Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Декември, 2016 08:00 2 595 21

Украйна избра Европа и няма връщане назад

  • микола балтажи-
  • украйна

Извънредният и пълномощен посланик на Украйна Микола Балтажи в специално интервю за Факти.бг

Украйна избра Европа и няма връщане назад - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Микола Федорович Балтажи е роден на 27 април 1956 година, с.Петровск, Тарутински район, Одеска област. През 1979 година завършва Киевския държавен университет «Т.Г.Шевченко», специалист по международни отношения, асистент-преводач от немски и български език; кандидат на историческите науки; старши научен сътрудник.

От 04.2011 – Извънреден и Пълномощен Посланик на Украйна в Република България.

Ваше превъзходителство, 2016-а беше трудна година за Украйна. Бихте ли определили защо?

2016 г. действително беше много трудна за нас. Украинското правителство и украинският народ бяха изправени пред две много сложни предизвикателства – възстановяване на териториалната цялост на страната чрез мирна деокупация на Крим и завръщане на временно окупираните територии в Донбас.

Другото предизвикателство беше провеждането на реформи. Ние добре разбираем, че трябва да сме успешни и тук, и там, защото става въпрос за бъдещето на нашите сънародници, за бъдещето на Украйна. Преди 3 години украинците излязоха на Майдана и твърдо заявиха, че бъдещето на страната е Европа. По тази причина правим всичко възможно да сме успешни.

Украйна отбеляза значителни успехи в осъществяването на реформата в различни сфери. Приети бяха много нови закони в битката срещу корупцията. Бяха създадени нови антикорупционни органи. Провеждат се десетки разследвания от новите органи, включително по висшите етажи на властта. Въведена беше патрулна полиция, подкрепена от хората. Свършихме много работа и по важния въпрос за енергийната независимост на Украйна.

Като цяло преминахме тази точка на реформите, от която няма връщане назад и това е много важно. Но още сме в началото. Никой не можеше да повярва, че нашите съграждани ще ползват един ден паспорти с биометрични данни, но това е реалността. Важно е да кажа, че нямаме никакъв шанс за успех без международната подкрепа, която получаваме от нашите партньори.

Къде украинската дипломация вижда изход от тежката криза?

Да, Украйна стана обект на военна агресия от страна на Руската федерация. Много беше важно, че международна общност квалифицира действията на Русия като агресия. Вижте последната резолюция на ООН за правата на човека сред населението в Крим и Севастопол. Документът осъжда действията на Русия и грубото погазване на правата на жителите на Крим. Това е ясен сигнал за руската окупационна власт, която носи отговорност за беззаконието, и Русия трябва да прекрати всичко това и да спазва законите.

Няма гражданска война в Украйна, няма никакви вътрешни противоречия в Украйна. Има конфликт между Украйна и Русия. Това е истината, всичко друго е продукт на руската манипулационна система, те искат всички да повярват в тяхната лъжа и да избегнат наказанията за военните си престъпления в Крим и особено в Донбас.

Ние смятаме, че пътят за излизане от кризата е пътят на преговорите. Сегашните формати – Нормандският и Минските споразумения са правилният път, въпреки че до момента те не са ни донесли почти нищо. Руската федерация не демонстрира желание или политическа воля да се изтегли от Украйна. Ние сме наясно, че без това мир в Донбас не може да има.

Убеден съм, че санкциите вършат своята цел. Ако санкциите не бяха ефикасни, Москва нямаше да бъде толкова активна в своята политика да ги свали. Русия опитва да срине единството в ЕС. Усеща се в отделни държави, Русия го прави чрез отделни политици. Москва се опитва чрез медии и анализатори да убеди европейците, че санкциите са незаконни. Че имат негативно въздействие върху отделните икономики, което не е вярно.

Санкциите са дипломатически натиск към Русия, за да спазва тя ангажиментите си, за да изпълнява тя своите законови задължения в Крим и Донбас. Докато Москва не изпълни в пълен размер Минските споразумения, санкциите трябва да продължат да действат.

Г-н посланик, как стана така, че пилотът Надежда Савченко бързо се превърна от национален герой на Украйна в национален предател?

Аз не бих ползвал подобни определения. Украйна е демокрация, Савченко е депутат във Върховната рада. Там има много и различни представители на партии и те изразяват различни позиции. Никой от тях обаче няма право да противоречи на украинската позиция по въпроса за руската агресия. По тази причина смятаме, че последните изяви на Савченко са в пълно противоречие с позицията на украинската държава.

Кога очаквате да паднат европейските визи за украинските граждани?

За нас има два ключови проблема в отношенията ни с ЕС. Това е въвеждането на безвизов режим за украинските граждани и завършване на Спогодбата за асоцииране. Украйна изпълни всички критерии за падането на визите. Става дума за много дълъг списък, в който имаше 144 точки. Така че ние смятаме, че сега топката е в ЕС. Но пътят е открит и чакаме решението за падане на визите.

Надяваме се това да стане в най-скоро време. Истината е, че не сме щастливи, защото решението няколко пъти беше отлагано. Но се надяваме в най-скоро време да получим този позитивен сигнал за украинските граждани. Това е важно събитие и за хората, които живеят в окупираните украински територии – Крим и Донбас.

Що се отнася до Спогодбата за асоцииране ние проведохме сериозни преговори с ЕС и Холандия и неотдавна беше прието решение на държавите-членки, което открива пътя за финално одобрение на Спогодбата. Ние смятаме, че във всички сфери се откриват добри пътища за сътрудничество. Важното е, че проведената дискусия позволи да се запази солидарността в ЕС спрямо Украйна и руската агресия. Важно е за нас, че не се промени нищо в текста на Спогодбата.

За в бъдеще не трябва да подценяваме нейния характер и нейното съдържание. Те са важни за европейската перспектива на Украйна. Знаете, че в Европа имаше съмнения по темата. Но това всъщност е решение, което не се определя от държавни глави или премиери. Определя се от алинея 49 от Лисабонския договор. Там е фиксирана формулировка за отворени бъдещи отношения между ЕС и Украйна. И ключовото условие са критериите за членство, те ще определят бъдещите перспективи за членство на Украйна. Благодарим на ЕС за подкрепата на териториалната цялост на Украйна.

Същото се отнася и за работните визи за украински граждани. Всичко зависи от конкретните споразумения на Украйна с отделните държави-членки.

Какво очаква Украйна от новия американски президент, ще има ли промяна в отношението на Вашингтон към Киев?

САЩ са стратегически партньор на Украйна. Сигурни сме, че те са не само гарант на териториалната ни цялост, но и на системните реформи, които провеждаме. Очакваме линията на подкрепа да продължи.

Президентът Петро Порошенко беше един от първите държавни лидери, които разговаряха с новия президент Доналд Тръмп. Работи се сериозно и по въпроса за официална визита на президента Порошенко във Вашингтон. Всички спекулации остават на ниво спекулации. Следим назначенията в новата американска администрация. Много ми е трудно да повярвам, че САЩ ще се съгласят с незаконната окупация на Крим. Помним, че САЩ не признаха до края на Съветския съюз окупацията на прибалтийските републики. Надявам се, че линията на подкрепа ще продължи.

Как ще коментирате убийството на руския посланик в Анкара?

Русия носи отговорността за ситуацията в Сирия, за смъртта на хиляди хора. Но това не може да оправдае подобно убийство, този терористичен акт. Законите и правата на човека трябва да бъдат спазвани във всяка държава. Тероризмът нахлу безпардонно в живота ни, за него няма граници. Нашата обща задача е да му се противопоставим. Това е най-лошата аномалия на 21 век. Моите съболезнования към роднините на жертвите, всички се молим за възстановяването на ранените.

Ваше превъзходителство, как бихте описали отношенията между България и Украйна?

На 13 декември отбелязахме 25-тата годишнина от възстановяването двустранните дипломатически отношения между България и Украйна. Имаше много събития, най-важната от които беше парламентарната конференция в Народното събрание. Имаше много участници, делегация от Върховната рада. Имаше прекрасна изложба в Народното събрание. Оценявам като позитивно нивото на двустранните отношения. Отличен политически диалог на най-високо ниво. Двамата президенти си размениха визити през последната година.

Сключени бяха редица важни споразумения, които поставят добра основа за бъдещо сътрудничество. Надяваме се скоро да бъде формирано новото българско правителство, с което да работим. Има добро икономическо партньорство – България за нас е важен партньор. Имаме над 730 милиона долара стокообмен. Съществуват много нови възможности за развитие в двустранните икономически връзки.

Културното ни сътрудничество също се развива добре. Много е важно нашите два приятелски народа да се познават добре. Грижим се българите от всички райони на страната да се запознават с Украйна, с нашето изкуство и с нашата култура. Има много добри идеи и перспективи за бъдещето.

Благодарим за подкрепата на България на най-високо ниво към териториалната цялост на Украйна и за санкциите срещу Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 релито е такова

    9 2 Отговор
    Ето какво казва офицер от ЦРУ за случващото се на Украйна и откъде идват всичките проблеми.А не празните лозунги на тоя смешко на снимката.......https://youtu.be/UTcS37DyXiw.....
  • 2 кирил

    7 9 Отговор
    русия и украйна ще са като северна и южна корея. бъдещите голяма украйна и разпаднала се русия ще имат паритет по територия и население

    Коментиран от #13

  • 3 ангел

    7 8 Отговор
    релито е 60 умрели впутинци от пиене на лусион
  • 4 живо

    5 9 Отговор
    не паритет,а надмощие. полша украйна и турция в съюз ще имат надмощие над остатъчна русия
  • 5 до 2ри 3ти и 4

    9 4 Отговор
    Това че си един и същ трол си личи от твоята неграмотност...та на теб ли да вярваме или на хора които са вътре в нещата-гледай и се моли Русия да запази хладнокръвие --https://youtu.be/uJqmbbLSMjI
  • 6 гост

    9 9 Отговор
    Украйна има бъдеще като демократична и нормална държава. За Русия остава само да се надява на почетна капитулация
  • 7 стоян георгиев

    8 9 Отговор
    украина избра европа и ще бъде приета там въпреки многото болка която ще и се наложи да изтърпи.украинците имат право да бъдат нормален европеиски народ,а украина нормална европеиска страна.

    Коментиран от #9

  • 8 Г(Е)РОБ

    13 2 Отговор
    Каквото са избрали... ще си го получат!
  • 9 Ь 7777

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Че то Европа в сегашният си вид се разпада-или си сляп? И Украйна НИКОГА не е била нужна на Европа като членка-факт.А е нужна само за да подържа западната истерия за"руската агресия"--която е диктувана от САЩ....Така че пишеш като комунистите навремето-лозунги и пак лозунги....

    Коментиран от #17

  • 10 Акра

    6 5 Отговор
    "То" се е развихрило. Очакваме сега да чуем за Ладите ,телевизорите, пералните. "То" ,време е да получиш медал за особени заслуги към Русия. С глупостите които редовно пишеш,създаде толкова много русофили, а няма такава нужда.
  • 11 goni

    8 3 Отговор
    Съвсем нормално, а бих казал и необходимо е Украйна, Турция, Грузия и Мароко да станат "членове" на ЕU!:) До голяма степен те биха ускорили разпада му! Разбира се ще "компенсират" до голяма степен напускането на UK и ще докажат че както обикновено последните не грешат! Е! Ако, и Франция си тръгне нещата биха взели главоломна скорост! Да, времената са динамични и смея да цитирам една особено велика личност, която не е историческа, но ще стане!:) " Много трудно се лиже там където си плюл!" Така че че по-спокойно!:) Да не стане като миналият път!:) То, не е за смях! Не само миналият път, а и по-миналия все бяхме на грешната страна! Никой не дава "5-т пари" за Историята у нас! Ама, орис! Какво да се прави!
  • 12 Щерю

    5 8 Отговор
    Голям мерак на путинистите да се разпадне ЕС!
    И сега сте свободни да отидете в кочината, но защо не го правите?
  • 13 Дядо Коледа

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "кирил":

    Да се смея ли, да плача ли? - До като станат "член" като теб, не се знае дали Евро съюза ще съществува!
    Като спрат да получават по два милиарда годишно от транзита на газ от рпаднала се Русия ....., за България и СО ще останат 0,00 левчета по прословутите "Евро програми"!
    И ти и останалите Гюнтери където лаете само глупости ще станете "най-големите"!
  • 14 начо

    6 9 Отговор
    и в кремъл вече знаят че са загубили и изкараха семействата и парите си на запад, само бг впутинците не са разбрали. на оставащите им остана да мрат от пиене на лусион

    Коментиран от #19

  • 15 Уууууууууу

    9 3 Отговор
    ЕВРОПА КАЗА НЕ ! НА украйна !! Украйна НА НИКОЙ НЕ Е НУЖНА В ЕС ! ТОВА СА Украинско ПРОДАЖНО ПЛЕМЕ ! БЪЛГАРИЯ ПРОТИВ Украйна ЗА ЕС !!!!
  • 16 сссрррр

    8 1 Отговор
    Какво е избрала Украйна на никой не му пука .Целта са руските природни ресурси и руския нефт .
  • 17 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ь 7777":

    те така я чакаха да се разпадне и комунягите преди 25 години и 89 година на лакти и коленца замолиха за хляб и визи за деца и внуци.европа ще става все по-силна ,тези проблеми ще я развият и научат както е ставало до сега,а дали е нужна украина на европа не е нормално ти да коментираш ,щото ти не си европеец.поне в постовете до сега дето си писал ти си нещо средно между комунист и путинов фен,позиция при която няма как да обясняваш кви били приоритетите на европа,щото хал хабер си нямаш за тях.западна истерия няма,запада си живее живота истерията е в русия.там народа няма кво да яде отчаян беден и без переспектива и го хранят с пропаганда ,как запада загнива, как в европа е пълно с кръвожадни чужденци,как европа ще се разпадне щотот европеиците потдържат геовете и мразят русия,все смешни историики за бедните и отчаяни руснаци,но хващат дикиш и при българските пияници.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "начо":

    Пише се ЛОСИОН.
  • 20 Микоян

    6 1 Отговор
    А Европа избра ли Украйна, г-н посланик?
  • 21 Патриот

    0 0 Отговор
    "Украйна избра Европа и няма връщане назад"?!? Я да си спомним какво е станало! Шайка боклуци спонсорирани от САЩ с милиарди долари, организираха преврат, изгониха законно избрания президент на държавата, и започнаха война със собствения си народ в Донбас, след като хората там изказаха противоположно мнение на тези продажни метежници-соросоиди от Киев! Жалки сте!
    Ако продължавате в същия дух, ще се върнете 200г. в икономически план на зад! Без Русия сте нищо!!! Колония на запада ли искате да станете? Вижте ние българите до къде я докарахме за 27 години продажна далновидна клептокрация...вместо близо 9 милиона сме само 7, без икономика и инфраструктура - даже и селското стопанство и животновъдството ни го съсипаха. Живеем от жалки субсидии...нямаме родно производство. Дори и зеленчуци и месо се налага да внасяме!!! С такава плодородна земя! - СРАМ И ПОЗОР!!! Вижте "украинци" нас българите! - и се замислете! На запада не сте нужни вие, а само земята ви и природните ви ресурси! И да пращате безплатно "мозъци", под формата на 50-80 хиляди принудени да емигрират висококвалифицирани кадри на година...докато не рухне държавата ви! Това ви чака...замислете се, струва ли си?