Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 08:34 2 211 3

По пътя към бъдещето

  • бъдеще-
  • технологии-
  • интернет
По пътя към бъдещето - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Клаус Шваб за Project Syndicate.

Клаус Шваб е основател и изпълнителен директор на Световния икономически форум.

Новите технологии се появяват толкова бързо, че днес обществата в Близкия изток имат трудности в справянето с въздействието им. Засягащи всичко от характера на работата и завършващи с въпроса какво означава да бъдеш човек, технологичните промени могат да ни смажат, ако не се научим да си сътрудничим и да ги управляваме.

Цели индустрии бяха ревизирани или се родиха от нулата благодарение на иновативни разработки в областта на изкуствения интелект, роботиката, интернета, автономните превозни средства, 3D-печата, нанотехнологиите, биотехнологиите, науката за материалите, съхраняването на енергия и квантовите компютри. Ние от Световния икономически форум наричаме тази вълна от иновации „четвърта индустриална революция”, тъй като тя коренно променя начина ни на живот, работа и взаимоотношения помежду си. И тези промени ще се усетят най-много в Кайро, Дубай и Риад, както в Ню Йорк, Франкфурт и Хонг Конг.

Новите технологии като парната машина и тъкачният стан за производство на памучни тъкани поставиха началото на първата индустриална революция, която бе придружена от исторически социално-политически събития, като урбанизацията, масовото образование и механизираното селско стопанство. Благодарение на електрификацията и масовото производство, втората индустриална революция, въведе изцяло нови социални модели и начини на работа. А с появата на дигиталните технологии и телекомуникациите, които избухнаха през последното десетилетие,  третата индустриална революция обедини планетата и скъси пространството, а и времето.

Четвъртата индустриална революция ще бъде не по-малко трансформираща: индивидуалните технологии ще бъдат влиятелни, но промените в нашите социални и икономически системи ще направят много повече, за да оформят бъдещия ни живот. На този етап не съществува консенсус по такива основни въпроси като собствеността върху личните данни, сигурността на инфраструктурата, както правата и отговорностите на новите разрушителни бизнес модели. Необходима е концептуална основа, която да помогне на бизнеса, правителствата и отделни лица да предвиждат предизвиканите от технологиите радикални промени в бизнес моделите, етиката и социалните въпроси.

За да гарантираме бъдещия просперитет на Близкия изток, неговите правителства и граждани трябва да се запитаме:  дали се разработват  нови технологии, за да отговорим на социалните потребности, или това просто се прави заради самата промяна. По-общо казано, ние трябва да се съсредоточим не само върху техническия прогрес и икономическата ефективност, но и за това как тези сили влияят върху хората, общностите и околната среда.

През четвъртата индустриална революция нашата политика и нейното прилагане трябва да се ръководи от четири принципа. За начало, трябва да се съсредоточим върху системите като цяло, а не на определена технология. Просто като наблюдаваме как разнопосочни технологични, социални и икономически сили взаимодействат един с друг, ние ще бъдем в състояние да определим и предскажем какво може да се промени в бизнеса, обществото и икономиката.

На второ място, ние трябва да дадем отпор  на фаталистичното схващане, че прогресът е предопределен. Общности и хората трябва да бъдат обучени и да притежават умения за управление на технологията за производство, а не да им се подчиняват заради ползата за някой друг. Ако не можем да използваме най-новите технологии, ние се отказваме от нашата лична и колективна свобода на избор, а това ни оставят малко повод за оптимизъм на.

Трето, трябва да развиваме нови технологии и системи с перспектива за бъдещето, а не сляпо да приемаме промените, защото те се появят. Интегрирането на технологиите в нашите социални и икономически системи ще изисква тясно сътрудничество между заинтересованите страни в правителството, индустрията и гражданското общество. В противен случай, нашето бъдеще ще се определя от определен набор от обстоятелства, а не от нашето собствено колективно решение.

И най-накрая, социалните и етичните съображения не са грешка, която трябва да бъде преодоляна или елиминирана. Нашите общи ценности трябва да бъдат в центъра на всички нови технологии. Ако използването на технология увеличава бедността, дискриминацията или влошава състоянието на околната среда, те не са тези средства за бъдещето, които хората от Близкия изток искат да построят. Инвестициите в нови технологии са оправдани, само ако те допринасят за развитието на по-безопасен и по-интегриран свят.

Самостоятелно нито една от заинтересованите страни не може да реши социалните и икономически проблеми, причинени от четвърта индустриална революция. Бизнес общността, от своя страна трябва да се създаде среда, в която разработването и внедряването на технологии се извършва безопасно и като се вземат предвид социалните особености.

Правителствата също трябва да участват активно в процесите на внедряването на иновации в обществото. Политиците трябва да поддържат тясно сътрудничество с технологични  специалисти и предприемачи, които оглавят революцията,  а не да се оставят на течението. И всeки от нас, като индивид, трябва да бъде информиран, така че да може да разбира и да реагира по новите въпроси, които възникват от сложното взаимодействие между технологиите и обществото.

Четвъртата индустриална революция ще доведе до промяна в системата, която ще изисква съвместна работа и сътрудничество; Страните от Близкия изток ще трябва да приспособят техните икономики на въздействието на новите технологии, ще трябва да обмислят нови начини за съвместна работа в публичната  и частна сфера. Тъй като темповете на промяна само ще се увеличават, ние трябва да поддържаме прозрачност за всички заинтересовани страни, така че те да могат да оценят рисковете и ползите от всеки нов етап на развитие.

Ние живеем в епоха на сложни взаимоотношения, и силното лидерство в Близкия изток, както и навсякъде по света, изисква от нас промяна в разбирането ни за съвместна работа за бъдещето. Ако искаме да избегнем антиутопични резултати, до които технологията лесно може да предизвика, ние трябва колективно да си представим бъдещето, което искаме да създадем.

Превод: Венци Михайлов

Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вес

    0 0 Отговор
    Без технологиите на белите хора, в Близкия изток живота още щеше да се върти около камилите. За съжаление още не е измислена технология, която да вкара арабите в съвремието

    Коментиран от #3

  • 2 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    0 0 Отговор
    И ГОЛЯМ ПРАЗ
  • 3 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "вес":

    ИД вербуват бойци от цяла Европа през интернет, а вече ползват и дронове за бомбени атаки ... на това ако не му викаш прогрес.