16 Март, 2017 13:58 2 420 20

Единствено ГЕРБ подкрепя мажоритарните избори

  • избори-
  • вот-
  • герб-
  • избори
Единствено ГЕРБ подкрепя мажоритарните избори - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Замяната на пропорционалната избирателна система с мажоритарна у нас се обсъжда от зората на прехода към демокрация. Сред мотивите на привържениците на мажоритарната избирателна система (при която един избирателен район излъчва само един, а не няколко депутата, както е при пропорционалната) е фактът, че в някои от най-старите и най-големите демокрации в света изборите са именно мажоритарни.

Това отбелязва Любомир Иванов от Институт за Дясна Политика.

В държавата, създала парламентаризма – Великобритания – и в първата страна с писана конституция в съвременния смисъл на думата – САЩ – изборите са мажоритарни и в един тур. Победител с относително мнозинство е кандидатът, получил повече най-много гласове. В държавата, пренесла принципите на парламентаризма и републиканизма в континентална Европа – Франция – изборите са мажоритарни в два тура. На втори тур обаче се допускат всички кандидати, получили над определен процент от гласовете, и там вече победител е получилият най-висок резултат. В една от водещите страни в ЕС – Германия – системата е пропорционална, но с много засилен мажоритарен елемент, при който гласуващият на практика има правото да пренареди цялата партийна листа.

Позитивите, наблюдавани от мажоритарния избор в изброените страни, са главно в две направление. На първо място – гласува се за изявени личности, а не за партийни послушници. Понеже мандатът в конкретния избирателен район е само един, се получава истински сблъсък на личности и партиите не могат да си позволят да издигат кандидати, чието единствено „качество” е партийната дисциплина. В противен случай са възможни изненади в уж сигурни бастиони на дадена политическа сила и такива на практика нерядко се случват. На второ място, посредством мажоритарния вот се преодолява разпокъсаността, типични за парламенти, конституирани посредством пропорционални избори, и се създават хомогенни мнозинства, позволяващи законодателните камари да изпълняват пълния си мандат. На свой ред това позволява откриването на управленска перспектива с нормална продължителност (четири-пет години), в рамките на която спечелилата изборите политическа сила може да разгърне управленската програма, с която е дошла на власт и да приложи всички залегнали в нея мерки, а избирателите – да могат да оценят ефектите от тях. Опасенията, че стабилните парламентарни мнозинства и правителства могат да се изродят в авторитаризъм са неоснователни, доколкото решението за тях се съдържа в първото посочено предимство на мажоритарните избори – фактът, че благодарение на тях в парламентите влизат силни и независими личности, гарантира, че те няма да толерират партийна линия, вървяща против интересите на гражданите или против обещанията, с които депутатите са били избрани.

От посоченото по-горе е видно, че мажоритарните избори дават решение на два от основните проблеми, с които гражданите у нас свързват политическата система – липсата на достатъчно разпознаваеми личности и хроничната нестабилност, заради която от началото на прехода едва три народни събрания са изкарали пълния си мандат. Въпреки че по тези въпроси обществеността отдавна говори на висок глас, до този момент реални законодателни действия за цялостна промяна на изборната система не са предприемани.

Въпросът за въвеждане на мажоритарна избирателна система бе поставен на проведения на 6 ноември 2016 г. едновременно с първия тур на президентските избори национален референдум. Резултатите от въпросите, подложени на гласуване на референдума, бяха следните:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? За - 2 509 864 гласа или 71.95% от гласувалите;

  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? За - 2 158 929 гласа или 61.89% от гласувалите;

  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? За - 2 516 791 гласа или 72.16% от гласувалите.

Макар че няколко хиляди гласа не достигнаха, за да имат резултатите от референдума задължителна сила, огромното мнозинство от упражнилите правото си на глас избиратели се произнесе ясно и категорично по поставените му въпроси.

ПП ГЕРБ за пореден път доказа, че се вслушва в думата на българските граждани и на 14 ноември 2016 г. внесе проект за решение за приемане на въпросите от референдума, предвиждащ мажоритарни избори, задължително гласуване и падане на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас. На 11 януари 2017 г. предложението беше обсъдено в пленарна зала, но след изказване на Четин Казак от ДПС, че разглеждането на такова предложение е преждевременно, същото беше отклонено с гласовете на всички останали парламентарни групи.

На 12 януари 2017 г. четиринадесет народни представители от ГЕРБ (Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, Цвета Караянчева, Димитър Лазаров, Свилен Иванов, Даниела Дариткова-Проданова, Живко Мартинов, Станислав Иванов, Анна Александрова, Снежана Дукова, Владислав Николов, Александър Ненков, Валентин Николов и Десислава Атанасова) внесоха законопроект за изменение и допълнение на Избирателния кодекс, предвиждащ народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Отново реакциите на политици от всички останали парламентарно представени политически сили бяха отрицателни. Валери Симеонов заяви, че „ако нелепите текстове за два тура и абсолютно мнозинство влязат в сила, държавата ще влезе в ситуация на беззаконност”. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че „искането на ГЕРБ за изцяло мажоритарен вот е пиар”, а Четин Казак от ДПС заяви, че предложението за въвеждане на мажоритарен вот се прави „единствено и само с чисто политически популистки подбуди, с които се цели вносителят ГЕРБ да се издокара за последно пред избирателите и да се хареса може би и на някои водещи на шоу - програми, но да не се реши никакъв проблем”.

Поради разпускането на 43-то Народно събрание от страна на новоизбрания президент Румен Радев, законопроектът на ГЕРБ не можа да бъде гласуван.

В настоящата кампания ГЕРБ категорично препотвърди ангажимента си да работи за съобразяване на политическата класа с волята на българските граждани. Т. 7 от увода на политическата програма на партията за предстоящите предсрочни избори гласи:

„ГЕРБ гледа на референдумите като на работещ демократичен механизъм за обратна връзка по най-важните и актуални теми. Несъобразяването с желанията и очакванията на българите би било отстъпление от демократичните права и свободи на гражданите по Конституция. В настоящата програма за пореден път заявяваме твърдото си убеждение, че резултатите от Референдума, проведен едновременно с президентските избори от края на 2016 г., трябва да бъдат превърнати в законодателни актове и последващи управленски действия. ГЕРБ се ангажира с последователно прилагане и контрол на приетите политически действия и произтичащите от тях решения за промени в изборното законодателство на страната.”

По този начин, докато останалите политически сили или са твърди противници на мажоритарното гласуване, или предлагат половинчати мерки като въвеждането на смесена система, при която само част от народните представители се избират с мажоритарно гласоподаване, ПП ГЕРБ е единствената партия, която принципно и последователно защитава заявената от над два и половина български граждани воля за реална промяна на политическата система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кон

    7 4 Отговор
    Удавник за сламка се хваща

    Коментиран от #12

  • 2 анто

    17 6 Отговор
    Стига с този "герб"! Нали бяха на власт тогава и те правеха всички машинации с броя на действителни и недействителни, в пликове и без пликове бюлетини. Не ни правете на маймуни с тъпите си коментарии, не сме идиоти....... :(
  • 3 веро

    4 0 Отговор
    Възраждане също са за мажоритарни избори. Поне на теория...
  • 4 кроко

    8 4 Отговор
    Много ми е интересно, когато става въпрос за ГРОБ, защо нито един тъп трол не скочи да лае за закон за лустрацията. Нали не искате да има хора от ДС във властта, бе вашата....

    Иначе като видите някой журналист и веднага почвате като мастии да лаете, че бил цял живот на държавна хранилка и др.глупости., обаче за тиквичко и хората му може да са цял живот на хранилка!
  • 5 Сретан

    8 5 Отговор
    Единствено Герб подкрепяли мажорирни избори....да не повярваш...подкрепят защото няма кой да ги гласува...няма народно събрание ...защо не ги подкрепиха по рано ???Номерата на Тиквата нямат край .
  • 6 кроко

    10 1 Отговор
    Да не говоря пък тука какви глупост са изписани: на 14-ти ноември ГРОБ внесли законопроект, ама ВДА МЕСЕЦА ПО-КЪСНО Румен Радев им разпуснал парламента и попречил да бъде гласуван законопроекта! А кво правеха през това време ГРОБ: роско плювналиев им осигури два месеца безвремие за да могат да се накрадат като хората, да позамажат следите, да си уредят нещо странично. И на хрантутниците не им останало време да гласуват, та Румен Радев виновен че им разпусна парламента!
  • 7 Не може да им се вярва

    9 1 Отговор
    И ГЕРБ са против мажоритарните избори. В момента се правят, че са "за" само защото знаят, че другите няма да го допуснат. Но ако са застрашени, ведна ще им се видят истинските личица. Бойко не можеш да ни излъжеш :)

    Коментиран от #11

  • 8 Дядо поп

    4 1 Отговор
    Много бързо се завъртяха на 180градуса,на миналите
    избори всячески пречеха на референдума.
    За да се докопат до властта са готови на всичко,ама ако
    дойдат на власт няма да е с пълно мнозинство достатъчно за
    да променят избирателната система и,пак ще си измият
    ръцете с тези с,който ще са в коалиция,че виждате ли те
    не искат промяна и няма,кой да ги подкрепи.
    Браво на Боко правилно беше отбелязал,че е завършил
    магнаурската школа.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Дядо поп

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо поп":

    За тези,който не знаят магнаурската школа е висше
    училище в бившата Византия,където обучавали бъдещите
    политици на подлост и лукавост съвсем легално.
  • 10 агент провокатор

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо поп":

    Дядо Попе, ти си тотален калитко, 28 години ви въртят на малкия си пръст милиционерите от ДС и продължавате да им се връзвате, бих те нарекъл наивен, ама не си.......
    Точно Герб стоят зад цялото шоу с референдума!
    Краси Гергов, за който работи Слави и кака Цвети, бате Иво и другите имат един и същ бизнес, сдружение Глобална България! Провери в нета, аджеба, какво е това чудо и ша са сетиш.
  • 11 агент провокатор

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Не може да им се вярва":

    Пич, те са МИЛИАРДЕРИ, ти ли с твоя гол охлюв ще ги уплашиш? Застрашени били? От кой? От стадо гладни хиени ли?
    Могат да правят с теб, каквото си поискат, както и с всички останали, в България имаш ли пари, имаш всичко и всеки.
  • 12 агент провокатор

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кон":

    Ти си удавника, ама странното е, че дори не го осъзнаваш!?
  • 13 дела а не думи

    8 0 Отговор
    Всичките лъжат. Бойко каза, че подкрепят да отпадне и партийната субсидия. Но всички вкупом си гласуваха тя да остане 11 лв. и тази година.

    Коментиран от #14

  • 14 агент провокатор

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "дела а не думи":

    Гроб си наеха подизпълнители за иницииране на референдума, защото искаха да изкарат вота, като анти-статуков и нямаше да хване декиш, ако го бяха инициирали директно, защото те самите са статуковото, сега ще изкарат допълнителни дивиденти, като застъпници на волята на народа, залагат на това и стратезите им са изчислили, че ще спечелят, за това се решиха и на избори, смятат, че победата им е сигурна. Преди вота си приеха задължителното гласуване, защото им трябваше за вота, да задължат хората, за да стане вота масов и да се приеме за обсъждане. Не е добре да отпаднат субсидиите, защото така всяка нова партия ще трябва да разчита на спонсорите на старите партии или да си търси спонсор, не че не е така, но все пак в една по демократична ситуация е хубаво да има многопартийна система и независими партии, проблема не е в субсидиите или гласуването, а в много други неща, но това е друга тема.
  • 15 Варна

    3 0 Отговор
    Аз съм за мажоритарен вот, обече... - Какво се случва са мимикрията на различни хора от партиите, които не живеят в съответният избирателен район но се явяват като такива?

    Ето ви няколко "видни Варненци"
    1.- Найден Зеленогорски
    2.- Татяна Дончева
    3.- Стефан Данаилов
    4.- Венцислав Каймаканов

    Изброените са първи в листите на представените партии, а нито един от тях знаете, че не са свързани с града.
    Помня, че на прадните избори и Ревизоро беше първи в листата във Варненският избирателен район. Какво общо има с Варна? - Нищо!

    В този ред на мисли кажете ми ако това правило продължи каква е ползата от мажоритарният вот? - Никаква!

    Трябва да се случи така, че това да бъде забранено!
    Всеки избирателен район според броя на населението трябва да има съответното представителство в парламента!
    - Така мисля аз!
  • 16 БайХой

    2 1 Отговор
    Б.Б. пред Парламента: - Преди нашето правителство на ГРОБ да дойде на власт, страната беше на ръба на пропастта. Но ние помогнахме да направи крачка напред...

    Коментиран от #20

  • 17 ДогъзДоган

    4 1 Отговор
    БЪЛГАРИНО ГЛАСУВАЙ ДОРИ СЪС ЗАЧЕРКНАТА БЮЛЕТИНА ИНАЧЕ ЦИГАНИ И ТУРЦИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПАК ТВОЯ ЖИВОТ!
    ПО ТОЯ НАЧИН НАМАЛЯВАШ ПРОЦЕНТА И СЪОТВЕТНО БРОЯ БЮЛЕТИНИ "ЗА" НА СЪОТВЕТНИТЕ МАФИОТСКИ ПАРТИЙКИ ПРОМЪКВАЩИ СЕ СЪС ЦИГАНСКИ И ТУРСКИ ГЛАСОВЕ!
  • 18 Кемъла

    5 0 Отговор
    След като единствени ГЕРБ подкрепят референдума, защо си гласуваха субсидии по 11лв на глас? Защо преди референдума се криха и пречиха да се осъществи?
    Правилното заглавие е "От цялата политическа измет в БГ, ГЕРБ единствени се опитват да яхнат вота от референдума".
  • 19 Варна

    2 0 Отговор
    Проблема не е само в Мажоритарният вот, а и в недопускането на лица от друг град да са кандидати в чужд избирателен район.
    Давам пример:
    Стефан Данаилов, Таняна Дончева, Найден Зеленогорски и още няколко са кандидати за депутати от Варна. -Знаем че нито един от тях не е от града, но са първи в листите.
    Така има цели градове и области които нямат представители в парламента, а това е Недопустимо!
  • 20 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "БайХой":

    Това беше добро! :))
    - И е абсолютно вярно!