Last news in Fakti

30 Декември, 2016 08:00 4 391 1

2017 г. - изборите, които могат да изненадат

  • избори-
  • германия-
  • холандия-
  • франция-
  • 2017 година-
  • марин льо пен-
  • герт вилдерс-
  • алтернатива за германия

Задава ли се крайнодясна вълна?

2017 г. - изборите, които могат да изненадат - 1
Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В няколко европейски страни през 2017 г. ще се проведат избори. На 15 март 2017 г. ще гласуват холандците за нов парламент, на 23 април и на 7 май французите за президент, на 22 октомври германците за Бундестаг. В Европа има опасения от настъпването на популистки и крайнодесни партии.

Холандия и Герт Вилдерс – 15 март 2017 г.

В Холандия ръка към властта протяга Герд Вилдерс, основател и лидер на Партията на свободата. Спорният политик призовава за стоп на имиграцията за мюсюлмани. Освен това иска излизането на Холандия от ЕС. Прогнозират успех на изборите за партията на Вилдерс. Неговата дяснопопопулистка партия може да стане най-силната политическа сила в страната. Според последните социологически проучвания тя би получила 36 места в парламента. Холандската избирателна система прави невъзможно Вилдерс да спечели абсолютно мнозинство, т.е. 150 места и със сигурност ще бъде принуден да направи коалиция. Другите партии в Холандия изключват коалиция с партията на Герд Вилдерс. След победата на Доналд Тръмп Герд Вилдерс заяви: „Той е един от нас и мисля, че това което се случи в Америка, ще се случи и у нас“.

2017 г. - изборите, които могат да изненадат

Франция и Марин Льо Пен – 23 април и 7 май 2017 г.

Марин Льо Пен, лидерът на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин Льо Пен също иска излизане на Франция от Европейския съюз.

"Фрекзит" (излизане на Франция от ЕС) ще бъде част от моята политика", казва Льо Пен, която планира да се яви на президентските избори във Франция.
"Какво е това ЕС?", пита тя, "Това е организация, създадена, без да се взима под внимание мнението на европейските народи, състои се от олигархия на банки и технократи, такива като Юнкер (председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер - бел. ред.) и други, които никога не е избирал нито един народ, действащи в интерес на германските и френски банки, провеждащи своя собствена икономическа политика, сблъсквайки се с пълното презрение на народите, които те шантажират".

Социологическите проучвания и френските анализатори не предполагат някакъв триумф на Льо Пен, но не изключват, че тя може да стигне до балотаж на президентските избори на 7 май. На балотаж тя може да се срещне с Франсоа Фийон, кандидата на консерваторите. Фийон обещава на французите консервативна революция. Независимо кой ще победи, се очаква Франция да тръгне надясно.

2017 г. - изборите, които могат да изненадат

Германия и партия „Алтернатива за Германия – 22 октомври 2017 г.

Според очакванията предстоящите парламентарни избори в Германия ще бъдат особено оспорвани. Ангела Меркел ще се кандидатира отново за канцлер след 12 години управление. „Това ще помогне на нашата партия“, казва лидерът на партия „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри. Ангела Меркел е подложена на критика от почти всички заради бежанската криза, а нейната партия Християндемократическият съюз (ХДС) след последните избори през 2013 г. е изгубил над 5% одобрението. Въпреки това ХДС се радва на 36% одобрение, което му дава 14 % преднина пред другата голяма партия – социалдемократите. Според наблюдателите враждебната към ЕС партия „Алтернатива за Германия“ може да стане трета по сила партия в Бундестага. Рейтингът на тази дясна популистка партия се е повиши с цели 2,5% след терористичното нападение в Берлин. Тази партия трупа подкрепа с нарастването на недоволството от политиката на Меркел на отворени врати към мигрантите. Алтернатива за Германия бе създадена като опозиция на спасителните пакети на еврозоната и еволюира в антиимигрантска партия.

2017 г. - изборите, които могат да изненадат


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Коледа

    3 0 Отговор
    В евро съюза ще останат България, Румъния и прбалтийските Републики!