Last news in Fakti

15 Декември, 2016 11:16 4 118 22

Петко Симеонов: Да разберем защо ритаме жени в метрото *

  • метро-
  • берлин-
  • мерки

Тук е нужна реална работа на терен, реален научен продукт

Петко Симеонов: Да разберем защо ритаме жени в метрото * - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Научили са името на единия от четиримата блъснали жената в берлинското метро - Светослав Стойков. Ще намерят и другите. Българи са. Ще ги заловят и съдят. Това е работа на полицаи и магистрати в Германия и България.

Работа на социолозите у нас (за тях мога да се произнеса) е да идентифицират този социален тип. Да маркират неговите граници, местообитания, произход, възпроизводство и пр. Да го именуват, да установят мотивацията му, да фиксират поведенческите му прояви, да изследват обичайните му роли... Това написа в профила си във Фейсбук социологът Петко Симеонов.

Активните в професията колеги знаят добре какво трябва да се направи.

При този социален тип с това започва решаването на проблема. Неговото съществуване заплашва националната общност! Той е проблем на националната сигурност!

Няма да решим нищо, ако останем с охкането и ахкането, с публицистичните оценки, с декларации и НПО инициативи, нищо не се решава със заканите и пеенето на "Босфора шум се вдига". Разбира се, че санкции трябва да има при конкретни противоправни прояви, но това практически нищо не значи.

Трябва да се РАЗБЕРЕ какво е това. Да се ИЗУЧИ!

Когато човек се оплаква от някакво страдание, първо му правят изследвания и после поставят диагнозата и му дават лекарствата. Същото е и с обществото. Когато имаме проблем като този в берлинското метро, първо трябва да го изследваме според приетите научни стандарти. За това са БАН и Университетите!

У нас все още са останали кадърни социолози и колеги от други обществени и хуманитарни науки. Заедно с МВР на това безобразие трябва да реагират МОН и БАН. Да се постави изследователска задача на съответните институти. Да се осигури финансиране.

Моля ви, не обявявайте "обществена поръчка"! Аман от корупция и халтура. Има институти. Възложете им!

Тук е нужна реална работа на терен, реален научен продукт.

Чак след това ще могат да се вземат ефективни управленски решения - нормотворчески и предписващи.

* Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jorkata

    11 1 Отговор
    Eto zashto se pribrax ot Germaniq....Kato im kaja che sum bulgarin i mi vikat ciganin i me gledat losho, predstavqm si sega........... e zaradi takiva uteplqci i ciganite v stranata ni
  • 2 бай Иван

    15 2 Отговор
    За тези същества има само 1 лекарство. ХИТЛЕР.

    Коментиран от #8

  • 3 БХК

    3 2 Отговор
    И не е българин, а младеж, малчуган или мъж.Бъдетет коректни,роби.Той господаря си има права.
  • 4 законен

    16 1 Отговор
    Какви социолози , какви пет лева бе Петко ???? Тоя трябва да го изкарат на площада във Варна и да му се изредят поне 50 БЪЛГАРИ , ама от тия като Котоошу , и то пред телевизията , та белким разберат и тия като него , чие име срами и какво са получили без да са го заслужили грам !!!! Те от друго не разбират и никога няма да разбират !!! Не можеш да превърнеш помияр в куче шампион , можеш само да го вържеш , ама с по-здраво въже !!!
  • 5 Гост

    10 0 Отговор
    Имало институции ли? Къде са? Не говоря за тези, които са въвлечени в престъпна дейност. Пускате ли жалби и молби? На кого се жалите и на кого се молите? От кога съдбата на гражданите зависи от благоволението някакъв корумпиран чиновник да си свърши работа - че да му се жалите, че да му се молите.
  • 6 Пак гост

    16 1 Отговор
    Институции ли се наричат някакви жалки хора, които хал хабер си нямат с какво се занимават, гледат да се кроткат там по канцелариите, за да не настъпят силния на деня или да разкарат някой гражданин без връзки щото не било "от тяхната компететност". Ей това са ви институциите утайката от пазара на труда.
  • 7 Брат ми

    18 1 Отговор
    Не е Българин,а циганин.
  • 8 незнайко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай Иван":

    Уви май сте прав. Още 1938 година са правени тези проучвания. Всички знаем резултата.
  • 9 Наблюдател

    16 2 Отговор
    А бе, аз не знам българин ли се води, но в едно съм абсолютно убеден от дългогодишна комуникация с цигани: те не са точно хора! Те са някакъв вид животни, в преход към очовечаване, ама нали знаете, че тези процеси природата ги влачи доста време. С две думи - първо следва да се предприемат действия, които въздействат на първо сигналната система на тези същества, а чак след поколения да се премине към интеграции и др. подобни сложнотии, които очевидно на днешен етап от развитието им не дават НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ! Факт!
  • 10 иии

    10 1 Отговор
    последни 27 години, такива като този изрод от гетото , се пръкнаха от майки ДЕЦА феномен на цигани и исляма в див вид .Раждат на 10-14г,какво очаквате от тях--, Лошото че държавата поощрява педафили ,закона не ги съди с едно оправдание-видите ли при циганите това е обичай..АМА НИ НЕ СМЕ ЦИГАНСКА ДЪРЖАВА ВСЕ ОЩЕ..
  • 11 Г(Е)РОБ

    5 2 Отговор
    Българската работа си е баш циганска. Там на м...лите казват българи... и на фашистите родолюбци!
  • 12 да си кажем

    10 2 Отговор
    Преди няколко години един клан престъпници цигани трябваше да ги интернират от Видин, а един от циганите викаше пред камерата "Аз какво съм виновен да ме интеГрират"
    Смешно, тъжно, но факт е това е истината ! На този етап Не подлежат на интеграция т.е. може и евентуално да се получи, но в необозримото бъдеще и явно еволюцията е забавила ход.
    Така че автора, какви социолози, какви психолизи, 'кви пет лева стига с тия наивистични интелигентски "похватчета", голата истина е друга и тя се вижда от клипа!

    Коментиран от #14

  • 13 Тоя дето помни

    9 1 Отговор
    Какви мераци у Петкото Симеон.офф да намаже и той нЕкое проектче за интегрейшъна на циганейшъна, хаха! Щото сигурно са му изчерпани паричките от телефонните сметки по времето, когато звънеше на комунягите по нощИте да им буди умрЕлата съвест... Че не милиони, милиарди погълна черната дупка "Интеграция"! Има ли въобще идея какви некадърници и шушумиги се въдят в повечето ни институции: на две магарета сено не могат да разделят, но пък по маниловски придремват над бюрцата под ритъма на "Ако до туй проектче добро прибавим и още едно, ех, ще започне такъв живот!... Затова е речено "Прост народ - слаба държава"!
  • 14 оня со коня

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "да си кажем":

    Те са уроди, при тях нма еволюция. а деволюция,Животни-нормално.Да си ги развъждат и хранят немците,какво падение.
  • 15 Леля с къделя

    2 1 Отговор
    Тоя Симеон(ч)ов що ли не вземат да го БАНнат от университетите (пише се с малка буква!) и институтите, щом досега не е разбрал "какво е това"?! А видимо е и с къса памет - в генезиса на "това" са и личните му закани и вдигане на шум до Босфора... Но където са слаби знанието и саморефлексията, там са фейсбушките пушилки и "активности" - резултатите са не само видни, но и намирисват...
  • 16 Да ама не

    12 1 Отговор
    Циганче пита баща си:
    - Тате, какво е демокрация?
    Бащата:
    - Демокрация е тогава, когато всички бели работят за да ни плащат тока, водата, да ни строят жилища и да получаваме помощи просто ей така.
    - А това не ги ли дразни?
    - Дразни ги, ама това вече е расизъм.
  • 17 Mercedes-Benz

    10 1 Отговор
    Не българите, а ЦИГАНИТЕ мръсни ритат жени по тоя долен начин!
  • 18 Куранага сан

    7 0 Отговор
    Циганина може да го сравниш с всичко ,но не и с човешко същество,когато избухва Априлското въстание Панагюрци първо бастисват циганската махала и после става каквото знаем всички но ,защо този факт се премълчава а кажете знаещите.
  • 19 Бай хой

    8 0 Отговор
    Най жалкото е че неграмотните джурналисти се превръщат в национални предатели и то за жълти стотинки.

    Не е Българин и никога няма да бъде. Български гражданин може да е но това в никакъв случай не го прави от циганин, американец или мароканец Българин.
  • 20 Али Бабата

    5 0 Отговор
    БЪЛГАРИН или български гражданин!

    Има огромна разлика. Българин е етническа принадлежност,а български гражданин може да бъде всеки,който няма нищо общо с българският етнос.
    В Германия всеки окаян циганин е българин,а в България - онеправдан ром.
  • 21 Бай хой

    2 0 Отговор
    Абе бай петко , а бе бай симеонов. Като си попитал, че да ти кажа.

    Ритате жени в метрото заштото сте м...ли. Ние НЕ ритаме жени в метрото защото сме Българи. ФАКТ.
  • 22 Айдееееее

    0 0 Отговор
    Не съм българин ,не ме засяга . Оправяйте се . Да ви кажа много разлика няма .Случаят в испания доказва ,дамгосанисте еднакво с румънците. ФАКТ.