да промени из основи начина, по който правителствата остойностяват екосистемите , смятат от Public Eye.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Е то това е смисъла на глобализацията - в западна Африка да си имат петрол, но вместо да си имат и рафинерии и да изнасят бензин, те изнасят евтината суровина, някой друг печели от преработката им и даже им продава ня тях некачествено гориво! Честита ви глобализация, честита ви корпоративна власт!
  • 2 Ядесереитн

    0 0 Отговор
    На кой му пука за Африка ? Там ще изпукат от войни и СПИН и без смрадливия дизел.
  • 3 ЧерноЗлато

    0 0 Отговор
    Какво ми пука за Континента Африка (Негър). Тези маймуни недоразвити сега не ни ли тровят с тяхното настъпление в Европа?

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЧерноЗлато":

    А ти и онзи, дето само ядесереитн не се ли сещате, че са на това дередже, щото и там разни дънди-прешъси им източват златото и димантите за без пари, щото тия швейцарски фирми им източват нефта и после им продавата бензин и нафта пълни с боклуци и въобще който мине от там гледа да завлачи. Как хората да са добре, като управляващите им са крадливи и подкупни, продават се като нашите и после държавата им бедна и не ги образова. Да, може да са мързеливички, ама ако имаха сновен живот нямаше да налазват Европа.