Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 14:30 1 942 0

Румяна Коларова: Дясното не може да издържи трети мандат на ляв държавен глава

  • румяна коларова-
  • избори-
  • десни

Тепърва ще сме свидетели как ще се развият технологично изборите на втори тур

Румяна Коларова: Дясното не може да издържи трети мандат на ляв държавен глава - 1
БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дясното не може да издържи трети мандат на ляв държавен глава. Тепърва ще видим дали ДПС ще застане открито и нееднозначно зад Ивайло Калфин. Защото всички знаем как лидерът на ДПС Ахмед Доган преди две години мобилизира българския електорат. Това заяви в интервю за Факти.бг политологът Румяна Коларова.

 

- Кои са изненадите на тези избори?

- Голямата изненада е, че десните избиратели са големите губещи. Свидетели сме, че масивният десен вот, който виждаме и на тези избори, произвежда на места подкрепа за статуквото, подкрепа за кметове, зад които стоят странни бизнес коалиции.

Като че ли десните избиратели подпечатват за още четири години едно безотговорно използване както на европейски фондове, но и на онези местни данъци и такси, които трябва да отидат за публичните разходи.

- Защо според Вас, ГЕРБ все пак реши да подкрепи спорни кандидатури като във Варна или Сливен например?

- ГЕРБ влезе в тази схема, защото се уплаши, че може да загуби по средата на мандата си. Тепърва ще видим дали всички онези кандидати, които се идентифицираха като десни на тези президентски избори като не само Светльо Витков, Волен Сидеров или Мария Капон, които имаха анти-БСП риторика, дали тези политици ще могат да удържат десния профил на своите избиратели. Съществува все опасност тези политици да станат трамплин за победа на Ивайло Калфин на балотажа. Това ще бъде поражение за българската десница, защото дясното не може да издържи трети пореден мандат на ляв държавен глава. Редно е махалото да се върне там където му е мястото.

- Атака не е ли големият губещ?

- Определено. Волен Сидеров е сред губещите. Той има злъчен език към вас медиите с обвинението, че не е допуснат до медиите. Все пак трябва да отбележим две неща.

Първото е, че в годината на неговата най-голяма победа той отсъстваше както от медиите, така и от социологическите проучвания. А в наши дни, през 2011 г., социологическите проучвания все пак се оказват точни. Тепърва ще видим дали той има някакво основание.

Второто е, че на няколко пъти той използва скандала, за да гастролира по студията на всички национални телевизии. Затова не бих казала, че той беше в затъмнение, а точно обратното – лидерът на Атака беше в светлината на прожекторите. Трябва да отбележим, че той беше в роля, която избирателите не харесаха дори и при инцидента Катуница.

Аз смятам, че ако не беше Катуница Волен Сидеров щеше да има 2%.

- ДПС ще решат ли президентския вот?

- Тепърва ще видим дали ДПС ще застане открито и нееднозначно зад Ивайло Калфин. Защото всички знаем как Доган преди 2 години мобилизира електората на българите. Тепърва ще сме свидетели как ще се развият технологично изборите на втори тур.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА