Last news in Fakti

28 Септември, 2016 07:09 2 675 1

Шимон Перес: Има нещо много по-страшно от смъртта и това е скуката

  • шимон перес-
  • смъртта-
  • скуката
Шимон Перес: Има нещо много по-страшно от смъртта и това е скуката - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шимон Перес безспорно е един от най-авторитетните политици от световната сцена и то не толкова заради факта, че е Нобелов лауреат за мир или защото политическото му дълголетие трудно може да намери аналога си. Рядкост са политиците, които с такава простота могат да кажат: Истинските международни отношения са тези между народите, а не между правителствата”. Политик като него се опитваше да каже на хората: „Вижте, ние можем да живеем, като мислим за бъдещето, не само за миналото... Само историята на бъдещето е важна!“

Перес е част от политическата история не само на държавата Израел, но и част от световната политическа история. Той изразяваше радостта си от факта, че България е станала член на ЕС. „И ние трябва да направим така, че Близкият Изток да потегли по пътя на Европа”, казваше Перес. През далечната 2002 г. в едно от интервютата си той каза: „Аз приемам България като личност, като характер. И вероятно този характер е формиран от историята и от хората. Българите притежават качества като себеотрицание. Имат готовност да прощават и да помагат, без да се страхуват от проблемите и без да търсят признание. Много ценни хора сте. Има някакъв топъл вятър, който духа около българската душевност...”. Перес е един от политиците които конкретно благодариха на България: „На първо място ние сме много благодарни на българския народ, че спаси голяма част от българските евреи от нацисткото унищожение. Никога няма да забравим това“.

„Има нещо много по-страшно от смъртта и това е скуката”, казваше Перес и обясняваше същината на добрата политика така: „Веднъж видях двама мъже, които вървяха с една жена. Аз казах на тези около мен: Вижте каква хубава жена. Те ме попитаха: Откъде знаеш? Не си й виждал лицето. Аз им казах, че видях лицата на хората, които бяха срещу нея... Това е добрата политика“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Господин Перес се е пошегувал. Смятам, че да живееш в България, тоест да се опитваш да съществуваш е много по- страшно от скуката.)