Last news in Fakti

9 Март, 2017 09:55 3 940 16

Само с несистемен вот можем да сринем статуквото!

  • несистемен вот-
  • сринем-
  • статукво-
  • референдум-
  • иван сотиров
Само с несистемен вот можем да сринем статуквото! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентарните партии се подиграха по най-арогантен начин, като грубо погазиха волята на народа. Партийният картел запази пропорционалната система, която е гарант за възпроизводство на статуквото. В този смисъл адекватния отговор на всички тези хора, с които се подиграха на референдума, би трябвало да бъде бойкот на партийните листи. Това заяви в интервю за Факти.бг Иван Сотиров от Гражданска инициатива „100% мажоритарен вот”.

Г-н Сотиров, проведе се референдум, на който избирателят каза, че иска избирателната система да се промени в мажоритарна. Политиците не уважиха волята на суверена, каква трябва да е, според вас, реакцията на избирателите?

На референдума, който се проведе преди няколко месеца избирателите категорично заявиха волята си за промяна на правилата, по които се избират народни представители. Парламентарните партии се подиграха по най-арогантен начин, като грубо погазиха волята на народа. Партийният картел запази пропорционалната система, която е гарант за възпроизводство на статуквото. В този смисъл адекватния отговор на всички тези хора, с които се подиграха на референдума, би трябвало да бъде бойкот на партийните листи. Ако безропотно преглътнем поредната подигравка с нас, няма да имаме право да се сърдим на друг, освен на себе си за това, че партийците ни третират по този унизителен начин. Огромната част от избирателите, с изключение на партийните апарати и клиентели са отвратени от политическия водевил, който ни се пробутва за „демократичен избор“. За пореден път ние ще бъдем принудени да гласуваме за по-малкото зло, за по-малко противните. Това означава, че ние сме се примирили с обстоятелството, че доброто е безвъзвратно победено и конформистки се утешаваме в търсене на нюансите на злото. Нашият страх, мързел и нерешителност са ни превърнали в по-опитни лъжци от политиците. Те не могат да ни излъжат, защото вече никой не им вярва. Ние сме станали специалисти да лъжем себе си и нашите близки, защото така ни е по-лесно. Ако огромната част от избирателите гласуваме по съвест, така както ни диктува сърцето, а не като дребни сметкаджии, както са ни дресирали партиите, ние ще разрушим деградиралата партийна система. Ако оставим само партийните хрантутници да си подкрепят партиите, а ние гласуваме с „Не подкрепям никого“ ще сринем статуквото.

Смятате ли, че има шанс хората масово да гласуват с „Не подкрепям никого“?

Убеден съм, че огромната част от хората мислят така, но ние българите имаме един огромен проблем. Всеки мисли дали няма да е сам или в малцинство и така, докато се ослушваме, една малка шайка от добре организирани хитреци ще води за носа мнозинството недоволни граждани. Все чакаме някой да ни организира и да ни поведе. Едно време хората са си залагали главата за кауза, в която са вярвали. Сега ни е страх просто да не изпаднем от стадото. Няма нищо страшно, в най-лошия случай ще икономисаме 44 лв. за бюджета, защото всеки наш глас за партия която е получила над 1% или за коалиция получила над 4% ще налее субсидия от 11 лв. годишно или 44 лв. за пълен мандат от нашите пари в партийните каси. По-добре е тези пари да отидат за здравеопазване или образование, вместо да ги дарим във фонда „Благодарим ти Партийо за твоите грижи за нас“. Разбира се, човек може и изобщо да не гласува, но тогава рискува да го причислят в графата на маргиналите, на тези които са индиферентни към обществените дела. Много интелигентни и политически активни хора не желаят да участват в изборния процес, защото не желаят да легитимират фарса наречен „избори“, но активното участие в изборите, след като имаме възможността да гласуваме с „Не подкрепям никого“, е демонстрация на активна и осъзната съпротива на избирателя. Може да се гласува и за мажоритарни кандидати, ако някъде има смислени кандидатури, въпреки неравнопоставеността им спрямо партийните листи.

Може ли да се пребори партийния картел с избори?

Мафията с избори не може да се пребори, особено, ако играем по нейните правила, а правилата са направени от мафиотския партиен картел. Грешна е илюзията, че партиите могат да бъдат санирани. Техните конструкции са морално компрометирани до степен, която не допуска укрепване. Старите гнили конструктивни елементи са неизползваеми за нов градеж.

Ние виждаме, че партиите тотално деградираха. Това, което се случва и с листите – в които се вкарват като наемници знакови фигури, повечето от които са минали през цялото политическо пространство от ляво на дясно и обратно е симптом за пълната деморализация. Освен това този бум на т.н. „нови лица“ показва и пълната импотентност на политическите партии. Това е все едно да отиваш да се жениш и да си вземеш мъж да ти върши работата. Явявайки се на избори с наемници ти показваш, че нямаш политически капацитет от хора. Събирането на популярни личности от шоу бизнеса и спорта, които са били твоя обслужваща периферия е принизяване на изборите до евтино и обидно за избирателите ти шоу и нелеп опит за компенсиране на собствената ти политическа несъстоятелност?!

Как бихте коментирали роенето в лявото и в дясното пространство?

Няма ляво, няма дясно. Партиите са станали олигархични структури и правенето на политика се подчинява на корпоративна логика, а не на идеи. Какви ли коалиции не видяхме? Комунистите „антифашисти“ се прегърнаха с „монархофашистите“, и БСП възродителите с ДПС „възродените“ за да съставят тройна коалиция. Станишев наложи за премиер бившият зам-председател на СДС Пламен Орешарски, а видни седесари бяха негови министри. Петата колона на Москва АБВ участваха в „дясното“ правителството на ГЕРБ, рамо до рамо с реформаторите евроатлантици от ДСБ и СДС. „Хардлайнерите“ от ДСБ се прегърнаха с Червената кукувица Кунева и съратника и Даниел Вълчев, които бяха министри в правителствата на Тройната коалиция и на Станишев. Татяна Дончева мина от БСП през конгреса на ДСБ, където беше бурно аплодирана, и след това се завърна в прегръдките на Румен Петков и на Гоце. Днес БСП се ръководи от доверените лица и главни приватизатори на „десните“ правителства Корнелия Нинова и Георги Гергов. Днес, БСП и ГЕРБ се съревновават за благосклонността на Путин, за да благослови коалиционният им годеж с осиновеният от него Патриотичен фронт. БСП под ръководството на подставеното лице на задкулисието Нинова в компанията на почетния консул на Москва в Пловдив Гергов изкопа откровени неосталинисти за листите си, а ГЕРБ се подсигуриха с възхваляващ лидера им популярен агент на ДС. Нинова заплашва, че ако БСП вземе властта, ще наложи вето върху санкциите срещу режима на Путин, а целокупната „евроатлантическа“ „десница“ се снишава и няма адекватна реакция. Водачът на листата на БСП за Благоевградски избирателен район обяви комунистическите концлагери, създадени за ликвидиране на политическите противници на режима, за „затвори за криминални“ и „антикомунистическата десница" подмина това с неуместни шеги и закачки. Всички партии показаха, че единствената им цел е домогването до властта за да правят едно и също – да ограбват и търгуват страната ни. Превърнаха ни в бананова република, в държава от третия свят в ЕС като за нас единственото упование е евроатлантическия политически борд!

Държавата ни се управлява от едни и същи корпоративни кръгове, които са обслужвани от ръководствата на всички политически партии и които разнасят доверените си лица ту в „левицата“, ту в „десницата“. Независимо дали тези които управляват, се наричат „десни“ или „леви“, те реализират един и същ олигархичен модел. Зад различните идеологически и геополитически фасади ни се пробутва еднотипна партийна конструкция. Над две десетилетия партиите на статуквото пробват прага на нашата търпимост и ние показахме, че няма праг на компромисите, които сме готови да направим в името на „нашата партия“ и „нашите водачи“. Пътя към тоталната политическа деградация е постлан с нашите компромиси. Гласувайки за партийните листи, ние ставаме съучастници и крепители на статуквото, като легитимираме фалшивите избори и поощряваме партиите в чувството им, че безнаказано могат да се гаврят с нас както си искат. Наша е отговорността дали ще прекъснем тази позорна спирала, като най-накрая кажем - Не, стига вече!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оги

    10 5 Отговор
    Но как да я прекъснем? Спасението е да вотираме някои, които наистина искат да сес пре това. Ала КОИ? Всички се кълнат, че те са мессиите ни? Ето да вотнем "Възраждане" - един тук описа, че те са с идеята да се провери прехода...значи да се разследват престъпленията. Ами да ги пробваме! На досегашните не мога да вярвам повече лъгаха ме десетилетия. Не агитирам като някакъв партиен и лоби, а просто ми е писнало от демагогията на хиляди лъжци. Ето, тези от ПП Възраждане може пък да са новото доброто, знаем ли? А без да си сигурен няма как да знаеш? Само фактите доказват намеренията. ГЕРБ ги плямпа колко сме били напреднали, но това не е напредък това е агония. А за предните същото.
  • 2 изходът

    11 3 Отговор
    Всичко това е вярно, още повече, че лидерите на така наречените големи партии сами си признават че произхода на кадрите им е един и същ. Най хубавото от тази кампания е, че се разбра ясно от повече граждани истината, а именно от началото на прехода досега сме управлявани от БКП и нейните производни. Видя се, че тези хора не мислят за доброто на държавата и гражданите, а само за собствения си джоб, следователно "неподкрепям никого" е правилният избор. След това велико народно събрание, мажуритарен вот и постепенно боклукът ще се отсее и замени с качествени хора, които ще подредят държавата.
    Другият вариант е Румънският да се гласува само за партии, които имат волята да извършат истинска реформа на съдебната система, и ако не изпълнят обещанието си до шест месеца да бъдат свалени моментално от власт и да се приложи вариант 1.
  • 3 Има как

    20 4 Отговор
    Призовавам всички, които подкрепят референдума, да гласуват за партия, която не е била в НС или да не гласува. В никой случай за ГЕРБ или за БСП, или за РБ, или за Патриоти, ДПС и т.н. Тези гледахме достатъчно и са нагли и немощни да направят нещо за нас
  • 4 анти статуковото

    2 18 Отговор
    Ванкаааа, трябва да ти викат, "Малкия Боко".
    Герб ще спечели, няма смисъл от театрални постановки.
  • 5 гост

    13 4 Отговор
    Наистина най добре е масово да се гласува с не подкрепям никой , това ще е огромен удар за мафията .
    Въпреки че има само един начин да се противодейства на мафия и това е с олово , вярвам че българите не са толкова тъпи и страхливи и рано или късно това ще стане , все пак е въпрос вече за национално и държавно оцеляване . Никога през вековете не е имало такъв геноцид и такова обезлюдяване в България .
  • 6 историк

    3 10 Отговор
    Е точно пък тази ли седесарска трябва да ни учи на демокрация,дето няма един работен ден като номалните хора!Айде с....р от такива тунеядци!
  • 7 kras

    14 1 Отговор
    Тази политическа мафия е в резултат от липсата на обществена реакция.
    В началота на прехода за да няма реална конкуренция в бизнеса и обществена реакция създадоха мутрите и интеграцията им в днешната пародия на държава.
  • 8 kras

    7 0 Отговор
    Новата коалиция в следващия парламент : ДНП (Да дерем народа прост)
  • 9 Варна

    18 0 Отговор
    Решенията винаги са били 2:
    1- Гласуваш за всеки друг но не и за стара партия, което означава години за подмяна на кадрите и

    2- Вадиш сурвакницата и на жълтите павета!
    Там сурвакаш наред! - Докато мърдат!
    Сваляш целия парламенти и пак сурвакаш до следващите избори. Сурвакаш през цялото време за да е ясно какво точно трябва да се случи.
  • 10 НИКОЛОВ

    3 5 Отговор
    ДО КОГА ТОЗИ "НИЩОПРАВЕЩ" И "НИЩОНЕМОЖЕЩ" ПРИКАЗВАЧ ЩЕ БРУДСТВА С НАРОДНОТО СЪЗНАНИЕ ПО МЕДИИТЕ ???? ВСИЧКИ СА МУ ВИНОВНИ , ЧЕ Е РАЗГАДАНА НЕГОВАТА НЕКЪДЪРНОСТ !!! НИКОЙ НЕ ЩЕ УСЛУГИТЕ М !!!! ЗАТОВА СЕ ПРЕДЛАГА НА ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ С ПАРИ !!!!
  • 11 Росица Кирова

    4 3 Отговор
    Аз ще гласувам на 26ти. И ще гласувам с "Не подкрепям никого"! Защото предложените партийни листи ме лишават от избор, а действащата избирателна система легитимира посредствеността и партийните послушковци.
    И не, не ми дава право да избирам личности. А ме кара да избирам партийно подбрани лица. А всеки независим кандидат в рамките на тази изборна система е наистина независим - от него нищо не зависи!
  • 12 ГОСТ

    1 2 Отговор
    Ако българският избирател беше недоволен отдавна да сме измели целия политически боклук. Но е очевидно, че в България има и доста доволни от тази система. На всичките изборите през изминалите 30 години се вижда, че има доста голям процент подръжници на мафиотския модел. Единствено 1997г. имаше истинско недоволство и промяна, което помете комунистите. Но всяко чудо за 3 дни. Комунистите се върнаха на власт чрез Симеон Сакскобургодски само след 4 години.
    Всички партии, кметове и депутати в България имат шпиц команди от платени протестиращи. Срещу всеки протест, вече има контрапротест. Системните партии имат армии от платени с държавни пари избиратели. Поне 30-50% от гласуващите в България са на партийна хранилка. Като полицай, военен, чиновник, кмет, учител, лекар или пенсионер. Всеки един от тези изброени взима „заплатата“ си от държавата/от данъците ни/ благодарение на сегашния модел в България. И всеки един от тези с галса си на избори може да определя дали ще взима повече или по-малко за сметка на „останалите“ българи.
    Не стига това, ами има и такива, които служат чужди интереси - на Русия, Турция, ЕС и САЩ.
    За какъв морал претендирате, господин Сотиров. Самият вие сте част от сегашния политичеки модел. Бяхте сериозен фактор в СДС-София, ако сте искрен разкайте се публично и се откажете от амбициите си за власт. Тогава ще ви повярвам.
  • 13 аааааааа

    5 3 Отговор
    Глупост - изборите не променят нищо! Ако променяха - щяха да ги забранят.

    И аз съм за сопите и тоягите - стига сме търпяли тая ненаядна каста - все едни и същи и всеки път едно и също обещават, а после нищо не правят! Знаем ги всичи - и партии и лица! Писна ми - с гласуване нищо не става! Бой и това е!

    Коментиран от #14

  • 14 Аденауер

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "аааааааа":

    Изхода от батака на България е само един.-повторение на опита на Германия след ВСВ.Тотална ЛУСТРАЦИЯ на повече от 1,5 милиона червени ппрестъпници и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко заграбено от тях-повече от 100 милиарда долара според ЕВРОСТАТ.И още за България -масов бойкот на гласуване по партии и масово неплащане на данъци,такси ,налози и т.н.фалшиви и измислени задължения от нашите управници до един комунета и доносници на ДС.Други до момента не е имало.Освобождението ни от комунягите може да стане само чрез външна намеса-когато броя на гласувалите падне под 10 %Тогава ЕС ще се замисли защо така?
  • 15 ХЕЙ УМНАТА

    1 1 Отговор
    КОМУНЯГИТЕ НЕ ИСКАТ. ЛУСТРАЦИЯ.
    КВО ПРАВИМ ТОГАВА?
    Тогава нова партия нови хора.
  • 16 спас

    1 0 Отговор
    спасението е да гласуваме всички!
    така ще намалее влиянието на купения, обвързения и чуждия вот!!