23 Януари, 2017 14:58 2 659 6

Балансираме на ръба на нов световен ред

  • хенри кисинджър-
  • сащ-
  • световен ред-
  • русия

Кисинджър: Не търся работа... Аз ще навърша 94 години

Балансираме на ръба на нов световен ред - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ние балансираме на ръба на нов световен ред", казва в интервю за „Таймс" бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. В последните осем години „светът, независимо какво мислеше за Обама, прие, че Америка е направила крачка назад... И след това отстъпление голяма част от света откри, че ролята на Америка е важна, дори на хората тази роля да не се харесва. Затова на Доналд Тръмп сега вече се предоставя шанс", казва Хенри Кисинджър. Според него тези страни, които разбраха, че Америка е важна, най-вероятно ще си сътрудничат с него в рамките на много по-мащабен замисъл. „Това е най-благоприятният сценарий. „Ако Тръмп не се възползва от предоставения му шанс, тенденциите от периода на Обама ще се увеличат", допълва Кисинджър. Той прогнозира някакъв вид „голяма сделка", но по негово мнение важна роля ще изиграят отношенията на Доналд Тръмп с Китай. „Това ще са най-ключовите за света и прогреса на Земята отношения", подчертава Хенри Кисинджър.

„Таймс" припомня, че Кисинджър почти 40 години не е на служба, но неотдавна консултираше Доналд Тръмп и преходния му екип. За него човек като Тръмп, който успя да победи 16 професионални политици и който проведе стратегия, която всички имаха за безнадеждна, е значим лидер. Някои от неговите изказвания възмущават хората, но ги възмущават точно заради това, че са отчасти верни. Кисинджър не е обезпокоен от руските хакерски. Колкото до възможността дали може да бъде посредник в отношенията с Русия Кисинджър казва: „Мога да взема участие в това само ако видя, че тезите на Запада и Русия са достатъчно близки или може да се направи нещо полезно“. „Аз ще навърша 94 години. Аз не търся работа“, казва Кисинджър.

През последните 15 години, припомня „Таймс“, Кисинджър и Путин периодично са се срещали. „Един път при мен, а в останалите случаи в Москва“, уточнява срещите Кисинджър. След изборите в САЩ те не са разговаряли. Според бившият държавен секретар главната цел на Путин не е да дестабилизира Запада. „По-точно, да, ако Бог му даде тази възможност, той с благодарност ще я използва. Но според мен той не мисли, че има такава възможност... Ние се страхуваме, че той има такава цел. А той се страхува, че нашата цел е да го подкопаем“, казва Кисинджър. „Нашите срещи са стратегически диалог. Аз не се занимавам с бизнес, тези срещи никога нямат отношение към бизнеса. Дали е честен с мен? Ние обикновено говорим по стратегически и исторически въпроси“, твърди Кисинджър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ключаря

    11 5 Отговор
    Не търсиш работа, а пари без работа.Както всички твои от етноса.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ключаря

    12 1 Отговор
    Бех, Трима го прочетоха и тримата евреи - жярно, че сте много на този свят - чакай да си сложа сам "плюсове", че няма един сънародник да ме подкрепи
  • 4 Illuminat

    1 0 Отговор
    "нов световен ред"
  • 5 ха познайте кой го е написал

    2 0 Отговор
    От 1624 прочели само 28 мнения - виждате ли?Хората ги е страх дори мнение да изразят - толкова сте ги наплашили.Но ...
  • 6 той същият

    1 0 Отговор
    Все пак има лъч светлина - новината за пукнатия асфалт е четири пъти по-посещавана от новината за безродниците