4 Октомври, 2016 12:02 3 203 16

Путин търси наследник

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • наследник-
  • дмитрий медведев

Бъдещият ръководител по думите на Путин трябва да е достатъчно млад, пише норвежкият вестник „Афтенпостен“

Путин търси наследник - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бъдещият ръководител по думите на Путин трябва да е достатъчно млад, пише норвежкият вестник „Афтенпостен“.

След като направи чистка в редиците на Кремъл, руският президент начерта новите кронпринцове. Това предизвика нова поразителна дискусия за Русия след Путин, независимо от това дали той ще се кандидатира на следващите избори. Списъкът на тези, които могат да дойдат на власт, много се промени през последните месеци. До следващите президентски избори не остана много време.

Повечето бяха на мнение, че президентските избори в Русия ще се проведат през март 2018 г. и че Владимир Путин отново ще се кандидатира за мандата до 2024 г. Вместо това през есента Путин неочаквано реши изборите за Думата да се състоят на 18 септември, т.е. три месеца по-рано от планирания срок. Това доведе до това предизборната кампания да не продължи дълго, броят на гласувалите да е рекордно нисък, а в Москва да се появят нови и амбициозни политици.

Сега руските аналитици са на мнение, че президентските избори ще се проведат по-рано от планирания срок, т.е. през 2017 г. Изтичане на документи от могъщото руско финансово министерство показват, че за голямо удивление на избирателите Кремъл ще отдели 14 милиарда рубли за провеждане на президентските избори още през следващата година.

Путин смени голяма част от апарата на властта, проведе няколко реформи и назначи нови, млади и лоялни политици. Анонимни източници от Кремъл заявяват, че има реална възможност Путин да не се кандидатира на президентските избори.

Путин е уморен, казват „тези, които го познават“ в разговор с Ройтерс. Ти се замисляш защо Путин е толкова популярен? Ако не го познаваш, ти не знаеш нищо. Така мислят неговите най-големи почитатели.

След изборите Путин недвусмислено заяви кой иска да види като глава на новия парламент. „...ние с (министър-председателя и лидер на партия „Единна Русия“) Дмитрий Анатоливич искаме да помолим да се подкрепи кандидатурата на Вячеслав Викторович (Володин)“, каза Путин. И по този начин въпросът беше решен.

Путин търси наследник

Много руснаци няма да разберат улицата на човека, който в последните пет години беше най-силният човек в Кремъл след Путин. „Сивият кардинал“ Володин беше стратег и тактик. Преди самото начало на предизборната кампания той неочаквано обяви, че се кандидатира за изборите в Думата, макар че този пост предполага по-малко власт. Разликата е в това, че той като ръководител на Думата почти всеки ден ще се появява на телевизионните екрани. Сега той получава шанс да убеди своите критици, че притежава тази харизма, която според мнозина той няма.

Сега той е „номер 2 след Путин“, направи извод в. „Московски комсомолец“. „Той е тежка категория от новия руски елит на властта“, е на мнение „Файненшъл таймс“.

Когато дойде на власт след Путин, западните кореспонденти и либерали приветстваха Дмитрий Медведев. Разочарованието бе голямо, когато той върна властта. В средата на жалката предизборна кампания руските медии буквално се присмяха на Медведев след неудачно представяне пред телевизионните камери. Убедителната победа на изборите укрепи положението му, макар че тази победа се обяснява в значителна степен с подкрепата на Путин, пълния контрол над медиите и използването на целия държавен апарат в избирателната кампания.

Ако Путин по неочаквани лични причини или по здравословни причини изчезне по-рано, Медведев се явява един от тримата най-силни кандидати. „Политически слабият Медведев се явява най-вероятният кандидат. Отчасти заради своята конституционна роля и отчасти заради това, че елитът иска да го види като кандидат, който няма да създава проблеми“, е на мнение британският в. „Телеграф“.

В интервю за „Блумбърг“ през септември Путин каза, че следващият ръководител на Русия трябва да е „достатъчно млад човек, но зрял'. Освен това, той уточни, че хората трябва да го познават. „Като например Дюмин?“, попита журналистът. „изхождам от това, че бъдещият лидер трябва да бъде достатъчно млад човек, но зрял“, каза Путин. Алексей Дюмин (44 г.) има тази особеност, която е определяща за Путин – лоялност и работа в органите по сигурността. Преди 15 години той бе телохранител на Путин. През 2014 г. той ръководеше частите, навлезли в Крим. Тази есен Путин го направи губернатор на Тулска област. С Дюмин като президент Путин може да е сигурен, че ще има щастлив и надежден живот като пенсионер.

Само мисълта, че държавен глава няма да бъде Путин, кара много руснаци да се притесняват. През септември 83% бяха на мнение, че Путин върши добра работа. „Новите избори могат да се състоят още през есента“, пише професорът от МГИМО Валерий Соловей на своята страница във фейсбук. Соловей, който по някои данни има много добри източници в обкръжението на Путин, завява, че в коридорите на Кремъл става дума за „ force majeure“ - с Путин стана нещо непредвидено и това може да промени всичко. Дали това е болест или семейни обстоятелства, Соловей не иска да каже в своето интервю за радио „Свобода“. През тази година Путин се оплака, когато беше забравил да изключи микрофона, че е уморен и не може да спи.

В „контролираната демокрация“ на Путин, в която цялата власт се намира в ръцете на президента, е проблемна неяснотата в реда на приемниците, пише газета.ру. Ако Путин вземе още един мандат, проблемът с предаването на властта няма да изчезне от Русия. Обратно, с всяка година проблемът ще става все по-остър. „Най-голямата дилема на Путин е как да спаси системата, създадена от самия него", пише Ройтерс. Анализаторът Андрей Колесников от Центъра „Карнеги“ в Москва определя всичко нови и млади кандидати „лоялни политически евнуси“. В своя блог Колесников пише, че представителите на новия елит на Путин са относително млади, което съвсем не означава, че те са повече либерални.

Путин търси наследник

Новата дискусия за приемника на Путин може да се окаже, колкото и парадоксално да е това, изгодна за президента и неговите най-големи критици. Бившият собственик на ЮКОС Михаил Хородковский, който е на Запад, се опитва да събере опозиция на Путин и преди две седмици започна кампанията „Без Путин“. В неформалното интернет гласуване лидерски позиции има ловецът на корумпирани Алексей Навални, макар че по настоящем той няма никакви възможности да участва в подобни мероприятия. Много съмнителният съдебен процес го лиши от права да издига кандидатурата си на избори.

Едва ли някой от тях ще бъде следващият президент на Русия.

За Путин може да е изгодно в същото време да заяви, че засега смята всички за и против. Това може да безпокои голяма част от населението на Русия, която на първо място иска стабилност и помни хаоса на „демократичните“ 90-те години с крадливия капитализъм, бедността, войната в Кавказ и мащабните криминални престъпления. Предишните управници на Русия използваха също такива трикове, за да укрепят авторитарната си власт. Иван Грозни и Сталин плашеха своите съвременници с хаос като ги заплашваха, че ще напуснат властта.

Изискванията на Путин новият президент да бъде „млад“ водят до това, че другите силни политици вече не попадат в списъка на приемниците. Министърът на отбраната Сергей Шойгу (61 г.), министърът на външните работи Сергей Лавров (66 г.) и амбициозният кмет на Москва Сергей Собянин (58 г.) принадлежат към старото поколение, пише вестник „Афтенпостен“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИРИЛ

    1 1 Отговор
    .аси, к'во ще правят путинолюбивите БГ п.^ки?

    Коментиран от #2

  • 2 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КИРИЛ":

    Що, ти пък да не тъгуваш за Обанана на Обама?
  • 3 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    не си търси наследник вече си има.гимнастичката му роди преди две години такъв и путин ще го чака да порасне и да го наследи по кръвна линия както тези в централна азия.докато не ритне камбаната да чакат да се откаже .няма такъв филм ,а особено в русия където всяка смяна е съпровождана с унищожаване на предните до крак ,така направи и путин с тези дето го издигнаха и чакаха да ги слушка и завалията знае кво ще му се случи ако направи тази грешка и не само на него ,а на цялата група лапачи ,както и на родата му.
  • 4 Диди

    1 0 Отговор
    До,Стоян Георгиев.И аз мисля така.

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Ми, що не се вземете със стоян?! И двамата сте си на едно ниво - лислите си че всичко, което хвъчи се яде, че даже се опитвате и да убедите другите в това.

    А нещата не че са много сложни, но не са чак толкова повърхностни, колкото изглеждат в главите ви. Путин си е направил завод за управление на Русия и сега просто е дошъл момента да пусне в действие една нова машина - въртележка на президентите! Същото както в САЩ - който и да е на власт, ще защитава интересите на определени кръгове.

    Коментиран от #7

  • 6 Диди

    1 0 Отговор
    Представи си,че точно ти трябва да ме поучаваш.Не е нужно да се вземам с който и да е.На мен ми е приятно да си правя каквото си искам и с когото си искам.Ти си се писал,,кроко,,,Да не би да мислиш че си крокодил,който може да напи всеки,тъй като ти си единственният който обижда всеки който има различно мнение от теб.Съжалявам че ти го казвам дориктно,нэ мисля че е така.

    Коментиран от #8

  • 7 ууууу

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    дидито си е стуен, просто ''диди'' е научил къде е бутона ''shift'' Нали така стуенчо?

    Коментиран от #10

  • 8 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Малко се бъркаш! За разлика от някои други, приемам чуждото мнение и гледна точка, стига да е обосновано. Но не приемам крайни мнения, основани на голи лафове. Нещата далеч не са толкова прости, колкото се опитват да ги представят някои хора - американците винаги с добри подбуди, борят се за справедливост и демокрация, а всеки, който не им играе по свирката е лош и пропагандната медийна машина яко бичи.

    На вяскъде има борба за ресурси, пазари и т.н. И доста от случващото се в последните години е резултат от стремежа на американците да запазят долара като основно средство за международни плащания, щото някои страни, вкл. Русия, си правят тяхни иконом. съюзи и се опитват да си изполват други валути. Естествено, че когато някой губи позиции, ще се опита да се противопостави на този процес. Но въпроса е с какви средства.

    На америкаците средствата са намеси във вътрешните дела на държавите, войни и въобще нищо хубаво и хуманно. Има много хора, които вярват, че разни брадати типове с калашници се борят за демокрация, човешки права и пазарна икономика. Но има и други начини, и именно заради тази политика почти никой с коефиц. на интелигентност повече от 80, не ги харесва амриканците. Има достатъчно много доказателства, че е прекалено лесно външни сили да се намесят в управлението на една страна, но Стоян ще ти каже нещо от сорта на "ама за какво им е на великите сили да ни мътят на нас водата и все някой да иска да ни навреди". Но този въпрос е риторичен,
  • 9 кроко

    0 0 Отговор
    щото именно според Стоян Русия (една от великите сили) е мътила и продължава да мъти водата в Европа. И си мълчи за примерите за немско и анаглийско мътене на водата в България и на Балканите.

    В случая например, Русия не е държава дорасла за демокрация, а и въобще не мисля, че има такава държава по света - масово хората да са отговорни и мислещи и политиците да са неподатливи на външни влияния. И начина им на управление е напълно целелсъобразен - защо трябва разни соросоиди да влачат както в България. Както казах, просто винаги нещата ще са подчинени на тяхни иконом. кръгове, вместо на чужди.

    И не се засягай от острия тон - или се аргументираш, когато казваш нещо, или си мъчлиш. А не празни приказки в стил "Комунизма е виновен за всичко!"
  • 10 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ууууу":

    Ееее, то вече не можем да му хванем спатиите, колко ника има тоя хибриден трол!
  • 11 Диди

    0 0 Отговор
    Кроко,аз не съм поддържаничка на Американската и Руската политика,знаем че тези мощни държави са със различно становище.За мен е важно,там където живеем,тоест във Европа,да няма война.Но как мислиш,защо държавите във Източна Европа са изостанали икономически в развитието си?
  • 12 кроко

    0 0 Отговор
    Я обясни каква според теб е американската и руската политика и какви са разликите в становищата им? Кой мислиш, че разпалва война в Европа и наистина ли има заплаха или всъщност някой друг я разпалва войната на приказки/ т.е. с икономически методи, на които не всичио могат да издържат?

    Иначе въпросът ти е доста комплексен, освен това между някои източноевропейски и някои западноевропейски държави няма разлика в развитието. Важно е кого с кого сравняваш - нормално най-големите и най-стари колониални държави да са най-богати и развити. И в същото време има северни държави, които не им отстъпват.

    Да кажем, че загубата на едни пазари и неспособността / невъзможността достатъчно бързо и ефективно да си намерят нови пазари е решаващ фактор в случая. Но да кажем най-общо че вината е както на бившите комунистическият режим в тези страни, така и на новоизлюпените демократи и външните сили, които помагаха за демократичното им развитие след падането на комунизма. И пак заради външни фактори има и съществени разлики в развитието между тези държави. Т.е. каквото и да дрънка трола стоян за комунизма и българите, ако ние бяхме на географското място на чехите, със сигурност сега нямаше да сме такава скръб.
  • 13 Диди

    0 0 Отговор
    Как щеше да бъде ако бяхме на географското място на чехите?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Диди":

    Ами горе-долу както е сега в Чехия - нямаше да има особена разлика в иконом. развитие. А сега ми отговори на моите въпроси. Или пък кажи нещо за резултатите на Бокова и Георгиева ;)
  • 15 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Диди":

    Тази година познай кой има най-голям икономически ръст от 3% в ЕС? Румъния! А сега пак си повтори тъпия въпрос за страните от Източна Европа!
  • 16 щерю

    0 0 Отговор
    значи господ чу молбите на руснаците да се отърват от джуджето сатрап